| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2005-12-10 22:00:46 Jeśli chodzi o trwałość to najcześciej wytrzymują łącznie od 2 do 10 godzin uzytkowania i po tym czasie się psują. Jeśli chcesz dwa razy naprawiać ta samą rzecz w ciągu max 3 miesięcy to JC jest firmą właśnie dla Ciebie! |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2005-12-11 01:34:23 staram się unikać JC od czasu kiedy po 8 tys. km na pasku rozrządu polecialy ząbki. |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2005-12-11 10:34:41 Ogólnie firma nie jest zła, jednak ważne części takie jak pasek i napinacz rozrządu radziłbym kupować oryginalne lub dobrych firm - nie ma co oszczędzać parę groszy.
MISTER |
skuzz HF MEMBER Hyundai Pony GSI Będzin | 2005-12-12 08:25:35 zgadzam się z opinią, że firma nie jest zła, sam mam kilka częsci JC w aucie tj. klocki, tarcze hamulcowe, łączniki stabilizatora przód, pasek rozrządu, i chodzi bez problemu nie mam powodu do narzekania. Pozdrawiam. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-12 11:12:14 akurat tak się składa , ze w JC mozna często kupić ORYGINALNE czesci hyundai w cenie (z moich zakupów) o 30- 40% mniejszej ....
co do pasków to kupuje sie paski odpowiedniego producenta bo jak wiadomo hyundai nie robi swoich pasków tylko je kupuje i zwykle róznica jest widoczna na opakowaniu jedne maja logo hyundai inne nie. |
Robson HF MEMBER Sonata 2.0i / Colt 1 ... Lublin | 2005-12-12 20:47:44 No to ja o przegubach JC
W kwietniu tego roku kupilem komplet przegubów zewnetrznych, gdyz jeden mi strasznie klekotał, ale se myśle wymienie oba. No i ok. Wymiana poszła w miarę sprawnie. Jazda próbna. Ruszam w lewo, ruszam w prawo.. wszystko cichutko morda mi sie cieszy wyjechałem na ulice przejechałam jakies 300m zawróciłem oczywiscie cichutko znów morda sie cieszy. No to ruszam , koła ustawione na prosto i ... ŁUP! Ani do przodu ani do tyłu! Kreci sie lewa półoś a samochód stoi. Ukręcił sie wieloklin na przegubie! Założylem stary przegób (ten co nie klekotał)... Jade do sklepu z reklamacja... w sklepie sie zdziwili ze jak to możliwe przeciez to nie takie przeciążenia ma wytrzymywać. Odesłali do JC. Potygodniu JC odesłało i uzasadniło ze "błąd w montażu". 190 PLN psu w d... Może sie nie znam ale na mój rozum to jak mozna zle zamontowac przgub, przecież ten wieloklin dosyć głęboko wchodzi a jakbym na zęby nie trafil to by raczej nie wszedł. Pozaty stary zamontowem ponownie i jezdzi od dzis i zero klekotania!
Drugi przegób, który sie nie ukręcił po ok. 2000 km zaczął czpykać przy zakrętach a na dzień dzisiejszy to juz całkiem nieźle klekota... a to dopiero jakieś 5000 km... |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-12-13 06:53:46 ja w moim tez mam kilka części JC i jak narazie wszystko działa, mają tanio a ze zniżką jeszcze taniej.. a znam przypadki w samochodach kolegów, że wszsytko kupują w JC i jezdza bez zadnych problemów, pozatym wiele częsci w serwisie to wlasnie czesci z JC tylko juz w opakowaniu Hyundaia
pewnie jest grupa czesci ktorych sie nie powinno kupowac w JC, ale ja sie narazie z takimi nie spotkalem. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2005-12-26 18:04:15
Człowieku, ty sam się zastanów co piszesz zanim zaczniesz krytykować czyjeś opinie, ktoś poprosił o wyrażenie swojego zdania o JC więc napisałem co o tym myślę. Mnie nie bawi użeranie się z producentem co do reklamacji i jezdżenie z punktu a do b modląc się żeby nic się nie zepsuło. Jeśli chodzi ci o szczegóły to proszę bardzo: 1. Kable WN po 3 miesiącach tak przerywały że na benzynie nie dąło się jechać gdybym wtedy miał gaz szczątki kolektora zapewne jeszcze bym zbierał. 2. Przegub - po przejechaniu ok 100km od wymiany zaczął terkotać 3. Drążek kierowniczy ponowna wymiana po ok 5 miesiącach użytkowaniu gdyż ponownie zrobiły się na nim luzy. 4. I najlepsze Pasek rozrządu który przeskoczył Twierdzisz że cena jc jest taka świetnie niska więc oto przykład przykład : przewody WN jc 150zł oryginalne 180 zł ah faktycznie różnica taka że aż nie wiem na co tą oszczędność wydać. PS Ja nie wstawiam opinii tylko po to aby sobie profil podbić jak niektórzy a widze że tak zachwalasz jc jak byś był ich sprzedawcą nie wiem dlaczego. Jak dla mnie jest to gów*o jakich mało i szkoda kasy w to inwestować bo jak to mówią chytry 2 razy traci. Takie rzeczy jak filtry klocki to oczywiście nie zepsują się ale sprawdzałeś czy to faktycznie filtruje albo porównywałeś drogę hamowania klocków Jc a np oryginalnych lub innych naprawdę dobrych firm/? [ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2005-12-26 18:08:23 ] |
_Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-12-26 20:05:13 Witam.
Też wyrazę swoje opinie - ciut ustosunkowywując sie do Damiana-K (mam nadzieje ze bez urazy )
przewody oryginalne Hyundaia i JC (te droższe) to podobno te same (w różnych opakowaniach) - w Ponym mam BOSCHa i bardzo przyzwoite (drugi komplet - trzeci pewnie bedę miał na wiosne też takie), w Sonacie mam jakieś niebieskie - pewnie pójdą do wymiany niebawem - chociaż jak narazie działają (mimo że mam duze nadal kłopoty z autem)
Przegub - wytrzymał jakieś 100km i już klekota (od JC - ten tańszy za 190zł - będę go reklamował ale to juz w przyszłym roku - naszczescie mam go z gwarancją robocizny) - wymienie na ten droższy za 230zł zobaczymy co bedzie. Oryginalnych nie ma (są tylko z półosiami za majatek) więc co byś proponował kupić (moze jakiś producent) ??
Określenie "dobry przegub" to nie jest określenie - bo takie słyszałem
Gałka wahacza w Ponym - wymieniona jak kupiłem auto - przejchałem jakieś 30 000km na niej juz i nadal wszystko ok - kupiona w JC (w duzym fiacie po 20-30tyś żemiosła sie rozsypywały) Rozrzad - to jest temat rzeka
Mam nadzieje ze mój mechanik mi włoży coś dobrego bo takie ma włożyć i ja mu ufam.
Przeskakujący pasek - to raczej wina złego montazu (o ile sie dobrze orientuje) - ale z innej beczki ... Geyts (czy jak sie to pisze - ponoć dość dobre ... byął seria do polonezów - w ciagu pól roku 7 razy z klubu FSO były z tym awarie (czesto w nowych - urwanie, zgubienie ząbków ....) - reklamacje paskó uznane ale co z silnikami - to ludzie sami zakąłdali wiec ... duzy kłopot dlatego ja zaczyma corazbardziej być przekoanny do ... zakupów przez serwis w którym sie robi auto - ma się gwarancje (teoretycznie) na całość. Mój sąsiad z mojego bloku ma już szute mitsubischi - aktualnie dwa, Colt i Galant też kupuje w JC bo mamy sklep pod nosem i nie ma co marudzić tak on uważa.
Uważam ze JC jak inne sklepy - tyle ze oni maja ciut większą wiedze bo wiecej sprzedają do tych aut rzeczy - i pewnie trzeba niektóre rzeczy danych producentów omijać - ale JC to też nie ma swoich produktów i czesto ma dana rzecz kilku producentów. Pozdrawiam. Misio |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-12-27 09:58:32
jak narazie to Ty sie unosisz wiec wyluzuj troszke bo wymieniamy tylko opinie a jak narazie to Ty chcesz przekonac wszystko i wszystkich ze JC to lipa, a moze masz pecha i kiepskiego mechanika..jest tyle samo ludzi zadowolonych co nie zadowolonych..
jaka chytrość?zwykła metematyka, po co mam płacic za coś wiecej jak moge kupic taniej..a to ze Tobie sie psuje..no coz..u jednych sie psuje u drugich nie..mam nadziej ze nie bede zaliczal sie do grupy pierwszej..
zachwala bo jest zadowolony, ja tez ich polecam i co? to oznacza ze robie dla nich?? jak kupie monitor sony i go polece koledze to tzn. ze pracuje w sony?? gdzie tu logika?? nie tedy droga.... pozdr Świątecznie |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-12-27 10:10:20 tak sobie czytam ten wątek i mało nie spadłem z fotela
na temat przegubów, sworzni itp metalowych części kupionych w jc ja i moi znajomi mają takie zdanie: gówno niezależnie z gwarancją czy bez, z robocizną czy bez zawsze pozostanie gównem nie piszcie o takich częściach zamiennych typu pasek klinowy, nawet założona damska pończocha też ileś wytrzymuje , opisany przypadek ścięcia wielowypustu w przegubie też widziałem, takie części wymagają odpowiedniej stali i obróbki (cieplnej/chemicznej)
do damian-k: tak trzymaj |
_Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-12-27 12:54:08 To powiedz Jarku jakiej firmy kupic zeby nie było to "GÓWNO" i czemu ta firma nie może leżeć w JC na półce Określenie dobry ... mało mnie satysfakcjonuje
Sworzeń kupiłem w JC i na pudełku miałem KIA Hyundai - nie wiem jaką ma mieć cos takiego żywotność - pewnie dużo większa niż narazie przeejchałem ale jak do tej pory bardzo ąłdnie sie spisuje. Szczerze mówiąc JC ma własne fabryki? Bo chyba albo ja nic nie rozumiem albo ta dyskusja nie ta droga idzie
Pozdrawiam. Misio |
doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-12-27 14:26:01
Pokaż mi miejsce w którym rekalmuję tą firmę!!! Ja również wyraziłem swoje zdanie na temat tych części (podobnie jak ty mam do tego prawo)
Tak się składa że miałem okazję założyć klocki dość znanej firmy (na literę F - ale nie będę reklamował) i po pierwsze nie hamowały dużo lepiej a po drugie okładziny "spuchły" po tygodniu i musiałem wszyztko rozbierać. Jak oddawałem sprzedawcy to okazało się że nie była to pierwsza ani chyba ostatnia reklamacja tego towaru. Czyli muszę powiedzieć że klocki firmy F... to GÓWNO??? P.S. A nie wziąłeś pod uwagę sposobu eksploatacji auta??? Czasem niektórym psują się częściej niż innym i nie ma znaczenia marka samochodu !!! (raczej "wina" kierowcy - i nie żebym coś sugerował.... )
|
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-27 15:10:04 Panowie więcej światecznej atmosfery prosze hehehehehhehehehe
IMHO kazdy chwali gani wg własnych doświadczeń ... ja osobiscie mimo, ze sporo gratów miałem z JC w kilku autach to nigdy nic sie nie działo ale jak klocki maja po 30 zeta to ja ich nie biore i nie wiem jak one dizałają i czo wogóle, wahacze firmy 555 mają dość dobre opinie ale napewno są tacy co im poleciały szybko - teraz ciekawostka - koleś załozył wahacz z jc po 2 miesiacach wpada na warsztat ze mu ciagle stuka wahacz i ten co go zalozył nowego własnie, auto do góry okazuje sie ze jedna ze srób niedokrecona moze nawet juz wybił sobie przez to tuleje deko i teraz pytanie jak by tak dalej jeździł to czyja by była wina? napewno napisał by posta jc do dupy... z drugiej strony mają sporo rzeczy tanich kiepskiej jakości bo jak moga hamową klocki za 30 zeta auto wazace z kierowca 1,3 tony (coupe) to jest dobre dla mojego ojca który corolle doprowadza okazyjnie do 120km/h ale nie dla mnie.... i w końcu najnormalniej są wady natomiast jeszcze raz podkeślalm ja ich kocham za trzymanie sporej ilości rzeczy orginalnych lub uznanych producentów bo jak wyjmuje łozysko JC i w środku widze SKF to ja je wole niz Hyundai
|
doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-12-27 15:34:11 Dzięki Arturo za wypowiedź !!!
Celne uwagi i myślę że byłoby to na tyle z mojej strony w tym temacie. Jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam... Jak już wcześniej wspomniałem wyraziłem tylko swoją opinię i nie chciałem żadnej wojenki wsród Hyundaiowej braci. Pozdrówka. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-01-02 13:54:41 Panowie, nikt żadnej wojny nie zaczyna ale wku**ia mnie bardzo jak ktoś pisze do mnie żebym się zastanowił bo dobrze wiem co pisze. Tak na marginesie zamieszcze zdjęcie wspomnianego paska rozrządu wymontowanego z auta po ok 6 miesiącach pracy.
No chyba że rozwarstwianie się paska jest to wina mechanika ale nie sądze. Napinacz w tym modelu jest hydrauliczny więc naciąg paska nie jest ustawiany łomem przez fahmana. |
JacekCz HF MEMBER Hyundai Sonata Nowy Sącz | 2006-01-28 08:54:33 Widzę tu biegłych w temacie rozrządu.
Mam z JC karteczke z cenami rozrządu oryginał do Sonaty DOHC 2.0. Auto kupilem niedawno i ma 100tys km. Czy zawsze sie wszystko wymienia, czy jak gdzies słyszałem napinacze co 2 raz ? Czy aktualnie są w JC dobre zamienniki bez pudełka Hyundaia ? |
czerwony_pony HF MEMBER Hyundai Pony Olesno | 2006-01-31 13:58:37 witam
panowie jeśli można sie wypowiedzieć na temat przegubu- kupiłem kiedyś przgub lewy kosztował jakieś 200. po jakimś czasie przyszła wymiana na prawy ale z braku pieniędzy wpadłem do salonu Hyundaia i tam mi znaleźli jakis za 145zł założone oba idealnie wszystko działa- ten droższy może jakiś wadliwy był ale sie posypał i to w bardzo szybkim czasie. na drugim już zrobiłem kolo 20 tys i chyba bedzie ok. wiec wydaje mi sie ze, NIE ZAWSZE TO CO JEST TAŃSZE MUSI BUĆ CH...!! zalezy chyba jak sie trafi i nie można konkretnie określić czy jedna firma jest zła!! NAWET FIRMA MERCEDES CZASEM POPEŁNIA JAKIEŚ BŁĘDY KTÓRE WYCHODZĄ PO CZASIE
POZDRAWIAM |