Voila AEB 180B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuje opisu pinow zlacza diagnostycznego (do podlaczenia testera AEB 210). Zlacze ma 4 piny. W zamian rewanzuje sie opisem okablowania i ustawien.

Niestety nie dysponuję rozpiską, ale wystarczy jak znajdziesz piny odpowiedzialne za zasilanie tj. plus i masę. Bardzo ważne, by ich nie pomylić bo spalisz interfejs. A pozostałe dwa możesz zamieniać bez strachu, to tylko sygnały. Jak w jednym położeniu nie działa to zamienić i po kłopocie. Masę łatwo sprawdzić omomierzem, a plus voltomierzem. Powodzenia.

dziekuje za uwagi. Z lokalizacja zasilania nie jest problem, moje pytanie dotyczylo raczej sygnalow ktore wystepuja na pozostalych 2 pinach. sadze, ze na jednym bedzie sygnal lambda, a na drugim pozycja silnika krokowego. Oczywiscie, ze to zlokalizuje , szukalem raczej potwierdzenia swoich przemyslen lub kogos kto zajmowal sie tym tematem praktycznie.

Z tymi sygnałami to nie do końca jest tak jak piszesz, ale to nie ma znaczenia. To są linie sygnałowe K i L (jak w OBD). No chyba, że wymyślili coś nowego, ale raczej nie sądzę . W każdym razie zamiana sygnałów nie powinna spowodować żadnych nieprzyjemnych następstw.

Patrzac na tester (foto ze strony producenta) mamy linijke diod wskazujacych mieszanke: uboga-bogata oraz wyswietlacz LCD wskazujacy (cyfry) pozycje silnika krokowego wiec raczej nie to nie sa linie K i L.

Zgoda tylko, że centralka nie wysyła wydzielonych sygnałów tylko są one multipleksowane, a tester je dekoduje. To jest interfejs do PC-ta z dekoderem sygnału i dołożonym miernikiem cyfrowym ze skalą diodową (zamiast wskazówki/wyświetlacza). Założę się (no może nie o każde pieniądze, bo może jeszcze być na opto), że w środku siedzi układ max232.

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2005-09-06 14:48:31 ]

Przed chwila odwiedzilem strone producenta, tester AE201 jest do Voila 180, tester AE210 do Voila/Voila+ wiec mozesz miec racje Jezeli tak to jestesmy w domu

HeSk, rozumiem ze masz opis ustawień centralki Voila!?Może dogadalibyśmy sie na prv??

Bizy, piny w centralce Voila są takie same jak w Bingo, daj emalię na pv, to Ci wyślę rozpiskę jak chcesz.

W ktorym Bingo ? W Bingo-M Molex ma wiecej pinow. W Voila jest 14.

Tak w M-ce np. Owszem jest 8 pinowa wtyczka, ale wykorzystane są tylko 4 w jednym rzędzie.

OK, jezeli masz opis tych pinow to wyslij mi na email. jaka masz instalacje/elektronike ?

Hesk, ja mam Bingo M, tylko tak teraz sobie pomyślałem, że rozmawiamy o dwóch różnych złączach. Ja o złączu diagnostycznym, w którym są tylko cztery przewody, a Ty o złączu wiązki, gdzie może być bardzo różnie.

Nie, rozmawiamy o tym samym tylko nie zrozumielismy sie. Ja tez ma na mysli zlacze diagnostyczne. Zlokalizowalem "+" -#3, masa na #4. co do #1 i #2 nie mam pewnosci ale to sprawdze. Podaj co masz na pinach w zlaczu diagnostycznym. Schemat testera AE 201 wyjasnilby sprawe. Napisalem do producenta do Wloch. Zobaczymy.

U mnie jest dokładnie tak jak na rysunku w pliku, który Ci podesłałem. Interfejs mam z Viakena na maxie. Czyli też pewnie taki jak na rysunku .

ale nie, mi chodziło o opis ustawień, Jak są wyprowadzone piny to wiem

elktronika zajmuje sie od wielu lat . popelnilem w swoim zyciu wiele bardziej skomplikowanych ukladow niz Voila. Tym razem nie chcialem wywazac otwartych drzwi i szukalem gotowych rozwiazan. pozdrawiam.

wiec podaj mi . na jaki adres ma wyslac ustawienia Voila 180B ?
napisz do mnie na silk@poczta.onet.pl

witam
a czy ma ktos rozpiske do czego sluzy przelocznik(dip) w centralce voila ?? Pozdrawiam