Łada 2107 do wzięcia na części.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Parę tygodni temu rozbiłem moją 2107. Pogniotłem blachy z prawej strony, reflektor i przesunąłem całą prawą stronę tak, że auto nadaje się do kasacji. Chciałem kupić znów ładę, ale okazało się że w końcu kupiłem co innego.

A Łada stoi - z dobrym silnikiem 1.5, instalacją gazową, skrzynią 5 biegową, sprzęgłem z przebiegiem ok 1500km (tyle zdążyłem na nowym przejechać przed crashem), trzema zimówkami 2 sezonowymi (prawa przód już się nie nadaje do niczego) itd itp.
Generalnie nigdy nie włożyłem do tego samochodu części używanej ani białoruskiej czy ukraińskiej.

Wiem że jest to raczej temat na kupię/sprzedam ale mam przy okazji pytanie: czy można się w ogóle tego samochodu pozbyć tak, żeby zezłomować jak najmniej (ramę?), a wyciągnąć z niego to co jest wartościowe i sprzedać? Lub czy na złomie coś za takie auta jeszcze można dostać?

Jeśli ktoś zna w rejonie Katowic taki auto złom to proszę o kontakt. Dla zainteresowanych mogę zrobić zdjęcia tego auta.
pozdrawiam
mój telefon 601 454 504

Cytat:
2006-01-22 10:39:26, ogiogi pisze:
... Wiem że jest to raczej temat na kupię/sprzedam ale mam przy okazji pytanie: czy można się w ogóle tego samochodu pozbyć tak, żeby zezłomować jak najmniej (ramę?), a wyciągnąć z niego to co jest wartościowe i sprzedać?.....

Mozna, tylko trzeba miec znajomego zlomiarza i bedzie troszke kosztowac, w innym przypadku praktycznie niemozliwe, i napewno musialbys conajmniej wyciavc kawal blachy z numerami nadwozia.

Witam
z tego co wiem, zawsze można było skasować auto np. bez silnika.
Szroty albo biora bodaj 150 zeta za skasowanie auta, dostarczonego na miejsce, albo przyjmują " za darmo" w całości, biorac na siebie opłatę za skasowanie, (oczywiście zarabiają na częsciach).
Ostatnie regulacje są chore i niejasne, w razie wątpliwości można rozsprzedać auto na czesci, a resztę sprzedać np. bezdomnemu za 5 zeta (można dać mu na piwo , ale i tak chetnie koles sprzeda te kilkaset kilo złomu).
Dopóki masz OC moga Ci naskoczyć, w tym czasie rozmontuj auto i się go pozbądź.

No właśnie - ostatenie regulacje. W sumie to o to właśnie pytam.

Jak da się dostać kwitek że auto jest zezłomowane, oddając niekompletny wóz to bardzo dobrze. Części się pewnie komuś w klubie jeszcze przydadzą.....

Pamietaj zeby załatwic kwitek i skasować (wyrejestrować) auto w wydziale komunikacji przed wygaśnieciem OC, bo kasowane auto musi miec ważne OC. Ja kwyjmiesz sam silnik to chyba przyjmąbez żadnego ale. najwyżej wrzuc troche złomu żeby sie waga zgadzała

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

Stegienny odwiózł na złom w zasadzie samą budę. wymontował prawie wszystko. przyjęli bez żadnego ale.

Najwazniejsze zeby w papierach było napisane ze zlomowanie bez silnika bo bez takiego wpisu nic póxniej nie zrobisz tak było kiedys ale teraz jak weszły przepisy traktujace silnik jaka czesc wymienna to nie wiem.Ja jak rejestrowałem swoje autow grudniu 2005 to musiałem odnalezc jeszcze wczesniejszego własciciela niz ten od którego kupiłem bo zaden z nich nie raczył zgłosic zmiany silnika w Wydziale komunikacji no i był problem z rejstracja tego samochodu.Ale sie ten gosciu zdziwił jak zobaczył swoja łade

Moim zdaniem to akurat nie ma znaczenia. Ważny kwit, że zezłomowany a co z tego skoro w papierach bedzie, ze złomowany w całosci a w rzeczywistosci zezłomuje bez silnika? Nic.

-----------------

Witam
Yanosik, chodziło o to że kiedy dawniej był kwit "złomowany bez silnika", silnik można było użyć w innym aucie. teraz kiedy już nie ma być nr seryjnych motorów, nie ma to zadnego znaczenia.
Generalnie do tej pory zawsze chcieli karoserię w " większosci, czyli nie wystarczył kawałek blachy z nr, nie musiałeś dostarczyć z zawieszeniem, czy np. maską, drzwiami, po prostu wygodniej było zaciągnąć na kołach, nie wyobrażam sobie interpretacji przepisów pt dopłacam do wagi, czyli jak mi auto rozkradziono, czy zardzewaiało, to mam jeszcze dopłacac?.. to gdzie tu sens złomowania??

Do tego się dąży. Jeśli oddajesz niekompletny samochód na złom znaczy się że sporo zużytych czy niesprawnych części trafiło na rynek a tym samym musisz ponieść za to karę W przyszłosci zapewne po przekroczeniu przebiegu 150tys km będzie trzeba zezłomowac samochód obowiazkowo gdyż taki jest bardziej szkodliwy dla srodowiska i inne takie ble ble ble

moja ŁADnA stoi w garażu na działce od 08.2005, od 03.09.2005 nie ma ubezpieczenia (OC, AC, NW), nie wyrejestrowywałem jej, bo mam zamiar jeszcze jeździć i będę jej później z powrotem rejestrował. Do PZU musiałem tylko wysłać pisemko z wypowiedzeniem ubezp. OC. Jak do tej pory nikt się nie upominał, że nie ma ubezp., że nie wyrejestrowałem, że brak badania technicznego (od 11.2005), że nie zezłomowałem jej.

a co do opłaty "ekologicznej" 500zł, to ostatnio mówili w TeleVizorni, że jakiś-tam trybunał orzekł, iż opłata jest "nielegalna" i należy ją zmienić, polski rząd dostał czas na zmianę bodajże do kwietnia, bądź do czerwca 2006, a do tego czasu jest chyba wstrzymane. ale w Polsce niczego nie można być pewnym do końca!

Witam
Cytat:
2006-01-22 23:01:08, janisz pisze:
Do tego się dąży. Jeśli oddajesz niekompletny samochód na złom znaczy się że sporo zużytych czy niesprawnych części trafiło na rynek a tym samym musisz ponieść za to karę W przyszłosci zapewne po przekroczeniu przebiegu 150tys km będzie trzeba zezłomowac samochód obowiazkowo gdyż taki jest bardziej szkodliwy dla srodowiska i inne takie ble ble ble

pieprzenie, qrcze wymyslaja setki powodów bysmy kupowali nowe auta, tylko nikt nie mysli za co kupić
PS Janisz, nie chodzi mi o to oczywiście że Ty gadasz bzdury

Robal Ty sie nie chwal. Nie znasz dnia ani godziny gdy przyjdzie list z FŚG że z uwagi na brak OC w bieżącym roku naliczono karę 3 tys zł albo coś koło tego. Lepiej skasuj ten post. Albo przynajmniej zasłoń numery na zdjęciech w galerii

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2006-01-22 23:44:35 ]

Się śmiejecie.
Kumpel z klubu ma motocykl Awo,kupił sobie w zeszłym roku Hondę.
Więć Awokiem nie smigał przez sezon i nie opłacił OC (30zł ,bo zniżniki i zabytek z 1959,nie ,że ie miał,tylko ot-tak,zapomniał,nie pomyślał).
Przed świętami zakuipł sobie mazde i poszedł zarejestrowac i ubezpiecyc.I w PZU mu powiedzieli,żeby sie po nowym roku kary spodziewal,w okolicy 2000 plnów.
Jak na razie jeszcze mu ic nie przyszło,ale ma stracha.

Witam
Nikt się nie śmieje, mimo iż to kupa idiotyzmów. niestety jak się nie chce płacić kar to trzeba pamiętać by albo opłacić OC, albo opowiednio wczesniej zrezygnować z polisy, bo domyślnie nadal pojazd jest ubezpieczony

Mi przysłali kare za malucha, którego coprawda sprzedalem 5 lat temu, ale przysłali. Widocznie nikt z kupujących nie zgłaszal faktu kupna i ostatnim ogniwem byłem ja (tzn ojciec). Na szczęscie umowe mieliśmy podbitą w Wydziale Komunikacji, nawet mieliśmy pieczątke z PZU, że OC zostało wycofane (kiedys sie odzyskiwało niewykorzystaną składkę) więc nie ma problemu. Ale bedą ścigać teraz kolejnego z umowy, czyli tego co od nas kupił. Było tam koło 3 tysi "nagrody". I do robala mówiłem jaknajbardziej poważnie.

-----------------

ja w PZU wypowiedziałem ubezpieczenie OC !!!!!!

Czyli nie masz teraz nigdzie a MUSISZ mieć, ale to oczywiscie Twoja sprawa Nagroda nie przychodzi z PZU tylko z FŚG.
Choc skoro nie jeździsz to teoretycznie nikt Cie nie sprawdzi, tak mi sie wydaje.

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2006-01-23 14:12:26 ]

poza mną (nie ma miejsca w garażu na inne graty), to ŁADnA nikomu nie przeszkadza, więc nie sądzę, żeby ktoś się czepiał.

a ja bym sprawdził czy istnieje możliwość zawieszenia oc z powodu np. remontu