| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2006-02-17 12:41:36 Witam
Mam problem Wczoraj przestał mi działać centralny zamek w bagażniku (Astra I sedan - centralny fabryczny). Centralny działa - wszystkie drzwi i wlew się otwierają a bagażnik nie Co sprawdzić, gdzie posłuchać, co rozkrecić ????
Proszę o pomoc. Pozdr |
damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-02-17 17:43:20 Nie wiem jak w astrze, ale w calibrze jest tak, że żeby centralny działał, kluczyk musi być przekręcony w pozycję środkową (między otwarty a zamknięte) bagarznika. Jeżeli jest dobrze ustawiony to rozkręć i sprawdź czy siłownik dostaje impulsy do zamykania i otwierania i dopiero można coś dalej myśleć. |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2006-02-17 17:48:58 Ustawienie pozycji zamka jest OK (mam to auto od 3 lat wiem jak ma być ) Trzeba będzie to rozkręcić i zobaczyć co się tam dzieje. Może wilgoć - od wczoraj w Krakowie pada śnieg, deszcz i generalnie wszystko płynie. A jak sprawdzić czy dostaje impulsy ?? Będzie to widać?? |
damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-02-18 14:25:41 Tam do siłownika powinny dochodzić 2 przewody. najlepiej podłacz do nich miernik uniwersalny a najgorszym wypadku żaróweczkę 12 V. Przy zamykaniu i otwieraniu powinno pojawiać się napięcie (przez ok 1sekundę) i będzie odwrotnie spolaryzowane przy zamykaniu i otwieraniu (tam gdzie przy zamykaniu jest + przy otwieraniu będzie -). Jeżeli napięcie dochodzi do siłownika to już jest jasne co się zepsuło. Jeżeli jednak do siłownika nie dochodzi napiecie musisz sporawdzić ciągłosć przewodu idącego do owego silownika bo prawdopodobnie gdzies sią albo przetarł albo nie łączy na złaczu.
Przewód ten jest chyba prowadzony z siłownika wlewu paliwa. Moze się też okazać że siłownik działa ale coś się np odłamało. wtedy musisz już sam kombinować. Miłej zabawy ![]() [ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-02-18 14:27:29 ] |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2006-02-18 19:06:34 No dzisiaj było słoneczko więc się zabrałem Jest tak: napiecie dochodzi zawsze ale czasami siłownik reaguje ale tak jakby sobie nie radził i nie otwiera. Nasmarowałem oliwką do urządzeń precyzyjnych wszystkie ruchome części Zobaczymy na razie działa Jak się znowu zacznie zacinać to cóż trza będzie kupić siłownik
Pozdr i dzieki za pomoc damian-k |