Cena vs jakość głośników?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak zwykle lamerskie pytanie (w temacie audio jestem laikiem) do tych co się na rzeczy znają, a mianowicie:
co lepiej gra (nie jestem audiofilem ma czysto grać, i przy dodawaniu basu nie harczeć) głośniki dwudrożne, trójdrożne, czy zestaw z gwizdkami.
Z tego co obserwuję na aukcjach oraz z dyskusii w archiwum wynika, że dobre firmy to: Pyle, Hertz, zaś nie za dobre to Boschmann, Hanssen i tu moje pytanie czy dajmy na to lepiej kupić głośniki Pyle za ok 100-130zł (dwu, trzydrożne), Hertz 170zł czy cały zestaw Boschmann ze zwrotnicami za 130zł? Co sądzicie o głośnikach firmy Pionreer i Helix bo znalazłem dużo ma e-Bayu a nie wiem czy dobre.

NA ogół cena idzie w parze z jakością. Czysto to może i będzie ale to już nie 100 zł. Najważniejsze to wygłuszenie drzwi i solidny montaż. Oczywiście zestaw tylko odseparowany. Jeżeli się nie znasz to zastanów się ile chcesz wydać na sprzęt a może warto oddać samochód do warsztatu car audio.A i jeszcze jedno sprzęt gra tak jak jego NAJSŁABSZE OGNIWO. Nawet głośniki za 1000 zł zagrają źle jak je włożysz w miejsce standardowych bez wygłuszenia i dobrego montażu.

swieta racja, wygluszenie i solidny montaz !!!!
a jesli chodzi o glosniki to ja stawiam na JBL ale one raczej nie sa atrakcyjne cenowo.... no ale dzwiek idzie w parze z cena....

A co sądzicie o głośnikach blaupunkt GTx 172 16cm za około 110zł para?

http://allegro.pl/show_item.php?item=85207404

Są to głośniki dwudrożne, w zaskakująco (a może nie?) niskiej cenie zważywszy na w miarę uznaną markę.

Czyli jak ma dobrze grac to musi drogo kosztowac, wszelkie kompromisy są niemożliwe czy się mylę?

Cytat:
2006-02-14 23:44:15, typxx pisze:
Czyli jak ma dobrze grac to musi drogo kosztowac, wszelkie kompromisy są niemożliwe czy się mylę?

Nie do końca, ale takie kompromisy to niezwykła rzadkość, ale zobacz wychwalane ostatnimi czasy głośniki Powerbass zestaw 16 woofer + tweeter kosztuje okoo 250-300 PLN podobnej cenie no może troche drożej można kupić Hertz'a 165 DSK albo Signaty H16 i te głośniki są zupełnie wystarczające.

Z drugiej strony nie znalazłem dobrych głośników, mówię tu o średnicy 16 cm za 100 czy 150 PLN.

To tak jak z samochodami nowymi kup za 25.000 nowe auto rodzinne na 5 osób.. da się???

Ja ma takie glosniki z pionkiem i graja slicznie polecam jako kompromis dzwieku i ceny mozesz tez poszukac eliptyczne tez w podobnej cenie tez tej firmy.jka bym mial takie same glosniczki z przodu bym mial wypas ale nie mam miejsca wiec (

_kruchy_ dobrze gada..
Moim zdaniem lepiej doskladac kasy przez miesiac a nawet dwa i kupic cos lepszego co nam lepiej zagra i daje jakies mozliwoscie na potem, mam na mysli podpiecie wzmaka..
Obawiam sie ze jak zapniesz jakis wzmacniacz do glosnikow za 100zl za komplet nowych to pograja bardzo krotko i bedzie kolejny wydatek..
A z audio jest tak ze apetyt rosnie w miare sluchania i to szybko rosnie, chce sie glosniej, czysciej, wiecej basu i wogole.. Wiem z autopsji. U mnie konca nie widac..
Wiec ja mowie poczekac doskladac i kupic cos lepszego..

Dokładnie. Lepiej doskładać i kupic droższe a dobre. Ja na początku mojej przygody z audio troszke zaoszczędziłem. Mianowicie przód mam odseparowany w takiej konfiguracji: Wysokotonówki Alphard + woofery alphard 13cm na zwrotnicach Velocity. Na poczatku wystarczało do momentu zmiany radia na lepsze a mianowicie Pioneer 1400RB(wcześniej grały na Trafficu 3000). Momentalnie padły woofery jeden po drugim. Wymieniłem je może z 2 razy(każdy 25pln za sztuke) i to był największy błąd. Trzeba było odrazu kupić coś lepszego. W tym momencie sa juz zamówione inne głośniki, oczywiście system odseparowany 2-drożny Infinity.Z niecierpliwością czekam na dostawę i montaż.Oczywiście, trzeba będzie dorobić dystanse z MDFu i wygłuszyc drzwi, ale czego się nie robi dla lepszego brzmienia....to jest poprostu zaraźliwe. Myślisz ze już jest dobrze a tu non stop coś byś ulepszał, a to system na przód a to wzmak a to sub....never ending story......

Cytat:
2006-02-20 15:05:30, _muzzy_ pisze:
to jest poprostu zaraźliwe. Myślisz ze już jest dobrze a tu non stop coś byś ulepszał, a to system na przód a to wzmak a to sub....never ending story......

Jakbym czytal swoja wypowiedz...
Zabawa a car audio to jest jak nalog.. Nigdy nie bedzie dosyc...
Ja w sobote zalozylem zestaw 16stek PB na przod i w niedziele doszedlem do wniosku ze trzeba jak najszybciej podpiac to pod wzmacniacz..

Czyli jednak zdecydowałeś się na PB jak już je wygrzejesz i podepniesz pod wzmacniacz zdaj relację jak to gra!!

Cytat:
2006-02-21 08:32:10, _kruchy_ pisze:
Czyli jednak zdecydowałeś się na PB jak już je wygrzejesz i podepniesz pod wzmacniacz zdaj relację jak to gra!!

Tak, decyzja padla na PB..
Pogram z tydzien moze dwa bez wzmacniacza to sie wygrzeja i dopiero podepne pod piecyk..
Oczywiscie ze zdam relacje..