| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2006-01-04 13:58:30 Witam.
Miałem na przeglądzie tak samo i z takimi wynikami przeglądu nie przejdziesz. Gazownicy ustawiają instalkę na sondę lambda, a to daje zbyt duże wartości tlenku węgla. Gazownik przekręcił jadną śrubą regulacyjną (zmniejszył troszkę ilośc gazu w mieszance) i wszysko było OK. Autko nawet nieżle jeździ, to znaczy osiagi się nie zmieniły a troczę mniej pali. Kobar |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-04 14:36:50
A co... badacze Ci nie chcieli wytłumaczyć... a i po co to robiłaś teraz, skoro do następnego przeglądu zostało Ci prawie rok, a przez rok wszystko się może wydarzyć. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-01-04 14:37:31 ] |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-05 17:00:25 Zrobiłam full przegląd teraz bo mi dioda nie świeciła na przełączniku, sugerowano mi słusznie na Forum że to może bezpiecznik ale za Chiny Ludowe sama nie mogłam znaleść więc pojechałam tam okazało się że wtyczka od centralki wewnątrz kabinu odłączyła się (musiałam zahaczyć nogą przy wychodzeniu ) przy okazji wymieniłam filtr gazu był po 30 tys czysty !!! Spuścili olej z parownika (prawie nie było) wymienili filtr powietrza i wzięli się za regulację. grzecznie odmówiłam wymiany przewodów WN za 160 zł. ale sama sobie wymienie rękami męża razem ze świecami- tylko czy parametry regulacji się nie zmienią ???? Czy od nowa trzeba wtedy jechać na regulację ??? I jaka przerwa na świecy powinna być dla gazu ???? |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-01-05 17:16:18
Od wymiany świec i kabli WN nic się nie rozreguluje
Przerwa na świecy - 0,8 |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-05 17:19:18 Byłam po drodze z wydrukami z analizy spalin u sympatycznego diagnosty zadałam mu pytanie czy z takimi spalinami przeszła bym przegląd rejestracyjny i dowiedziałam się ciekawych rzeczy:
1. HC na benzynie powinno byc do 100, ja mam 113 ale dopiero powyżej 150 nie podbił by mi dowodu. Zapytałam czy mam szukować się w przyszłości na wymianę katalizatora odpowiedział że HC powstają od spalania oleju przez silnik i rzeczywiście trochę oleju mi bierze, ale może wystarczy jakiś uszczelniacz ???? 2. co do pozostałych parametrów to norma jest tylko dla C) do 0,5 na biegu jałowym wolne obroty i do 0,3 na wol obr podwyższonych u mnie jest ok 3. te same parametry są dla benzyny i dla gazu W związku z powuyższym mam to wszystko w d... kupię jeszcze przewody WN i nowe świece ( bo może niedopala mieszanki i dlatego HC jest 113 ) i jeżdżę dalej - a może źle wnioskuję ??? |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-05 17:35:10 Kupiłam świece DENSO W20EPR-U#4
1.Czy do esporo 2,0 to dobry zakup ? oraz 2. przewody WN powiedzieli, że to oryginały GM za 70 zł - to możliwe zeby oryginały były takie tanie na fakturze nie ma wydruku ze to GM - tylko "przewody Zapł Espero 1,8/2,0" ?? |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2006-01-05 17:36:19
Marzenka, daj sobie spokój z wymianą kabli i świec - jeśli są dobre to znaczy, że są dobre i niech nikt Ci nie pie.. , że "niedopala". Chcesz mieć niższe wskazania CO na LPG, to przykręć o 0.5-1 obrót śrubę na reduktorze, zubożysz trochę mieszankę (to wyjdzie na korzyść efektywności spalania) i wzrośnie trochę HC. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-05 18:16:45 Kupiłaś kable & świece... załóż, jeździj i olewaj jakieś tam badania spalin itp. itd. Tłumaczę Ci, że przez najbliższy rok masz spokój od przeglądów więc po co to ruszać!!!
A "po drodze" to ja mogę czteropak piwa i paczkę prezerwatyw na stacji benzynowej kupić, a nie po diagnostach, mechanikach i innych magikach jeździć. |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-10 18:58:14 Wiecie jakie ostatnio najmądrzejsze zdanie usłyszałam na ten temat (analiza spalin) cyt. : "Można wyregulować samochód extra aby poziom spalin był idealny na gazie - tylko samochód wówczas nie będzie chciał jechać " |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2006-01-13 20:13:12 CO - tlenek węgla - powinien być poniżej 0,5% obj. na wolnych obrotach, 0,3%obj. na podwyższonych.
Jeżeli jest wiecej - to oznacza najczęsciej padniety katalizator. Najważniejszy w spalinach silnika jest węglowodór HC - i mam dla Ciebie złą wiadomość - wynik na poziomie 113ppm obj. (max dopuszczony wynik to 100) jest bardzo słaby. Oznacza to że Twój silnik powoli umiera. Nie inwestuj już w to auto, a zacznij szukać jego następcy, remont silnika zbliża sie dużymi krokami. Dla porównania dobry wynik mojej 520i z przebiegiem 240 tys km HC na pozimioe 24ppm obj. na obrotach jałowych i 7ppm obj. na obrotach podwyższonych. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-01-14 22:13:48 Chyba nie jest tak zle...
Mieszanka zbyt bogata tez da w efekcie zwiekszenie weglowodorow. Zły zapłon (wypadające) tak samo. W katalizatorze też chyba dopalają sie HC. Ale rzeczywiscie podwyzszony poziom weglowodorow moze byc efektem spalania oleju. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2006-01-14 23:06:54 ] |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-23 21:04:39 Mam pytanie do Roberta _S Co rozumiesz przez zły zapłon, który może powodować zwiększenie węglowodorów ? Czy wystarczy wymienić przewody WN i świece aby te3mu zaradzić czy chodzi ci o coś więcej |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-01-24 02:00:43
zły zapłon - miałem na myśli wypadające zapłony (iskra nie zawsze się pojawia). Wówczas zawartość cylindra się nie spala i trafia do układu wydechowego. Benzyna to mieszanina węglowodorów, więc jeśli się nie spali - na analizatorze zwiększy się ilość węglowodorów. A problemy z zapłonem mogą wynikać m.in. z powodu wadliwych: - kabli WN, - cewki, - ceweczki tzw zbierającej w aparacie zapłonowym, - wadliwym module w aparacie zapłonowym, - wadliwymi świecami, - wadliwymi połączeniami niskiego napięcia cewka - aparat zapłonowy - komputer. Poza tym zwiększona ilość HC może być spowodowana uszkodzeniem wtryskiwacza (przepuszczającego non stop benzynę) lub uszkodzeniem układu zasilania gazem LPG (puszczającym gaz mimo pracy na benzynie) To wszystko co mi przychodzi do głowy... Aha - jeszcze sonda lambda - jeśli jest zużyta to komputer silnika nie będzie wiedział że mieszanka jest zbyt bogata - gdyby to wykrył to zmniejszyłby ilość paliwa, czyli zubożył mieszankę. |