MotoNews.pl

Gdzie tweetery?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzie najlepiej umiejscowić tweetery? Dokładnie chodzi mi oto, czy będzie ja słychac tak samo jak będą przymocowane do deski rozdzielczej (na podszybiu), a przyklejone u góry w rogu?

P.S Można gdzieś kupić obudowy na tweetery, takie mocowane w słupki?

nie nawidze tweeterów, chcialem je wymontowac dzisiaj odkleiłem i zwisal jedne na kablu, zamknalem drzwi i teraz w boczku mam dziure !! zasrane dziadostwa po co to wogole jest?? Jak ktos chce ostał sie jeden PIONIER ja miałem przyklejone na prawy i lewy dolny róg szyby

zalezy od jakosci sykow mialem podwojne syki w drzwiach tam gdzie glsoniki sa bylo bardz duzo wysokich tonow teraz mam infinyty i najpierw byly tana gorze gdzie koncza sie slupki graly kiczowato zrobilem sam sobie slupki i teraz daja prosto w twarz graja ekstra i to jest najlepsza pozycja

U siebie mam na podszybiu dzieki czemu dzwięk bardzo ładnie rozchodzi sie po szybce
Polecam je tam zamontowac.

ja mam w drzwiach kolo orginalnego glosnika gwizdki firmy PHILIPS i daja rade

według mnie najlepiej gdzieś na wysokosci głowy słuchających a co do kierunku trzeba to samemu ocenić podczas prób odsłuchowych. ja mam zamontowane przy lusterkach i jest ok

nie znam sie na audio ale co one wogule dają ?

tweetery = cykacze = wysokotonówki = glosniki dajece wysokie tony

daja to ze jak zbudujesz car audio z roznych (odpowiednio dobranych) glosniko i odpowiedni wyfiltrujesz to co na nie pójdzie to beda graly super bo kazdy dostanie tyle ile moze zagrac (czestotliwosci) i bedziesz mial wszystkie czestotliwosci: tweetery, midbasy, niskotonowki.

Cytat:
2006-09-04 22:40:04, Kamil_K pisze:
nie znam sie na audio ale co one wogule dają ?

Tweetii ogolnie buduje scene przednia na szybie.
Chodzi o to ze glowny dzwiek powinienes slyszec z przodu, ze zrobionej tak zwanej "sceny muzycznej"..
Jak masz wszystko poprawnie ustawione to jestes w stanie z hirurgiczna precyzja okreslic gdzie gra np poszczegolny instrument muzyczny, doslownie jakbys stal przed scena na koncercie.

ja zamontowalem jednego pod schowkiem z prawj stony i pod malą półką o strony kierowcy po lewej stronie i daja nawet rade.

ja mam zaomontowane pod gałką do ustawiania lusterek i skierowane w moją strone.

Cytat:
2006-09-06 13:56:46, nomanx pisze:
ja zamontowalem jednego pod schowkiem z prawj stony i pod malą półką o strony kierowcy po lewej stronie i daja nawet rade.

To trzeba bylo zrobic krok dalej i zamontowac odrazu w schowku albo lepiej tylnej polce..

Gofer - sprobuj przestawic tweetiego na lusterko wsteczne, powinienes uslyszec stanowcza poprawe.. Bynajmniej u mnie tak bylo.

open, wytłumacz prosze w techniczny sposób jak to sie dzieje że u Ciebie tweety grają lepiej?

Cytat:
2006-09-07 19:07:23, harnas60 pisze:
open, wytłumacz prosze w techniczny sposób jak to sie dzieje że u Ciebie tweety grają lepiej?

Ja nie mowie ze u mnie graja lepiej, mowie ze u mnie byla poprawa jak dalem tweetiego na lusterko wsteczne.
Pokrec sobie tweeterem raz na lusterko wsteczne, raz na glowe kierowcy, raz pomiedzy przednie fotele na wysokosci glowy.
Nie slychac roznicy..?
To zapraszam do laryngologa.

Cytat:
2006-09-08 08:35:06, open pisze:
Ja nie mowie ze u mnie graja lepiej, mowie ze u mnie byla poprawa jak dalem tweetiego na lusterko wsteczne. Pokrec sobie tweeterem raz na lusterko wsteczne, raz na glowe kierowcy, raz pomiedzy przednie fotele na wysokosci glowy. Nie slychac roznicy..? To zapraszam do laryngologa.

ze słyszeniem poszczególnych dżwięków czy instrumentów też jest różnie w naszym społeczeństwie

Cytat:
2006-09-08 08:35:06, open pisze:
Ja nie mowie ze u mnie graja lepiej, mowie ze u mnie byla poprawa jak dalem tweetiego na lusterko wsteczne. Pokrec sobie tweeterem raz na lusterko wsteczne, raz na glowe kierowcy, raz pomiedzy przednie fotele na wysokosci glowy. Nie slychac roznicy..? To zapraszam do laryngologa.

racja, racja, przypomniałem sobie że przed montarzem też próbowałem różnych ustawień tweetów i oczywiście jest różnica ale mi takie ustawienie nie pasowało i teraz mam tak że przy normalnych ustawieniach radia słysze bardziej prawy kanał.