Czym sie poleruje metale

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chodzi mi o to że chciałbym np. wypolerowac na błysk uchwyt do podnocszenia silnika
na razie go pomalowąłem ale chciałbym wypolerowac pare zeczy w samochodziku
czy da sie cos np. założycna szlifierke itd
wszystkie pomysły mile widziane
szczególnie jak ktos to juz robił
no i zdj, z efektami waszej pracy

najprosciej i najżmudniej papierm ściernym, zacząć od czegoś grubszego np 80-100 a skończyś na 500-1000. powinno wyjść nieźle, sam czyściłem emblemat na kolektorze ssącym czyli EFI

ale jest różnica pomiędzy polerowaniem a ścieraniem
papier jest dobry do ścierania a nie do polerowania
kurde chciałem cos założyc na warsztacie tam gdzie są kamienie szlifierskie tylko ze do polerowania i nie wiem skad i co

drobniutkim papierkiem nie zetrzesz tylko nadasz efekt połysku. potem można np. filcem potraktować powieszchnię, yez nieźle wychodzi

proponuje pasta polerska. na poczatek bardzo drobny papier, no chyba ze masz farbe do starcia, to troche grubszy, potem jak juz bedzie metal widoczny, to drobny papier, a na sam koniec pasta polerska i na koniec jakis lakier, to nie skoroduje.

erni_84 ma rację. Najlepszy do polerki jest filc. Efekt jest super.

Polerowanie to też ścieranie tylko w małym stopniu Tylko faktycznie zastanawiałem się nad zabezpieczeniam elementu przed korozją. To lakierowanie działa? Stosował ktoś tą metodę?

felgi aluminiowe sa lakierowane przeciez. a w innych dziedzinach? hmm... instrumenty muzyczne, np. trabka. . jest wykonana z wypolerowanej blachy, ktora jest (z reguly) polakierowana.
powodzenia.