| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2006-01-15 22:39:27 Pewnego dnia na allegro pojawił się Polonez z 1978 roku z całkiem wczesnym numerem. Z opisu wynikało, że jest kompletny, oryginalny i w całkiem zadowalającym stanie. Niestety zdjęć nie było, więc początkowo nie za bardzo zwrócił moją uwagę. Ale Julo się uparł i udało mu się zdobyć zdjęcia staruszka.
Wtedy okazało się, że warto chociaż przejechać się żeby go obadać, bo faktycznie wyglądał oryginalnie, kompletnie i nie był za bardzo zeżarty. Decyzja była błyskawiczna i po zmolestowaniu Kubrata, następnego dnia rano pojechaliśmy obejrzeć bestię. Wcześniej jednak odbyłem kilka rozmów z Markiem (odpowiedzialnym za samochody) z Muzeum Inżynierii Miejskiej. Marek nic nie obiecywał, bo dyrekcja bywa wybredna, ale myśmy się tym nie przejęli i postanowiliśmy pojechać. Rano wpakowaliśmy się do bordowej rakiety Kubrata i ruszyliśmy w (jak się potem okazało ) długą podróż.
Po wielu perypetiach, które najlepiej będzie opowiedzieć kiedyś na zlocie, udało nam się znaleźć białe biedactwo. Na żywo nie wyglądał już tak super, ale jednak miał to „coś”.
Jednak stwierdziłem, że muzeum go nie zechce i już się żegnaliśmy z właścicielem, kiedy zadzwonił Marek i powiedział, że decyzja jest i MIM chce Poldera. Jako Krakusy zwęszyliśmy okazję i namówiliśmy Zarząd FSO AK na mały sponsoring w ramach akcji MIM. Jak wiadomo, samochód podarowany przez Nas, czyli FSO AK, będzie nosił tego znamiona, więc będzie znakomitą reklamą dla klubu. Cenę stargowaliśmy do 500 złotych, używając uroku osobistego i argumentów o muzeum. Udało nam się szybko zebrać całą tą kwotę (przelewy niestety tak szybko nie idą) i w piątek zakupiliśmy wspaniałego Poloneza 1978 z numerem nadwozia 2268 i numerem silnika 2272. Dla zminimalizowania ryzyka MIM sprowadziło tanią lawetę i samochodzik pojechał wprost do ciepłego warsztatu w muzeum. Oczywiście na lawetę wjechał o własnych siłach, (odpalił bez żadnego problemu, nic nie było zapieczone itd. Itp.)
Jednak strzeżonego bla bla bla, a laweta wyszła niewiele drożej niż paliwko, więc pojechał w komfortowych warunkach
Od piątku stał sobie spokojnie aż do 10 rano dzisiejszego dnia, kiedy to do garażu wkroczyła zwarta ekipa (ta lepsza część) frakcji KrAK
Co było dalej? Chyba poniższe zdjęcia zobrazują wszystko Uprzedzam tylko, że samochód nie idzie na części, tylko za około 2 tygodnie trafi do blacharza i lakiernika. Miłego oglądania i pozdrawiam
Reszta Zdjęć Tutaj, Tutaj i Tutaj [ wiadomość edytowana przez: Wujek-Kajtek dnia 2006-01-15 22:44:58 ] [ wiadomość edytowana przez: Wujek-Kajtek dnia 2006-01-15 22:50:44 ] |
Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2006-01-15 22:46:54 Podpisac sie pod tym moge wszystkimi 4 konczynami Tak wlasnie bylo i tak wlasnie bedzie Nie ma sie co martwic i pytac "a co sie stalo temu polonezu?" Bedzie OK ![]() |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2006-01-15 22:47:06 ![]() |
LOBUZ88 Miłośnik FSO Różne..różniste Sosnowiec | 2006-01-15 22:47:49 Respekt
Borek uratowany ehh z drugiej strony ile takich rodzynków skończyło na szrotach
Szacunek dla Was Panowie |
hetman Miłośnik FSO Warszawa | 2006-01-15 22:49:46 Cool!! |
BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2006-01-15 22:50:04 Brawo! Jakis czas temu balem sie, ze Akcja MIM upadnie. Pozniej KrAKusy zaczely wszystko od poczatku, i jak widac pokazali na co ich stac. W ciszy, bez rozglosu, ale za to z jakim skutkiem. Gratuluje, i boje sie , zeby uczen nie przerosl mistrza . Oby tak dalej. |
vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-15 22:52:29 To ja się już więcej czepiać nie będę - mea culpa - wybaczcie |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2006-01-15 22:58:55 Wiedzialem o tej transakcji, lecz nie mialem bladego pojecia, ze ona jest w tak szczytnym celu!
Brawo, wiwat KrAK, wiwat MIM! Pozdrawiam Adamus |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-01-15 22:59:05 Dobrze wygląda. Ta deska to pęknięta jest? Jaki dziwny wydech. |
Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2006-01-15 23:03:24 Jejku zapomniałem dodać, że w dzisiejszej akcji udział wzięli:
Kubrat, Świrek, OBI, Julo, Bodzio, Kajtek.....a momentami jako starsza kluczowa pomagała nam Wydzia |
Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2006-01-15 23:06:51 Amen
Wogole to bardzo sie ciesze, ze cala akcja wzbudzila takie pozytywne opinie. Naprawde strasznie milo sie to wszystko czyta. Mam poczucie dobrze wykonanej roboty i jestem jeszcze bardziej dzieki temu zmotywowany zeby odpicowac tego poloneza jak tylko się da i mysle, ze takie same odczucia maja wszyscy, którzy przyczynili się do pojawienia się autka w MIM. Dzieki za dobre slowa ![]() |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2006-01-15 23:13:47 GRATULUJĘ NABYTKU...
SZCZERZE POWIEM, ŻE SAM MIALEM NA NIEGO CHRAPKĘ , GDYŻ SZUKAŁEM WŁAŚNIE TAKI MODEL Z KOŃCA LAT 70-YCH, A NAJLEPIEJ Z PIERWSZEGO ROKU PRODUKCJI JAK WASZ/NASZ, KTÓRY TRAFIŁ DO MUZEUM ... SZCZERZE ZAZDROSZCZĘ!!!! |
Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2006-01-15 23:14:57 Nie ma czego zazdroscic. wlasnie dlatego, ze to jest NASZE auto, a nie moje, MIMu, państwowe, tylko NASZE, klubowe ![]() |
jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-01-15 23:19:53 No Mimowcy, nareszcie ruszyliście dupy i zrobiliście coś konkretnego, ale do Nas zatwardziałych szmaciarzy jeszcze wiele Wam brakuje ![]() |
PAGAN Wwa | 2006-01-15 23:21:26 nie macie szuflady na napoje, hehe! |
Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2006-01-15 23:22:57 Ale mamy omnibus konny z 2 dzwonkami i kanał na tramwaje ![]() |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2006-01-15 23:26:32
No tak, ale kto nie chciałby mieć na właśność takiego poldka? nie po to szuka sie podobnie DF-ów poniżej '74 by później oddawać je do muzeum, prawda? ... To też rarytasy... Cóż pozostaje jak nie szukać dalej podobnego poldusia.... |
Pemek Miłośnik FSO 125p i Accord Rzeszów | 2006-01-15 23:38:11 jeszcze raz garuluje ![]() |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2006-01-15 23:46:06 Nieźle nam to wyszło. |