| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DruteX OMEGA 2.5 V6 Caravan Tarnów, Kraków, NYC | 2006-01-25 23:40:24 ...musisz rozebrac i wyciagnac schowek...poszukaj na forum bo było to juz ;]
|
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2006-01-29 01:30:06 mialem to samo
taki bolec który wciska włącznik na wybojach zeskakuje z niego i światełko się zapala pomaga otwarcie i zamknięcie mi pomogło przyklejenie kawałka plaskika który zapobiega spadnięciu |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-02-01 11:47:18 Też to miałem W lecie zamiast zimnego, przy włączonej klimie miałem gorący schowek.
Sprawa nie była za prosta, bo trzeba trochę pogłówkować żeby to odkręcić i dostać się do wyłącznika. Wyłącznik przeskakuje obok zatrzymującego go po zamknięciu ogranicznika. Aby zobaczyć ile trzeba dokleić do główki włącznika (sam osobiście wtopiłem na jego końcu lutownicą inny plastik, na kształt litery U) musiałem zdemontować cały schowek. Z tego co pamiętam trzeba odkręcić plastikową zawleczkę obudowy schowka (z tyłu) i jeszcze jakieś śruby. Nie pamiętam już, czy było potrzebne wysunięcie 2 bolców zawiasów z tyłu schowka. Dodatkowo są śruby imbusowe pod osłoną poduszki powietrznej. Trzeba ją delikatnie podnieść by jej nie uszkodzić (zdeformować). Naprawdę sporo śrubek do odkręcenia... Po prawej stronie w obudowie schowka znajduje się mały siłownik. Tu popełniłem błąd, bo na poczatku nie odkręciłem całej obudowy ze schowkiem - lewa strona zapadki mi wyszła, a prawą próbowałem szarpać na wszystkie strony (być może przez to mi drży teraz klapka schowka). Nie trzeba też odkręcać śrubek wokół pcv klapki schowka - chyba, że do wymiany zamka.
Trzeba naprawdę spokojnie, dokładnie, ze wszystkich stron zlokalizować śrubki, już lepiej odkręcić za dużo, niż pourywać ich gniazda. Jak już wyciągniemy schowek, zobaczyć sposób, w jaki przeskakuje plastikowy bolec wyłącznika. Zmierzyć ile brakuje, aby nie przeskakiwał, wyciągnąć przełącznik z gniazda, spłaszczyć główkę w odpowiednią stronę i nadlać innym/podobnym plastikiem na kształt litery U. Sprawdzić po 15 min., czy trzyma. W nadklejanie tak małych powierzchni - nie ufam. Zostaje tylko ponowne zamontowanie schowka, klnąc - gdzie ta je...a śrubka, która potoczyła się pod siedzenie.... |