Kontrolka oleju 2.5V6 w czasie mrozów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Podczas odpalania po nocy (-25) autka po pierwszym włączeniu silnika nie gaśnie kontrolka oleju. Szybko wyłączam silnik i po ponownym uruchomieniu kontrolka gaśnie już normalnie. Czy miał któryś z kolegów podobny przypadek? Co to może być? Jest tak zawsze rano przy takich mrozach, poza tym pali bez żadnego problemu.

w miare normalne, poprostu olej powinienes wymienic
syfy, woda itp, ktore sie w nim zgromadzily zamarzaja i olej ma konsystencje kislu
jak go odpalasz 2 raz to juz jest zadszy i dotarl na gore silnika, dlatego kontrolka gasnie

albo gorsza opcja, mam nadzieje, ze bledna, masz slaba pompe oleju

Olej który mam w silniku to Mobil 15W40, przejechałem na nim 11 tys więc czas na wymianę ale czekam aż się ociepli, w międzyczasie dolałem 2 litry świerzego oleju. Mam nadzieję że to nie pompa.

jesli mnie pamiec nie myli to w V6 powinno sie lac syntetyk lub polsyntetyk, a ty masz zalany mineralnym
mineralny w takich temp czesto gestnieje

jak kupiłem Omegę to była świeżo zalana właśnie takim Mobilem, teraz chciałbym przejść na Mobil 10w40 ale nie wiem czy to nie zaszkodzi. Jednocześnie z wymianą oleju chcę zastosować ceramizer. Przebieg mojego auta to 186 tys. i przy dynamicznej jeździe trochę wciąga oleju.

Jest to objaw zupełnie normalny dla silników o tym przebiegu, poprostu przy takiej temp. olej gęstnieje i zanim dojdzie do wszystkich punktów smarowania to ta kontrolka przez moment świecić będzie, trzeba poczekać ten czas i sama zgaśnie, to że zgasiłeś silnik i po ponownym uruchomieniu było to samo tylko dalsza część tego procederu! A co do wymiany oleju to faktycznie przydała by się już razem z filtrem, co do stosowania typów olejów to mam inne zdanie, ale nie chcę tu zanudzać i zaskakiwać!

Cytat:
2006-01-26 08:48:40, GeoMan pisze:
jak kupiłem Omegę to była świeżo zalana właśnie takim Mobilem, teraz chciałbym przejść na Mobil 10w40 ale nie wiem czy to nie zaszkodzi. Jednocześnie z wymianą oleju chcę zastosować ceramizer. Przebieg mojego auta to 186 tys. i przy dynamicznej jeździe trochę wciąga oleju.

jak chcesz wlac ceramizer, to od razu szukaj drugiego motorka
takie wynalazki leje sie do aut na handel