KONIEC PROBLEMÓW Z PRZYCISKAMI DO ZAMYKANIA SZYB !!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciągle walczyłem z przyciskami otwierania i zamykania szyb, co pare miesiecy musialem rozbierac i czyscić styki, a tu olsnienie styki z kablami sa połączone od spodu prycisków nitami oczyściłem troszeczke nity i za pomoca cyny i lutownicy połaczyłem nity z plaszką problem sie rozwiazał jak ręka odjął wszystko idealnie działa bez czyszczenia styków. A to że kiedyś mi działało po czyszczeniu pare miesiecy to tylko to ze przy rozbieraniu przycisku ruszało sie tymi kablami co powodowało poruszenie nitów co tawalo krótko trwały efekt działania. Teraz sprawdziłem to tak ze kiedy przestały mi dzialać przyciski nie czysciłem styków tylko zlutowałem nity - pomogło dziala bez problemów.

B.dobre rozwiązanie.Szkoda że tak późno wpadłeś na to,ale praca uczy.W elektryce brak kontaktu to podstawowy problem.

Masz może zdjęcie tego co zrobiłeś i jak, ja mam to samo, czyściłem jakimś areozolem kilka miesięcy temu, trochę pomogło ale znowu zaczynają chodzić bardzo słabo

IMHO baaaardzo wątpię żeby to pomogło.
Styki się wypalają i tyle...

wrzuce jutro fotki z tym jak to zmajstrowałem

Żadnych styków nie należy czyścić ostrymi narzędziami bo niszczy sie strukturę styku-powstają mikro rysy które ulegają zanieczyszczeniu i szybko efekt czyszczenia daje znać powtórnym zabrudzeniem,ponadto zmiejsza się powierzchnia styku,dołki i pagórki.Jeśli już czyścimy styki to bardzo miałkom papierem ,polerujemy np.filcem i myjemy np.benzyną ekstrakcyjną a póżniej konserwyjemy preparatem do konserwacji styków elektrycznych.Im mniejsze prądy płyną przez styk tym bardziej musi być czysty.Kolega pisał wcześniej że zlikwidował poprzez zlutowanie podstawe styku z nitem bo tam brakowało dobrego połączenia i to był problem dla przepływu prądu a więc poprawnego sterowania.

yes wrzuć fotki przyda się na przyszłość

Tez to dzisiaj "przy okazji" zrobilem (musialem rozbebeszyc drzwi bo jakis sk...
polamal mi klamke) i faktycznie dziala ok - nawet zaczal dzialac przycisk od odblokowywania/zablokowywania drzwi ktory nie dzialal od kiedy kupilem espero (swoja droga ktos nie pomyslal przy projektowaniu instalacji bo ten przycisk powinien dzialac tylko przy wlaczonym zaplonie ).Jedna uwaga u mnie musialem lutowac z obu stron , zarowno do strony przewodow jak i stykow ,
najpierw polutowalem tylko strone przewodow i efekt byl zaden.

Cytat:
2006-02-01 18:43:34, Zzzz pisze:
(swoja droga ktos nie pomyslal przy projektowaniu instalacji bo ten przycisk powinien dzialac tylko przy wlaczonym zaplonie ).

Właśnie, że pomyślał. W wielku autach którymi się bawiłem przyciski tego typu działają bez względu na stan kluczyka w stacyjce i silnika. I o to chodzi.