Wyciek oleju w atosie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich potrzebuję pomocy mam atosa prime i przy duzych mrozach po odpaleniu auta wycieka olej pod filtrem oleju wymieniłem olej i filtr oleju i dalej to samo po rozgrzaniu silnika przestaje lecieć pomocy!!!

Nie wierze że leci spod filtra. Przecież jak go dobrze dokręcisz (chociaż dokręca się go ręką) to nie może ciec. Tam jest taka gruba uszczelka że napewno uszczelni. Może to jednak nie spod filterka..?

odkręciłem kratkę w zderzaku i filtr jest jak na dłoni ewidentnie leci spod filtra obok jest czujnik oleju ale jest suchy

Cytat:
2006-01-25 08:32:03, pasela1507 pisze:
witam wszystkich potrzebuję pomocy mam atosa prime i przy duzych mrozach po odpaleniu auta wycieka olej pod filtrem oleju wymieniłem olej i filtr oleju i dalej to samo po rozgrzaniu silnika przestaje lecieć pomocy!!!

Pompa oleju powinna mieć sprawny zaworek bezpieczeństwa który reaguje na zbyt wysokie ciśnienie oleju. Gdy silnik jest zimny (gęsty olej) pompa podaje za duże ciśnienie a zaworek nie działa. Wtedy denko filtra działa jak zawór bezpieczeństwa i odchyla się na tyle że część oleju spływa na zewnątrz.

Co prawda nie znam atosa ale kiedyś byłem mechanikiem i jest to dość znany przypadek w branży. Gdy patrzysz na filtr i dodajesz gazu to widzisz jak on pulsuje jeśli masz zbyt gęsty olej (czy masz mineralny ).

mam syntetyczny castrol 5w40 magnatec

to nie powinien być za gęsty. ale winny może być zaworek j.n. albo przytkany gdzieś układ smarowania.
Czy od nowości był syntetyk?
Czasem gdy ktoś przejdzie z minerala na syntetyk który ma właściwości płukania - syf z silnika rusza do układu i zatyka magistralę olejową.

mam go od nówki i od nówki był syntetyk a autko ma 75 tys rok 2000

To sam nie wiem co za franca a przed wymianą filtra było dobrze? Może felerny filterek Ci się trafił? Dokręciłeś kluczem? bo czasem ręką nie wystarczy.

tak było przed wymianą i tak jest po ale teraz zrobiło się cieplej i olej tylko sie lekko sączy a nie wywala jak przy mrozach

Trzeba mu zmierzyć ciśnienie oleju bo to typowy objaw zbyt dużego ciśnienia.

ok dzięki oddam go do mechaniora niech walczy