MotoNews.pl

Czy jest sposób by palił mniej ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam to co mam Escirt ZETEC 1.6 16v 90 KM i zastanwiam sie czy można sprawić by ten motorek palił mniej niż tyle co mi pali czy li jakieś 9,5-10,5 litra na 100 km ??

P.S. To dużo czy mało czy w normie ??

ja malo jezdze essim wiec mi malo pali

to jest standard

Podłączam się....
Niestety to jest standard

Mój ostatni palił ~ 14-15 . Przy -20 stopni C. Cały czas miasto - odcinki 2 -3 km.

Był ostatnio także wątek na forum o hamowaniu silnikiem....
Poszukaj.
W magnetyzery nie wierzę i jestem przeciwnikiem bo traktuję to na równi z zabobonami, przesądami i gusłami....
W tym wątku o hamowaniu silnikiem było też chyba o zmianie biegów przy obrotach od 2-3 tys.
Co jeszcze........ rozsądne używanie pedału przepustnicy chyba jest najważniejsze, poza tym czasami co stacja to inne spalanie

mhhh, zmienic na 1.3 hehe.mi pali max 9l , min niecale 6

Zmień stacje benzynową zobacz w jakim stanie masz swiece. A Przede wszystkom zobacz jaka masz kompresję. Mój 1.8 pali w te mrozy ok 8,5l/100km ale go nie oszczędzam. W trasie z niemiec spalił na odcinku 1200km 6,5l/100km

moj 1.6 16v w trasie z niemiec spalil niecale 6,5 a po autostradzie dusilem ile moglem!! dlatego szybko przyjechalem w polsce to juz pali niestety ok7.5-8 w trasie. po miescie ok10 -standart.

na gazie w ostatnie mrozy spalil 16.5 dlatego sie obrazilem na niego a tak normalnie to po miescie wychodzi ok13 a w trasie9. wedlug mnie to sporo, dlatego bede grzebal niedlugo (termostat, swiece, kable - podobno to skutkuje)

aha martwi mnie koncowka, jest zawsze czarna jak smola, wiec cos na pewno mu dolega, moze swiece?

[ wiadomość edytowana przez: ICEMANIK dnia 2006-02-03 15:52:44 ]

Oj skutkuje skutkuje remont silnika tez wiem to z doswiadczenia w miescie mi spalił max 10.5l/100km

Żeby palił mniej to się raczej poradzić nic nie da
Można sprwić by nie palił więcej

- Trzeba sprawdzać ciśnienie w oponach - na kapciach większy opór ma autko.
- Na mrozie dać silniczkowi pochodzić chwilkę, by się rozgrzał. Na zimno pije dużo "bo nie czuje smaku benzyny"
- podczas jazdy: nie pompować pedałem gazu, trzymać go możliwie w jednej pozycji, a zamiast toczyć się na luzie, wrzucić 5 bieg - wymusza on niższe obroty

najgorsze jest tylko to ze kable mialem "ostatnio" wymienione, bo zostawil stare jego poprzedni wlasciciel. niestety nie wiem kiedy wymienil. a ja juz smignalem ponad 11k. jest jakis sposob na sprawdzenie kabli?
kazdy grosz sie liczy dla studenta a stowki na ulicy nie leza...

w miescie kolo 10l/100 to jest normalny wynik. A w te mrozy na odcinku 2-3km to 15 jest tez normalnym wynikiem.

jak juz kiedys pisalem

moj MKVII 1,6 spala zawsze - w zimie - w lecie 10 litrow na setke

i sie mu nie dziwie - klima, mrozy

a i sam, jakbym mial przejsc 100 km w lato, to tez bym pewnie wypil z 10 litrow....

Cytat:
2006-02-03 16:05:14, ICEMANIK pisze:
najgorsze jest tylko to ze kable mialem "ostatnio" wymienione, bo zostawil stare jego poprzedni wlasciciel. niestety nie wiem kiedy wymienil. a ja juz smignalem ponad 11k. jest jakis sposob na sprawdzenie kabli? kazdy grosz sie liczy dla studenta a stowki na ulicy nie leza...

odpal silnik po ciemku i otwórz maskę, jak bedą skakały iskry miądzy kablami to na pewno są do wymiany

Jak chcesz zeby palił mniej to kup Honde. Civic z 93' z silnikiem 1,5 96KM pali 6 l /100. A w Fordzie to w okolicy 10l po mieście to norma.Ja mam 1,3 CFi i pali norme 8l.

Cytat:
2006-02-03 17:11:39, marek1300 pisze:
Jak chcesz zeby palił mniej to kup Honde. Civic z 93' z silnikiem 1,5 96KM pali 6 l /100. A w Fordzie to w okolicy 10l po mieście to norma.Ja mam 1,3 CFi i pali norme 8l.

No na bank 6 litrow w miescie

Ja od czasu jak posiadam mojego 1,6 16 V ( a mam go od połowy grudnia ( więc tylko zima z mrozami po -25 ) ) za każdym tankowaniem spalanie mam na poziomie 8-8,5 litra ...

Mówie tu o spalaniu mieszanym ( bo w czystej trasie szybkie liczenie pokazywało koło 7 )

Nie mogę się jednak wypowiedzieć co do spalania typowego w mieście bo nie można powiedzieć, że jeżdże w korkach ( całe szczęście ) ani to, że robie dużo kilometrów po mieście.

Jeżeli w lato zacznie palić mniej ... to będę bardzo zadowolony

Jeździć autobusem najpewniej

Cytat:
2006-02-03 17:50:21, Seba pisze:
No na bank 6 litrow w miescie

Dokładnie. Jak się czyta takie coś, to się kurna nóż otwiera w kieszeni ehhhhh