MotoNews.pl

Problem z centralnym zamkiem :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko...
czy jest jakiś sposób aby wejść do autka jak nie mogę otworzyć drzwi w samochodzie...bo (chyba) zamarzł centralny zamek ..klikam pilotem niby coś tam buczy (jak zawsze) ale drzwi nadal zamknięte..co robić ? czekać na wiosne ?

bagaznikiem ja dzis to pod blokiem cwiczyłem

...no niestety...w bagażniku też mam centralny...

zreszta nie wiem....ale bagażnik moge otworzyć tylko od wewnątrz

ja przed dosłownie sekunda cwiczyłem z suszarka do włosów mamy pomogło po 20 minutach grzania sytuacja była podobna zamek pracowal drzwi nie otwierały sie a w drugich drzwiach to nawet nie działał centralny chyba musimy czekac do wiosny!!!

Skoro jestesmy przy centralnym zamku ( ale na kluczyk ) to mam pytanko techniczne
Na noc zabieram aku do domku na prostownik bo ostatnie mrozy daly mu popalic. I zastanawiam sie teraz jak to zrobic... autko pod chmurka a zapasowego aku, takiego zeby podpiac na noc nie mam.
W zwiazku z tym zastanawiam sie nad rozwiazaniem takim:
Otworze maske, zamkne drzwi centralnym i wyciagne aku. Maske przymkne nie zamykajac, i na to kocyk zeby nie bylo widac ze otwarta. A moje pytanie jest z cyklu... Czy jesli zamkne auto a pozniej zabiore aku to czy centralny nie pusci ? I druga rzecz, jesli rano wsadze aku to czy centralny nie poszaleje i zechce mnie wpuscic do srodka ?

poradze moze
bo ja mam tez centra ale na "kluczyk" , wiec u mnie tak kierowca zamarznięty , i de na pasazera ( mowa o drzwaich) P
i otowerami słysze bzzzzz
za chwile bzzzzzzzzz
i tsak już cizgle bzz bzz bzz bzz
wiec tzreba obserwować kiedy i otwierac tylne drzwi o ile macie piecioro drzwi w 3d nie wiem jak
u mnie działa oczywiscie otwierac wtedy gdy klamki są na otwartym

Ja otwieram maske, zamykam centrala, biore aku i maske przymykam. Rano wsadzam aku i otwieram centrala. U mnie pilocikiem i nic nie szaleje. Inaczej moge jedynie prze bagaznik wejsc ktory jako jedynuy otwiera sie od zewnatrz z kluczyka.

ja też mam centralny na kluczyk i najpierw podeszłem od kierowcy ale zamek zamarzł (między innymi dlatego że nie mam sprężynki od klapki ochronnej zamka) więc próbuję od pasażera i bez problemu przekręciłem ale centralny zaczoł świrować(znaczy otwiera i zamyka). Mam wyprubowane dwie metody:
1) uchwycić jak drzwi są odryglowane i otworzyć drzwi
2) spróbować od strony kierowcy jeszcze raz przekręcić kluczyk
Ja wtedy zastosowałem tą drugą metodę

ale co ma wyjecie aku do centralnego
jesli masz central i masz kluczyk do auta i wyjmiesz aku to central przestaje napedzac sie pradem
a dziala jak zwykly zamek mechaniczny - poprostu przekrecasz kluczyk i zamykasz
i tak z drugimi drzwiami

Powiem jak ja robie. Jesli mam zamarznirty zamek i nie moge otworzyc pilotem bo oczywiscie po nacisnieciu pilota cos mtam sie ruszy ale nie ma takiej sily zeby otworzyc zamarzniety zamek to sie cofa do pozycji zamknietej.Wtedy podchodze od storny psazera i przekrecam kluczyk.Gdy jest w pozycji w ktorej zamek jest otwarty to nie wyciagajac kluczyka tylko trzymajac go w tej pozycji otwieram drzwi, bo jak puszcze kluczyk to zamek powraca do pozycji zamknietej. Bylo pytanie czy centlany pusci jak sie wyjmie akumulator.Nie pusci,mozecie byc spokojni.

Ja tez wczoraj cwiczylem wchodzenie bagaznikiem ale po 20km odmarzlo

MAM PYT. KUMPEL ZATRZASNĄŁ KLUCZYKI W SRODKU W KOMBI essi MOZE KTOS WIE JAK SIE DOSTAC juz 2dni stoi na parkingu

Cytat:
2006-01-24 08:04:55, lukas_s pisze:
ale co ma wyjecie aku do centralnego jesli masz central i masz kluczyk do auta i wyjmiesz aku to central przestaje napedzac sie pradem a dziala jak zwykly zamek mechaniczny - poprostu przekrecasz kluczyk i zamykasz i tak z drugimi drzwiami

A tego nie wiedzialem Bede musial sprawdzic.

Cytat:
2006-01-24 12:28:05, organo pisze:
Ja tez wczoraj cwiczylem wchodzenie bagaznikiem ale po 20km odmarzlo MAM PYT. KUMPEL ZATRZASNĄŁ KLUCZYKI W SRODKU W KOMBI essi MOZE KTOS WIE JAK SIE DOSTAC juz 2dni stoi na parkingu

Jesli zatrzasnął, to albo ma drugi kluczyk w domu, albo tel po awaryjne otwieranie drzwi - tylko uprzedza przez telefon, ze bez zniszczen - inaczej placi ten, co otwiera. Sa takie firmy-dawni profesjonalisci, ktorzy teraz robia to legalnie - ale: wowczas najczesciej prosza o pokazanie dowodu rejestracyjnego, ksiazeczki wozu, jak byla wydana i spisuja umowe, ze ty zleciles im robote. W innym przypadku (bez umowy) to firma krzak i zniszczy zamek.

U mnie na parkingu klientka zamknela w ten sposob w lato dzieci i bylo bicie szyby. Ale uwaga: trzeba dowiedziec sie, ktora jest najtansza, bo w niej w poldku akurat ta, w ktora przydzwonilismy kamnieniem (z tylu trojkatne) bylo trzy razy drozsze od bocznej. (dla wyjasnienia zamknal sie centralny a dzieci w krzeselkach)

Cytat:
2006-01-24 12:30:38, rootoslaw pisze:
A tego nie wiedzialem Bede musial sprawdzic.

Tylko uwaga przy wkladaniu akumulatora z powrotem do Essiego - nie zostawiaj kluczykow w stacyjce lub w samochodzie, gdyz jak wlaczysz akumulator, to zadziala centralny - zamknie sie i patrz moj komentarz ponizej

Cytat:
2006-01-24 12:37:09, adam_aaa pisze:
Tylko uwaga przy wkladaniu akumulatora z powrotem do Essiego - nie zostawiaj kluczykow w stacyjce lub w samochodzie, gdyz jak wlaczysz akumulator, to zadziala centralny - zamknie sie i patrz moj komentarz ponizej

O tym akurat wiem wlasnie tak zrobilem w passacie i pozniej trzeba bylo sie wlamywac bo kluczyki na siedzeniu byly

...no dostałem się do środka ! co prawda jak otwieram drzwi to centralny "szaleje" (cały czas się otwiera i zamyka) ale mogłem spokojnie odpalić (bez problemu )...jutro ma być cieplej więc powinien się całkowicie odmrozić ...dzięki wszystkim za rady

Ja też mam centralny na kluczyk. Przy pierwszym mrozie zdziwiłem się - zamek zaczął szaleć. Na szczęście bagażnik nie jest na centralny. I tym sposobem już kilka razy wchodziłem od tyłu... A ja mam jeszcze tak podłączony, że jeśli jedne drzwi przymrozi to drugie też się nie otwierają. Po kolejnym wejściu bagażnikiem odłączyłem central w tych drzwiach (na szczęście od strony pasażera) i teraz działa. Ale po nadejściu -15 i więcej chyba linka tak przymrazła w tych drzwiach od pasażera, że nawet od środka nie daje się ich ruszyć... Byle do wionsy