MotoNews.pl
5 Trrrrrr przy wrzucaniu dwójki (134237/45) - PT

Trrrrrr przy wrzucaniu dwójki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po ostatnich mrozach coś drugi bieg zaczął ciężko wchodzić, trzeba mocno lewarek do lewej strony wciskać a i tak często zrobi "trrrr" przy zmianie biegów. Efekt maleje, ale nie ustępuje, jak się skrzynia porządnie rozgrzeje.

Czy coś się zaczyna sypać? A może pora na zmianę oleju w skrzynii?

Pewnie synchronizator. Bo olej po rozgrzaniu przestaje mieć wpływ.

Też tak mi sie działo w moim escorcie i po jakimś czasie siadł mi sychronizator skrzyni biegów , a żeby naprawic taką usterke trzeba wyciągać całą skrzynie biegów.

Aha. Synchronizatory padają właśnie ze względu na stosowanie niewłaściwego oleju. Szczególnie w skrzyniach MTX. To bardzo delikatne skrzynie wbrew pozorom. Wiem, bo ukręciłem jedną. Dlatego też, jeśli to mozliwe lejcie syntetyka 75W/90. Plisss.

tylko nie hipol

PS nie przewiduje sie okresowej wymiany oleju w skrzyni

Dzięki Wilku za hasło, znalazłem trochę na ten temat w archiwum. Jedno mnie tylko niepokoi - nikt w sumie nierozwiązał ostatecznie problemu ze zgrzytającym drugim biegiem, a pomysły z wymianą oleju tylko z tego powodu były raczej wyśmiewane.

I bądź tu człowieku mądry

Hmm, autko z 2000r, czy już powinny się sypać synchronizatory?

Hipol nie jest jeszcze taki najgorszy Ale polecam zainwestować w oryginalny olej (czerwony). BTW rozbierałem MTXa, także jak coś, służę pomocą.

Ja u mnie mam wlany Hipol 85W. a wymienilem dlatego, że musiałem.
Nie narzekam.
U mnie problem zgrzytającej dwójki występował od zawsze, ale tylko podczas redukcji. Np. z 1 na 2 wchodzi bardzo ładnie. ale jak jade na 3 i chce zredukować do 2-ki to wtedy zgrzyt, nie wielkki, ale wyczuwalny.
Widocznie ten typ tak ma.

Żaden typ tak nie ma. W skrzyni BC nic mi nie zgrzytało, pomimo wrzucania przy 1/4 mili biegów bez sprzęgła. To samo było w MTXie, dopóki nie rozwaliłem - ale co innego poszło, nie synchronizatory. Dwa zresztą jeżdżą u Voduna

U mnie też zgrzyta, ale tylko jak wrzucam z 1 na 2, przy redukcji nic się nie dzieje... Rozwiązaniem w moim przypadku jest wrzucenie na chwilunie na luz i dopiero wbijanie dwójki zgrzyta tak odkąd mam moją essinę, czyli jakieś 1,5 roku i na razie (odpukać) nic się nie podziało

To gratuluję.

Taa tez juz to przerabialem i skonczylo sie wymiana skrzyni bo "cudowny" MTX ma stnchronizator trzy czesciowy oczywiscie juz nie dostepny w aSiO. I teraz lezy sobie sobie biedaczka i 2 waleczki od Wilka once again