MÓJ SPRZĘCIK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich jestem nowy.Na co dzień śmigam Tikaczem.Chciałem się pochwalić moim sprzętem audio.Radyjko Sony s2250s.Z przodu zamontowałem Pioneerki(110 w) 100mm(tsb104większych nie da się juz wmontować.Natomiast tylnią półkę musiałem troszke przerobić(wykonalem ją ze skleji i obilem fajnym materiałem).Na półce tej zamontowałem elipsy Sony(300 w).W bagażniku znajduje się tuba Blaupunkta(GTt 300)napędzana wzmacniaczem Magnata Hot Red 2000 (500 w).Czekam na wasze opinie.Aha doradzcie mi jakie zamontowć głośniczki wysokotonowe.POZDRO

zmien radio glosniki z przodu, glosniki z tylu wywal sub ewentualnie zostaje ale tez nie gra najlepiej, wzmak tez zostaje.dajesz na przod cos powerbassa moze i wygluszasz drzwi.

Cytat:
2005-12-15 23:12:38, grzesiek006 pisze:
zmien radio glosniki z przodu, glosniki z tylu wywal sub ewentualnie zostaje ale tez nie gra najlepiej, wzmak tez zostaje.dajesz na przod cos powerbassa moze i wygluszasz drzwi.

o matko!
co Ty piszesz?

kolejna komora egzekucyjna dla dźwięku, a swoja skromna opinie uzasadniam dosc skrótowo

Zamontowales 10 cm na przód, bo nie było miejsca na większe, ale z tyłu półke zrobiłes.
Zamiast tej półki wystarczyło zrobić panele na przód pod 16,5 cm, wytłumić drzwi, ewentualnie zainwestowac w lepsze radyjko i tyle.
Mialbys w aucie taki dźwięk, ze nie potrzebowalbys tuby i wzmacniacza, które swoja droga wiele nie dodaja.
Tub szczerze nie polecam, sa duzo duzo gorsze od skrzynek

Na prawde czasami nie warto pakowac na ilosc, bo ZAWSZE w car audio najistotniejsza jest jakosc.

Gdybym ja miała za zadanie stworzyc prawdziwy dźwięk - sprzedalabym caly sprzet w aucie, kupila glosniki systemowe 16,5 (vify bądź proa systems simplex), zrobila panele, wytlumila drzwi.
I wiem, ze to graloby pożądnie.

Pozdrawiam i z gory serdecznie przepraszam za wypowiedz, ale taka bylaby opinia kazdego eksperta z branży car audio.

Ania Seroka
Max Car Audio Bydgoszcz

[ wiadomość edytowana przez: Ania-MaxCarAudio dnia 2005-12-16 10:21:31 ]

O O dzięki za opinie.Waszym zdaniem jest badziewie a jestem ciekawy co wy wozicie w swoich brykach.Mój sprzęt mi sie pogoba i panietajcie ze niechodzi o to aby wydzierało szyby z uszczelek tylko fajnie grało.en sprzęt który posiadam zaspakaja moje potzreby car audio.A co do głośników 10 to niemam planów robic otworów w dzwiach i napewno grają lepiej niż te standartowe.A wygłudszony mam tylko bagażnik.Jeszcze raz dzieki i czekam na dalszą konwersacje.POZDRO

Acha jeszcze kilka słów do Ani.
Aniu gra pożądnie i czysto>pozdro

Witam!

Widzisz stary, "gra czysto" dla Ciebie czy mnie, a dla osoby która ma częsty kontakt ze spretem za grube tysiaki - czyli Anią - to dwie rózne rzeczy. Ale nie chodzi o to co ktoś mysli o Twoim sprzęcie - przynajmniej dopóki ne strtujesz w zawodach - tylko o to czy tobieodpowiada jego brzmienie, jesli tak to w pożądku i masz powód do nieskrepownej radości...

Co do mojego sprzętu, to nc ne zmieniło sie od pierwszych kroków jakie stawiałem na forum:
- Radio: Alpine 7906R
- Wzmak: Rockford Fosgate Punch 600a4
- "przody": MicroPrecision professional 16 + Vifa D26NC
- Sub: 2x Rockford Fosgate RFA-408 w skrzyni zamknietej.
- okablowanie i akcesoria: DLS + Caliber
( co powie nasza Ekspertka?? znajome nazwy?? )
Sprzęt nie był montowany w zadnej specjalistycznej firmie wiec napewno znalazłoby sie duzo rzeczy do poprawy ale jak na ten etap prac gra przyzwoicie.
Pozdro.

No wlaśnie stary i tu masz racje.

Ale nawaliłem ortografów...sorki

Do Ani:
Widzisz forum zostało stworzone do tego żeby ludzie pomagali sobie nawzajem, uczymy sie na swoich błedach i przestrzegamy przed nimi innych...natomiast twoje wypowiedzi, jak np ta: "Zamiast tej półki wystarczyło zrobić panele na przód pod 16,5 cm, wytłumić drzwi, ewentualnie zainwestowac w lepsze radyjko i tyle." czy "Gdybym ja miała za zadanie stworzyc prawdziwy dźwięk - sprzedalabym caly sprzet w aucie, kupila glosniki systemowe 16,5 (vify bądź proa systems simplex), zrobila panele, wytlumila drzwi." świadczy o tym ze masz spore zaplecze techniczne ale twoja chęć pomagania innym sprowadza sie do tego że zaprosilbys wszystkich do zakładu, wypchala im samochody sprzetem proa i zainkasowal nalezna kase... Widzisz nie jest tak łatwo zrobić panele samemu, nawet dopasowanie głupich pierścieni dystansowych pod głosniki przednie moze sie później snic po nocach, wiem bo sam to przechodziłem.
Więc zamiast krytykowac ( choc wierze że konstruktywnie ) może podpowiedz jak sie do tego zabrac samemu, mysle że masz odpowiednia wiedzę.
Pozdro.

mój błąd, ale postaram się podejść do tematu mniej eeee na zasadzie demolki
Ciężko jest czasami, ale zdecydowanie zgadzam się, że dla każdego dobry dźwięk oznacza coś innego.
Co do tych paneli to jednak upierałabym się, że byłyby lepszym rozwiązaniem, mimo problemów związanych z pracą nad nimi
ps jestem pod wrażeniem sprzętu Rookie
ps 2 postaram sie troche zmnieć podejscie
ps 3 nie wiem na ile mi sie to uda

pozdrawiam

Ja wcale nie mówie że panele sa złym rozwiązaniem...tylko że sa to rzeczy nie łatwe do wykonania, no chyba że ma sie kogos kto pomoże, chocby merytorycznie

ps. nie wiesz przypadkiem Aniu jaka powinna byc pojemnośc komory głosnikowej dla tych Microprecision?? bo jakby nie sub to basu bym w autku nie uswiadczył...
ps 2. drzwi sa wygłuszone wlasnorecznie...tak tak ja wiem ,ze to be i że lepiej w firmie ale fundusze nie pozwalały a czasu trochę miałem - wracając do tematu, głosnik nie jest ograniczony, w serii gąbka wygłuszająca tworzyła pseudo-komore dla głosnika, ale poszła sie kochać... no i teraz głosnika "gra w calych drzwiach", zapewne to jest przyczynął braku basu z 16stek, prosiłbym o jakąś radę bo niedługo wakacje... ...i jak nie wyjade nigdzie do roboty to pewnie posiedze troche przy autku...

Pozdrówka

Ludzie ale nie zapominajcie że to tylko tiko jest.I taki sprzęcik naprawde daje rade.Aniu a co jest takiego złego w moim radiu.Bardzo fajne jest.Acha Aniu twoim zdaniem ile trzeba miec kasy na sprzęt który by sie tobie spodobał.Bo ten mój kosztował mnie jakos 1400zł.Pozdro

Nie zapominajmy o tym, że pracuje w branży car audio i nie moge wszystkich głaskać, nie po to jestem na tym forum :/
Pytałeś o opinie, liczyłes sie z negatywnymi równiez.
Ile trzeba miec kasy moim zdaniem?
Czytaj uważniej moje wypowiedzi.
Zadałes pytanie- ja odpowiedzialam na nie, a teraz sie okazuje ze malo potrzebnie, bo nawet nie zadales sobie trudu, zeby dokladnie przeczytac

"Na prawde czasami nie warto pakowac na ilosc, bo ZAWSZE w car audio najistotniejsza jest jakosc. "

Za 1400 mialbys porzadny sprzet, grajacy kosmicznie wrecz w porownaniu do tego co masz teraz:/

Mnie sie nie podoba pakowanie glosnikow gdzie tylko wlezie, podoba mi sie JAKOŚĆ, a za te cene juz bys ją miał.

A dla mnie to nie jest "tylko tiko", dla mnie to jest świetne auto.

Rookie- Microprecision wrecz potrzebuja pelnego wytlumienia drzwi, bez tego nie bedzie dynamiki, nawet najlepszy glosnik bedzie gral plytko Szkoda takim glosnikom nie pozwalac na granie W razie co odezwij sie na gg
Co ja dzisiaj tak smuce ?

hahaha.rozbawiłaś mniepozdro

Koniol: ja rozumiem Anie i jej podejscie. Bardzo czesty problem to wlasnie pakowanie mocnych glosnikow na tylna polke. Mialem takiego kumpla ktory przyjechal do mnie kadetem i prosil abym pomogl mu podlaczyc glosniki na tyl (dwie elipsy). Nie chcial sluchac, zrobilismy jak chcial. Po paru tygodniach przyjechal bo mu sie polka zalamala zeby mu wyciac ze skeljki polke. Wtedy jakos udalo mi sie go przekonac zeby zamontowac te elipsy w drzwi bo miejsca bylo sporo. Wiem ze tu powinien byc zestaw odseparowany ale robilismy to z czego bylo i ja nie jestem zaden spec. 4 godz, bez wygluszenia drzwi i efekt byl piorunujacy w porownaniu do tego co bylo wczesniej!! Jak idzesz na koncert to tez nie stajesz tylem do sceny raczej ??

Moim zdaniem elipsy powinny być z tyłu.Bo w tikaczy naprawde cieżko było by wsadzić je w dzwi bo jest mało miejsca a nawet jakbym zamontował dystanse to napewno bym nieruszł korbką od odsówania okien.Ja nie twierdze ze Ania nie ma racji tylko że ona obcóje ze sprzętem z górnaj półki na który mnie nie stać.I jeszcze jedno żadne głośniki nie dadzą takiego gasiku jak tuba.I chciałem jeszcze dodać że to jet moja pierwsza przygoda z car audio i jak na nowatora to jestem zadowolony z tego co mam.Naprawde gra solidnie.pozdro

Sorki za te byki

no i własnie tu jest problem- mówisz że Cie nie stać, a ja juz chyba 3 raz mówie, że zmieściłbyś sie w wyznaczonym maximum, miałbyś coś naprawde solidnego, ale oczywiście nie byłoby tego ilościowo (towaru) dużo
Ale oczywiscie jeśli Tobie odpowiada to co masz to tylko się cieszyć i tyle.
Ja sie poczulam lekko wmanewrowana, bo z jednej strony sam prosiles o opinie, a jak ja otrzymales to uznales ze Ci sie nie podoba
Juz na ktoryms innym forum pisalam, ze raz mnie linczuja za to, ze chce wszystko wywalac i wrzucac inne a innym razem, ze mowie "ok, calkiej fajne"
Moon niedlugo zbzikuje
Ali-En - true true

Cytat:
2005-12-20 16:44:12, Ania-MaxCarAudio pisze:
Nie zapominajmy o tym, że pracuje w branży car audio i nie moge wszystkich głaskać, nie po to jestem na tym forum :/ Pytałeś o opinie, liczyłes sie z negatywnymi równiez. Ile trzeba miec kasy moim zdaniem? Czytaj uważniej moje wypowiedzi. Zadałes pytanie- ja odpowiedzialam na nie, a teraz sie okazuje ze malo potrzebnie, bo nawet nie zadales sobie trudu, zeby dokladnie przeczytac "Na prawde czasami nie warto pakowac na ilosc, bo ZAWSZE w car audio najistotniejsza jest jakosc. " Za 1400 mialbys porzadny sprzet, grajacy kosmicznie wrecz w porownaniu do tego co masz teraz:/ Mnie sie nie podoba pakowanie glosnikow gdzie tylko wlezie, podoba mi sie JAKOŚĆ, a za te cene juz bys ją miał. A dla mnie to nie jest "tylko tiko", dla mnie to jest świetne auto. Rookie- Microprecision wrecz potrzebuja pelnego wytlumienia drzwi, bez tego nie bedzie dynamiki, nawet najlepszy glosnik bedzie gral plytko Szkoda takim glosnikom nie pozwalac na granie W razie co odezwij sie na gg Co ja dzisiaj tak smuce ?

Amen.

Ps. jezeli w dalszym ciagu bedzie prowadzona dyskusja w tym watku na temat "mam fajny sprzet, co o nim myslicie tylko nie wazcie sie krytykowac", to go poprostu zamkne.

Taka mała prowokacja, "Co o tym sprzęcie myślicie?" :
Przód - scan-speak na podszybiu, kickbass Eton'a w drzwiach
Subwoofer - JL Audio 10W6
Wzmacniacze - Precision Power DCX 600.4 + 300.2
Jednostka sterująca : Sony cdx 900 lub 910
???

Ta prowokacja to przez sony??

Ja tam nie mam nic do sony. Mialem srednio wyzszej klasy MD sony i gralo bardzo soczyscie i dynamicznie. Nie to co Alpine ktore mialem wczesniej i teraz ale gralo zaskakujaco dobrze. A te modele ktore wskazales to wyzsza polka raczej, szczegolnie 910 ktore jest deckiem zdaje sie z tego co pamietam.