MotoNews.pl

Smierdzi benzynka na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.mam pytanko jak jest odcinany doplyw paliwa benzyny podczas jazdy na gazie? czy jest gdzies na przewodzie elektrozawor czy po prostu komp wylacza wtryskiwacze, ostatnio po przelaczeniu na gaz autko jedzie ale strasznie smierdzi benznka.czym moze to byc spowodowane wycieku zadnego nie zauwazylem?

Komp LPG odcina wtryski. Musi gdzieś być jakaś nieszczelność, nawet bardzo niewielka. Przecieku nie widać, a opary sobie lecą. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale np. w wielu autach jest mechaniczny regulator ciśnienia paliwa, który nadmiar tegoż puszcza z powrotem do zbiornika, może gdzieś w okolicach tego regulatora (powrotu paliwa) jest jakowaś dziurka.
Aha i jeszcze jedno, jeśli to polonez GLI/GSI z pochłaniaczem par paliwa nowego typu (taka plastikowa pucha przy wlewie, to jej rozszczelnienie też powoduje takie objawy, podobnie jak niegdyś przytkanie kanału odpowietrzającego zbiornik.

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2006-01-23 14:57:04 ]

Napisz jaki to silnik. Mialem podobne objawy w Audi 80 2.0 ABT i z wielka pomocą Danka ( ) udalo sie to zwalczyć.
pozdrawiam

witam,masz racje danek nieszczelnosc na powrocie,na poczatek wymienie wezyki i objemki.pozdrawiam tomek

,to już drugi

Witam wszystkich.
Mam podobny problem z zapachem benzyny nawet podczas jazdy na gazie ale występuje to tylko po uchyleniu szyby po stronie kierowcy.Oczywiście wycieków żadnych nie widać.
Jest to silnik Hondy 2.0 16v na wielo punktowym wtrysku.
Dzięki i pozdrawiam.

Diablo, nie ma bata, albo jest nieszczelność, albo odpowietrzenie zbiornika paliwa zatkane, ewentualnie podobnie jak w poldku nieszczelny układ pochłaniania par paliwa. Innej możliwości nie widzę. Nieszczelność może być nawet bardzo blisko zbiornika np. przy samym wyjściu węża paliwowego, lub sam zbiornik już ma niewielkie "sitko" od góry, paliwo nie cieknie, a smrodek i owszem.

...no to trzeba będzie szukać dalej ...
a co myślicie o tym że czuć benzyną po uchyleniu okna ???
-czy wycieku szukać pod maską czy raczej w okolicy zbiornika?
Przy zamkniętym oknie nic nie czuć.
Jest jeszcze jeden fakt może ma coś wspólnego z tym smrodkiem,
Co jakiś czas zapala się lampka pompy wtrysku (check engain )
Ale prawie zawsze podczas równej jednostajnej jazdy(prędkość obojętna)
Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że otwarcie okna powoduje wytworzenie małego podciśnienia w kabinie, co skutkuje "zassaniem" smrodku z okolic wlewu/zbiornika do kabiny. Właśnie w poldkach z nowym systemem pochłaniania par paliwa tak objawia się nieszczelność tego układu. Otwierasz okno śmierdzi, okno zamknięte - wszystko cacy.
Tak więc ja bym jednak szukał najpierw przy zbiorniku/wlewie. Tym bardziej, że jak masz zamkniętą szybę i włączony nawiew to nie śmierdzi (przynajmniej nic na ten temat nie pisałeś).

Dzięki Danek,masz rację przy zamkniętych szybach nic nie czuć.
Jutro tam popatrzę zanim znowu przyjdą mrozy.
Dzięki i pozdrawiam.