Wysprzęglik czy coś tam.... podświetlenie suwaków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

W moim Hundim (accent'98 LS 3d) ostatnio bardzo lekko wchodziło sprzęgło. Trzeba było je wcisnąć do oporu, żeby zmienić bieg. Stało się to wieczorem, więc pojechałem do sieci Feu Fert przy centrum handlowym Geant. Poprosiłem o wyregulowanie linki sprzęgła. Okazało się, że mam sprzęgło hydrauliczne i nie ma tam linki. Na miejscu odpowietrzyli mi układ sprzęgła i uzupełnili płyn. Powiedzieli, że trzeba wymienić "wysprzęglik hydrauliczny". Czy faktycznie jest taka potrzeba??? Sprawdzam teraz co jakiś czas poziom płynu i nic nie ubywa. Ale czasem mam problemy z wrzuceniem 1-go biegu i wstecznego. Czy te problemy się łączą???
A i jeszcze jedno, znika podświetlenie suwaków od nawiewu. Dopiero po delikatnym uderzeniu w bok plastiku pojawia się podświetlenie. Jak można zdemontować tę plastikową osłonę i wymienić żaróweczkę, ewentualnie ją lepiej zamocować? Czy można gdzieś dostać książkę obsługi pojazdu?

Pozdrawiam wszystkich

obawiam się że mechanik ma racje u mnie były takie same obiawy i skończyło się na wymianie siłownika sprzęgła

Wysprzęglik jesli może odrobinę gubić płynu więc należy go uzupełniać i raz na kilka lat zmienić płyn (R3 - zielony, DOT3-żółty)
Jeśli płynu sporo ubywa to można wymienić uczczelki (nie wiem jak z dostępnością).

Powinno długo działać bez awarii.