MotoNews.pl

Problem z gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam Problem z Volvo 440 1,8 96 rok.Przebieg 230 tys km.Otóż Co jakiśczas(czsami co kilkaset metrów czasami co kilkadziesiąt kilometrów) szarpie.Tzn tak jakby silnik przestawał na chwilę dostawać gazu,traci całkowicie moc...po 2-4 sekundach szarpnie i jedzie dalej normalnie.Jeśli podczas tej przerwy nie zdejmę nogi z gazu następuje strzał,a jak podczs tej przerwy wrzucę luz to gaśnie.Na benzynie chodzi elegancko..((co to może być?Kable,świece,kopułka i filtr powietrza wymieniłem(Dodam tylko że w lato dzieje się to o wiele częściej niż w zimę.Na mrozach prawie się to nie dzieje...Wilgotność powietrza nie ma wpływu tylko raczej temperatura...Może ktoś mi pomóc??

Nikt nie wiem co to może być???

Witam! Jezeli gaz jest II gen to przyczyną może być zła regulacja instalcji. Widac ze mieszanka jest znacznie zubazana. Warto sprawdzić ogrzewanie reduktora zimny reduktor daje mieszankę bogatsza co moze tłumaczyć lepszą prace w zimie

Dokładnie jak pisał Marc80. Zacznij od sprawdzenia czy reduktor w czasie tych szopek nie jest zamarznięty. Jeśli jest, to sprawdź poziom płynu, bo albo jest go za mało, albo się zapowietrza, albo obieg jest przytkany. Jeśli z ogrzewaniem reduktora ok. to wymień filtr gazu i wyreguluj gazownię.
Jeszcze jedno jeśli układ się zapowietrza to zobacz czy w zbiorniku wyrównawczym nie masz "gejzera" (duuużo bąbli powietrza). Jeśli tak to najprawdopodobniej puszcza uszczelka pod głowicą i kompresja wali do obiegu płynu. Temperatura Ci nie skacze gwałtownie?