MotoNews.pl

Zalozenie felg 4x100 na otwory 4x98

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Chce zalozyc felgi 4x100 do lady. Wiem, ze sa specjalne sruby plywajace, ale sa one drogie. Mam pytanko czy ktos kiedys zakladal takie felgi na normylnych srubach? Czy jest jakies niebezpieczenstwo, bo beda one przeciez lekko skrzywione? Czy ktos tak jezdzi? Moze macie jakies inne TANIE rozwiazanie?
Prosze o szybka pomoc bo che juz zalozyc fele
POZDRAWIAM LADZIARZY I SYMPATYKOW

Raczej bez pływających jest to niebezpieczne, bo nie będzie trzymać równo śruba.
Innym rozwiązaniem byłoby założenie piast z otworami 4x100

Ale niech inni sie wypowiedzą

Ludzie jeżdżą z tak przykręconymi śrubami, ale ja bym się bał Kiedyś czytałem na F&F albo na FSOAK o tym jak kolesiowy scieło śruby w kole przy felgach 4x100. Po co ryzykować.

No co tu dużo mówić - poprzednicy mają rację - jak najbardziej. Ale ja jeżdżę już na takim wynalazku drugi rok i jest OK . Tylko,że mam jeszcze założoe dystanse na wszystkich kołach po 22mm i dość długie śruby ( muszą się wkręcić co najmniej na 9 obrotów ( ze stali o twardości 10,9. Jesli otwór centrujący siedzi dobrze na piaście - to przy takim "oddaleniu"- taka różnica jak 1mm na otwór trochę się "niweluje".
Bez dystansó bym nie zakładał - jesli chcesz to rób to na swoją odpowiedzialność i z głową , pamiętając o równomiernym dokręcaniu śrub i idealnym dopasowaniu otworu centrującego.
A jakie to felgi i od czego???????
Paweł

Paweł słusznie prawi. Ewentualnie jak idealnie pasują na otwór centrujący możesz rozfrezować ranty otworów minimalnie, ale tak czy siak to partyzantka na własną odpowiedzialność.

Rozfrezować można, ale na maszynie, ale to i tak pewnie osłabi konstrukcje.
Można jeździć, ale przy prędkości nie przekraczającej 20-30km/h jak bez niczego

Ja to powiem tak " wyceń swoje życie " i jeździj na czym wyliczenia opierasz.

A czy ktoś pamięta co się oniceee w borsku przydarzyło? bo o ile ja dobrze pamiętam to całe koło odleciało właśnie z tego powodu, że nie miała śrub pływających..........

Cytat:
2005-04-28 18:37:05, Pawel_66 pisze:
A jakie to felgi i od czego??????? Paweł

Możliwe, że od Opla Daewoo Espero i Opel Vectra A to konstrukcyjnie prawie identyki Właśnie mają taki rozstaw.
Pochwalę się

Cytat:
2005-04-28 21:11:41, Agata_Konin pisze:
A czy ktoś pamięta co się oniceee w borsku przydarzyło? bo o ile ja dobrze pamiętam to całe koło odleciało właśnie z tego powodu, że nie miała śrub pływających..........

Pomyłka, wzięli za krótkie śruby do przykręcenia kół, i tak mieli szczęście, że to koło odpadło jak zjechali na pobocze, gdy mellek poczuł, że coś jest nie tak, a nie wcześniej na lotnisku w czasie próby zręcznościowej, wtedy mogłoby być nieciekawie

[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2005-04-28 21:26:34 ]

Cytat:
2005-04-28 18:29:01, Leszek_Gdynia pisze:
Ludzie jeżdżą z tak przykręconymi śrubami, ale ja bym się bał Kiedyś czytałem na F&F albo na FSOAK o tym jak kolesiowy scieło śruby w kole przy felgach 4x100. Po co ryzykować.

Myślę że jak kolega przeczyta ten post to wybór jego będzie prosty, ładny wygląd czy bezpieczeństwo - ja bym wybrał to drugie

Pare sekund, czyli koniec żywota mojego Fiata

Cytat:
2005-04-28 21:46:18, GDA pisze:
Myślę że jak kolega przeczyta ten post to wybór jego będzie prosty, ładny wygląd czy bezpieczeństwo - ja bym wybrał to drugie Pare sekund, czyli koniec żywota mojego Fiata

Aha - właśnie to miałem na myśli. Daje do myślenia.

No właśnie...zmęczenie...a co z 4x100 w miejscu 4x98 to podobnie...ja też sprawdze niedługo jak to u mnie jest, żeby mieć 200 % pewności

Skoro w Ładzie są 4x98 to mają takie być nie ma co kobinować z pływającymi, rozwiercaniem, frezami. Oczywiście jest to jak najbardziej możliwe ale po co skoro jest duży wybór alusów 4x98.

Oczywiście- sam chętnie kupiłbym takie ATSy jak mam tylko ,że 4x98 - ale nie jest łatwo kupić . O wiele więcej jest własnie oplowskich 4x100

tak tylko jesli sie jeszcze ich nie kupilo to mozna sobie wybierac, ja juz mam kupione. Pozatym w rozmiarach 4x98 to zazwyczaj wystepuja bardzo brzydkie fele!!!

Czy uwązasz że te 4x98 są brzydkie ???? ...tamto coś nie chciało wskoczyć wiec wstawiłem swoje

[ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-04-28 23:51:21 ]

Zaxiu, nic nie widac!

Cytat:
2005-04-28 23:48:43, krycho pisze:
Zaxiu, nic nie widac!

Cholera no własnie

No to zrób coś z tym