| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-24 12:54:26 Jakieś 1,5 tyg. temu była planowana głowica + nowa uszczelka pod głowice, zawory, kolektor.. ( wcześniej wogóle brak grzania,wskazówa non stop niebieskie pole - płyn chłodzący zasysało do oleju). Naprawione. Sprawdziłem też termostat, jakoś dzwinie (krzywo) sie uchylał więc go wymieniłem, choćby profilaktycznie. I teraz tak:
- oma zagrzewa się przez ok 3-4km (nie wiem czy to długo, czy to ten mróź ale wskazówka leży, leży i nagle zaczyna powoli wędrować do góry aż dojdzie do pierwszej kreski,moze 1mm wyżej - pomiędzy 90*C a niebieskim polem), leci nawiew na szybe - sybir, przesuwam suwak na nawiey kabiny - sybir i co ciekawe, jak wieje na kabine to przejade z 400m i wskazówa powoli opada, żeby ostatecznie zatrzymać sie troche nad niebieskim polem, przełącze na nawiew szyby - z 400-500m i dochodzi tam, gdzie była zanim opadła
Już nie mam pojęcia co jest k**wa z tym gruzem, jestem bliski zwariowania, codziennie jade i zamarzam, w środku szron i mróz, brakuje tylko eskimosa to by sobie igloo postawił. RATUNKU BO SKOSTNIEJE!!
z góry dzięki za propozycje, Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: ericsson dnia 2006-01-24 13:00:58 ] |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-01-24 14:43:02 ericson, pewnie masz bez klimy ome i dlatego zimne powietrze leci środkiem.Mi wsakazówka też dochodzi do pierwszej białej kreski,za to w środku mam cieplutko.Ciepłe powietrze leci po około kilometrze jazdy w takie mrozy i po około 5 minutach jeżeli chodzi na postoju na wolnych.
Ależ wy się macie z tymi samochodami.Jedyny mój problem to jest taki że nie moge umyć uwalonego solą i piachem samochodu bo sieboje że mi zamki pozamarzają. [ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2006-01-24 16:34:22 ] |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-24 15:04:42 Nie ma klimy, a syberia dobiega z każdego nawiewu - skrajne, tunel środkowy,szyba.. nikt nie ma żadnych pomysłów?? bo będe musiał stuningować farelke na 12v albo załatwić ubiór uralskiego wędrowcy górskiego bo w czwar. mam jechać do hitlerowców - 1000km w jedną stronę to moge się schłodzić troche, a to byłoby zupełnie bezsensowne jechać i zamarznąć |
wodniak Opel Omega B Kwidzyn | 2006-01-25 16:15:36 Witaj. CZY MASZ ODPOWIETRZONY DOBRZE UKŁAD? |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-25 18:54:09 jutro to zbadam!
dzieki za podpowiedz |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2006-01-26 19:16:03
Nie ma zaworów w układzie ogrzewania omegi A . Ciepło - zimno jest zmieniane "klapami" Pierwsze to sprawdź , czy króćce do nagrzewnicy są gorące (od strony komory silnika) - jeśli tak to wina klap - raczej wątpie Jeśli nie to według mnie zapowietrzony układ lub zatkany przepływ cieczy do nagrzewnicy. Jeżeli masz LPG to zerknij czy reduktor jest gorący i jak jest wpięty w układ chłodzenia (równolegle , czy szeregowo) Przy przytkanej nagrzewnicy(mogło się to zdarzyć po naprawie) cały strumień cieczy może przepływać przez reduktor Pozdr. |
Evert Opel Omega A Caravan ... Świnoujście | 2006-01-26 22:13:01 Podobnie miałem jak w lato samochód kupiłem. Jak sprawdzałe nagrzewnicę - ciepła a w zimie przez minutke ciepłe powietrze i potem zimno. okazało sie że odwrotnnie założone nyły po remoncie silnika przewody wodne dochodzące do nagrzewnicy - przełożyłem i zaczęło działać normalnie |