Pytanie dla znawcow DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie potrzebuej info na temat silnika, kt nabyłem i tu pytnie czy po oznaczenaich na bloku i nr mozna cos wywnioskowac?? Chodzi mi o to ze zakupiłem silnik 1600 DOHC, gosc od kt go kupiłem twierdzi ze miał fiata Monte Carlo, opowiedział mi cała historie i nawet moze ma racje, ale pare ładnych lat temu fiat poszedł na złom i ciezko teraz dojsc do tego czy to silnik z Monte...
Napewno ktos z Was wie jak taki silniczek zidentyfikowac
Oznaczenia na tym silniku to 125A FIAT a pod napisem fiat C...
Nr silnika 4186393
Gosc pare lat temu zrobił remont silnika i pow ze srednica tłoka to 79mm, tyle zapamietał, bo mowił ze miał mproblemy z dostaniem pierscieni do niego...
Jezeli ktos cos wie, to bede wdzieczny!!
Tak wiem, wyszukiwarka prawde mi powie ale jakos nic nie znalazłem...

Oznacza to ze masz faktycznie 1.6 ale kwadraciaka 80x80.W zasadzie to jest bardzo dobry silnik tylko starszy od 1.6 na tlokach 84 mm.Wiec prawdopodobnie nie klamal Cie.jeszcze jedno co wtrace:jesli faktycznie jest po remoncie to zaloz go i smigaj w najlepsze bo sa to bardzo zywotne silniki z bardzo fajna charaktersytyka
Widze ze masz df-a-pakuj ten silnik i ciesz sie jazda bo uwazam ze nie ma fajniejszego silniczka do fiacika a wybor Twoj jest jak najbardziej sluszny

[ wiadomość edytowana przez: bullit dnia 2006-02-04 17:47:24 ]

Silnik "125A" rozwija moc 90 KM, pochodzi z włoskiego fiata 125 w wersji podstawowej (nie Special, gdzie silnik był ozn. 125B i mial 100 KM).

Z tego co wiem, to do 125p Monte Carlo szły silniki 1600 na tłokach 84, z fiata 132. W każdym razie raczej napewno nie byly to silniki 125A, gdyż tych do włoskiej 125tki nie wsadzano od 1970 roku (później była już tylko wersja Special).

prawdziwa jazda zaczyna sie od 4000obr. krecisz ile chcesz.

przyjemna wiertarka.

czasem kaprysna.

Ano przyjemna wiertareczka Mam taki silnik w 132 (80x80) i muszę powiedzieć, że to, co robi na 3 biegu od 80 do 120 wprawia w osłupienie niejednego właściciela nowych samochodów o większej pojemności Jak pierwszy raz się tym przejechałem to byłem w szoku. Niby 1600 a zamiata samochodem jak głupi

takich silnikow to chuba nie ma juz za wiele

w zależnosci od wielkości wnetrznosci... mozna z niego zrobic cos lepszego

Cytat:
2006-02-04 19:19:11, Poramancza pisze:

Co sugerujesz??
Chce troche wejsc w głowe, no i moze jakies gaziory ale to jest kosztowna sprawa...
Własnie jakie macie pomysły na polepszenie osiagow tego silniczka, zaznaczam ze silnik jest po remoncie, czyli głowica cała zrobina( wszystko) i wymiana pierscionkow, doł jest oki...

Cytat:
2006-02-04 19:19:11, Poramancza pisze:

1,8 ?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Jesli sie nie myle to ostatnio poskladal takie cudo na tlokach 82 mm od regaty .To juz musi jezdzic

Poramancza chodzi Ci o taki silnik jak ja mam Potwierdzam, fajnie to chodzi a z podwójnymi weberami jeszcze całkiem fajnie brzmi

zalezy od modelu jeden sie da przewiercic na 84 drugi nie bo jest za malo miecha . np u dragona sie dalo a u mnie juz ni jak sie nie da

a dragon powinien sie wstydzic bo mi obiecal ze mnie przewiezie i jak narazie slowa nie dotrzymal

Cytat:
2006-02-05 00:21:13, PG pisze:
zalezy od modelu jeden sie da przewiercic na 84 drugi nie bo jest za malo miecha . np u dragona sie dalo a u mnie juz ni jak sie nie da a dragon powinien sie wstydzic bo mi obiecal ze mnie przewiezie i jak narazie slowa nie dotrzymal

ani sie nie integruje odpowiednio

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Jak uruchomisz teraz mojego bolida to Cie przewioze nawet 2 razy Bestia się buntuje w taką pogode :/ A ty PG powiedz lepiej czy już założyłeś atrape .

Cytat:
2006-02-05 11:15:10, Drag-On pisze:
Jak uruchomisz teraz mojego bolida to Cie przewioze nawet 2 razy Bestia się buntuje w taką pogode :/ A ty PG powiedz lepiej czy już założyłeś atrape .

czemu sie buntuje??

co do atrapy to tak prowizoryczni