| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-10-05 06:56:01 he he przerabiałem już ten temat już go szukam :Smarowanie |
chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2005-10-05 20:28:53 Zgadzam się z looqaschem ;ja wymieniłem pompę oleju w swoim 2C choć bez obudowy aluminiowej i jest o.k. a objawy były podobne.Coraz dłużej czekałem na zgaśnięcie kontrolki oleju aż mnie to zaczęło straszyć Na ciepłym silniku nie było problemu
Pozdrawiam |
chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-01-24 19:06:13
Nie masz sumienia !??
A co do środków to ja od dawna stosuje Militec czy Mulitec-zapobiegać ma suchym startom;(jak Hołek dał swoje zdjęcie na pudełko sporo zdrożało) Pozdrawiam |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-01-24 20:36:14 Witam
Ja maiałem taki sam problem że kontrolka przy mrozach ok. - 10 stopni paliła się przez ok. 1 min, a miałem zalany olej Castrola High Minelage 15W40 (nigdy więcej tego oleju nie kupię), teraz po wymianie na Mobila Super M 15W40 jak ręką odjął. Przy mrozie - 25 kontrolka gaśnie prawie od razu. Radzę ci wymianę oleju ale kup go sam w butelce a nie zalewaj z beczki, bo nie wiadomo co tam mają, a do beczki mogą wlać wszystko i sprzedawać jako Mobila. Zrób zadymę tam gdzie wymieniałeś olej, może się wystraszą jak im powiesz, że ich obsmarujesz w mediach. Pozdro |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-01-25 06:53:55 Ja mam 15W/40 Mobil Super i nie z beczki a z bańki od zawsze choć drożej ale pewniej.
Kontrolka gaśnie jak zawsze. |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-01-25 08:16:24 Dziś rano -23, kontrolka zgasła po ok 10 sek ale zapaliła się znowu po kolejnych 30 sek. Świeciła ok minuty aż pomrugała i zgasła.
Może warto by było sprawdzić ciśnienie oleju? Jaka powinna być prawidłowa wartość? Trzeba z tym jechać do mechanika czy można zrobić to samemu? Jeśli można samemu to co jest mi potrzebne?? Poruszyłem kiedys temat na forum dnośnie dodatków pomniejszających apetyt na olej silnika. W zasadzie wszyscy mi odradzali tego typu wynalazki. A jak jest z tym Militekiem do silnika o którym napisał Chuck? Warto to zalać? pzdr |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-01-26 06:59:59 Zrób pomiar!
Samemu możesz tylko musisz mieć nanometr. Wartość prawidłowa na rozgrzanym silniku obr. +-900 1.4-1.8/bar. 3000obr 3.2 do 3.8 bar. Co do motorlife ja zalewam wszędzie gdzie można czuć różnicę. Pozdro. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-01-26 07:01:17 Aha Podane wartości są wartościami które uzyskałem z ASO Carolina Car Company w W-wie dla silnika 3S-FE ale pewnie nie tylko |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-01-26 08:07:39 Wątek spadł na dół strony i bałem się że juz nikt nie odpowie
Wybiorę się może nawet dziś do mechanika. Problem będzie z obrotami bo nie mam obrotomierza ale może jakoś damy radę. Na wolnych obrotach powinno byc chyba jakieś 800 obr/min jeśłi się nie mylę. Mam nadzieję że nie wyjdzie nic złego bo chciałbym już odpocząć od wymieniania części w Starletce, a na liście do wymiany jest jeszcze kilka rzeczy. Dzięki za pomoc. Poszukam po pracy Motorlife. Skoro mechanik zaleca to chyba warto
Pozdrawiam |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2006-01-26 18:55:18
A ja slyszalem od dobrze poinformowanej zwykle w tych sprawach osoby (a bylo to juz ze dwa lata temu), ze dystrybutor Militec'u poszedl "swoja droga" i Motor-life niewiele ma wspolnego (poza kolorem) z oryginalem... Leszek |