| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-01-14 23:58:39 Witam mam maly problemik.Dzisiaj chcialem wymienic regulator napiecia ale okazalo sie ze mam inny typ.Inny niz w zwyklej samarze i inny niz w 110 (ale bardzo podobny).Czy ktos sie z tym spotkal ? Ile rodzajow alternatora moze byc w samarze ? Pani w sklepie powiedziala ze moze mi zamowic ale musi wiedziec jaki dokladnie.Na alternatorze nie znalalem dzisiaj marki i mam maly problem ;] U kumpla w 110 jest bardziej zabudowany a u mnie bardziej "użebrowany" .I zaden z 3 sklepow w lublinie nie ma czegos takiego ![]() |
MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2005-01-15 00:04:19 wiem ze do klasyka ostatnio jak kupowalem to gosc mi dal trzy i zebym sobie wybral na miejscu jak wydre alternator |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-01-15 00:21:25 Nie jestem pewien - ale to może być alternator Bosha - były takie montowane władach montowanych w finlandii - jak zresztą cała elektryka w tych wersjach
Paweł |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-15 00:59:59 albo od klasyka |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-01-16 08:37:14 Witam sprawdzilem i na alternatorze jest napisane "iskra" .Pani w naszym sklepie powiedziala ze slyszala o czyms takim ale nikt tego nie ma ;] Ale znajomy elektryk mi sprawdzi czy ten jest uszkodzony czy tylko szczotki wystarczy zmienic.Ewentualnie poszukam zamiennika |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-16 14:05:57 Regulator napiecia mozna wstawic z FSO - ja tak zrobilem, podobno taniej ![]() |
chio ŁADZIARZ Samara 21093MPI/Cit ... Kudowa/Warszawa/Pabianice | 2005-01-17 18:37:27 Jasiu
Jesli masz napis ISKRA na alternatorze to znaczy ze został wyprodukowany w... Słowenii (to taka ichnia marka) Nie mam pojecia od czego mozna dopasować regulator - może od jakiegoś YUGO ? pzdr CHIO |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-01-17 18:51:47 Hm no to ciekawie W kazdym badz razie w sklepach ladowskich nie do zdobycia.Jutro go wyjme moze i zobacze w sklepie boscha czy beda cosik mieli.A jak nie to wtedy jakies inne kombinacje Tak sie wlasnie zastanawialem czy to nie jest fabryka ktora robi swiece ale juz wiem ze nie .Pozdrawiam |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-01-20 14:58:07 No i okazalo sie ze nie tylko szczotki.Elektryk sprawdzil i powiedzial ze regler padniety.Oprocz tego przetoczyl miejsce gdzie chodza szczotki bo bardzo zjechane bylo.Regulator udalo sie dorac w boschu za jedyne 20 zl i 40 zl doszla robocizna.I mam ladowanko jak cholera ![]() |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2005-08-31 18:31:03 WItam, ostatnio padł mi regulator napiecia w samarce, najpierw myslalem ze to tylko szczotki i pojechalem kupic same szcotki , zalozylem i nic, czyli ze regulator byl do wymiany. pojechalem jesczze raz do sklepu i kupilem regulator ale elektroniczny. on jest caly czarny i podlącza sie do niego tylko kabelek z diód prostowniczych alternatora, napiecia sie niepodlącza. i mam takie pytanie. jak jezdzilem na starym regulatorze to radio mi grało oki, nic nie trzeszczało, radio SONY, a teraz jak zalozylem ten elektroniczny to mam takie male trzeszczenia, tak jak by wszystko co nadaje radio bylo z winyla. co to moze byc????
dzieki i pozdrawiam |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-08-31 20:53:15 Na alternatorze przynajmniej tym 7demkowym, jest takie male cos(nei wiem rezystor czy cos) co wlasnie ponoc jest przeciwzakluceniowe. Moze nie podpioles?
Polecam tez watek gdzies juz byl o jakis filtrach do radia. Ponoc niezle usuwaja ten problem. |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2005-08-31 21:05:10 ja wszystko podpiołem dobrze bo ładuje, a wczesniej jak miałem stary regulator to te trzeszczenie nie wystepowało. a pozatym to jest SONY a nie jakies tanie badziewie wiec te filtry ma juz zamontowane w sobie. |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2005-12-26 12:38:26 A mnie znow padlo ladowanie, chyba znow regulator, to juz 4 w ciagu 1,5 roku, moze by tak cos innego wsadzic ??
Musze dziada rozebrac i "popatrzec" miernikiem, moze znajde co sie zjaralo. Zna ktos mozee metode na podlaczenie jakiegos zewnetrznego regulatora napiecia, moze byc z innego pojazdu ?? |
Marchewagce SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Gliwice | 2006-01-21 20:30:09 To ja mam inne pytanie związane z tematem.Padło mi ładowanie..nie wiem czy szczotki czy regulator..i nie wiem czy byl dobrze polączony..Mianowicie z alterntora wychodzi taka srubko(podłączona), nasuwany wtyk(podłączony), a z regulatora tak jest miejsce na wtyk ale u mnie byl on wolny..nie wiem co z tym zrobic.
Aha ..jeszcze wystaje taka nasówka na kbelku takim 4 cm...nie wiem sam [ wiadomość edytowana przez: Marchewagce dnia 2006-01-21 20:36:46 ] |
Marchewagce SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Gliwice | 2006-01-21 21:26:49 Muszę jeszcze dopisać że gdy chcialem przy wlonczonym silniku przełożyć akumulator to gdy odpiołem klamre silnik zgasł... |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-01-22 08:37:40 Wczoraj pojeździłem trochę po śniegu dość dużym i mam pytanko z tym związane: Czy może to być przyczyną "skakania" ładowania?
Światła zaczeły mi mrugać jak w wiejskiej dyskotece. Dziś rano odpaliłem Ładną i było oki, dopóki się nie rozgrzała. Teraz ładuję aku, bo po przejechaniu 40 km na światełkach i ogrzewani wątpię czy jest doładowany przez te szaleństwa ładowania. zobaczę co się będzie działo jak znowu odpalę na zimno. jeżeli szanowni koledzy mają jakieś pomysły będę wdzięczny za każdą radę. Podpinam sie z moim pytaniem do tego wątku bo wiem że mam w mojej 2107 alter z samarki. |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2006-01-26 14:56:45
Alter z samarki to mała elektrownia. Obroty też pewnie miałeś niezłe więc powinno byc oki ale mrozy mogły zrobić swoje. Poruszaj bezpieczniki, masę, kostki na lampach. No i jak z naciągiem paska na alternatorze. |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-01-26 23:41:09 U Arilla okazało sie ze szcotki były oblodzone i powstawało jakies małe przebicie po ogrzaniu sie alternatora |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-02-08 15:55:04 I znowu to samo!
ledwie wczoraj powiało a mi znowu szwankuje alter, tylko teraz nie wiem czy go nie trafił szlak.... czy nie można jakoś go zabespieczyć przed wilgocią? chodźby prezerwatywą
ledwie wyprowadziłem auto z warsztatu a już znowu cos jest nie tak... chyba ładna woli cieplejsze dni |