| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-02-28 20:24:48 Czesc.
Tloki najlepsze sa Gorzyckie, z tych w dobrej cenie. Nawet NIE probuj sie pchac w berty wegierskie. Juz lepiej ruskie jak sie z gorzyc nie trafia. Nie wiem jak bardzo bys odprezyc chcial silnik - stopien sprezania w ladzie nie jest w cale duzy. Tloki ktore mialem wczesniej - z silnika 1.3 na pasku(berty co sie rozpadly), byly nieco nizsze niz te co mam teraz(gorzyce). Grubosc moge zmierzyc - generalnie mysle ze mozna podlubac ostro w miescu kieszonek na zawory - a raczej mam tu na mysli ich obrysy. Nie wiem czy silnik bedziesz wiercil=remont, bo mozna by sie pokusic o tloki z samary, ktore sa bardziej wklesle. Jesli nie, mozesz wstawic tloki z niwy bodajze 1.6 lancuch(79mm) - srednica ta sama co w nominal 1.3 pasek, a maja centralne wglebienie duze. No i to chyba tyle - tylko tloki te z niwy i z samary BYC moze tez, musial bys deczko podciac na zawory - albo prosic Bozie o nie zerwanie paska i nie przekombinowanie z rozrzadem(np w skutek zerwania zebow) aby kolizji nie bylo - wydaje mi sie- ale tylko wydaje, ze poki pasek sie nie urwie, rozrzad sie nie przestawi, to nie bedzie kolizji nawet na plaskich tlokach. Polecal bym tloki z samary 82mm i zrobic szlif twojego bloku na nie, co prawda pojemnosc wzrosnie, ale to chyba +, ale chyba te wlasnie tloki maja najbardziej wklesle denka = najwieksze odprezenie. AHA!!! Przeciez w katalogu Mahle sa wszystkie wymiary tloka - tam znajdziesz odpowiedz na pytanie o grubosc tloka - tez sie tym interesowalem, choc w druga strone bo chcialem wpuszczac tlok do glowicy(najpierw planujac blok, a poniej na polowie srednicy tloka) lecz odradzono mi to dla tego ze moze sie przepalic szybko. Oczywiscie kazdy tlok z innej fabryki jest innym tlokiem pomimo ze do tego samego silnika -patrz nizsze wegierskie i wyzsze gorzyckie - niby pare mm, ale tu pare mm robi OGROMNA roznice. A katalog Mahle znajdziesz na stronie producenta - w wersji en. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-02-28 21:44:50 Stopień sprężania seryjnie to 8,5:1 a w 1.7i chyba ciut więcej |
Kuner Raszyn / Wawa | 2006-02-28 21:46:54 top wychodzi na to ze bez odprezania mozna zaryzykwoac... |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2006-02-28 23:07:58 Sporo odpreżysz przez powiekszenie komory spalania. Zarówno "wgłąb" jak i "wszerz" (przyłożysz do głowicy uszczelke, to zobaczysz o co chodzi). Po obróbce "wszerz" przy zaworach polepszy sie napełnianie cylindrów. Ja tak mam i wymiatam wszystkie Łady w LKP
Sprzedałbym Ci swoja obrobioną głowicę, ale mam obniżoną o 2 mm, więc żadnego pożytku z niej mieć nie bedziesz. ----------------- Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-02-28 23:53:51 Mozna zaryzykowac do serii turbine - widzialem juz takie lady.
Ale to raczej tylko na soft sie nadaje, choc i tak mocy bedzie od cholery(jakies +40 koni). Srednica cylindra w 1300 pasek =79mm i mozna ja spokojnie powiekszyc o 3 mm(rozwierca sie blok-nie ma tulei no chyba ze ktos je wstawil przed toba), czyli wychodzi 82 czyli tloki samarowe ktore do tego sa wklesle bardziej i sie odperezyc powinien(choc zwiekszajac srednice, doprezysz silnik deko, bo wiecej zamkniesz do tej samej komory spalania w glowicy- ZAKLADAJAC ze tloki z blokiem bedziesz mial na rowno(wysokosc tloka w TDC=wysokosci bloku). Musisz natomiast posprawdzac wysokosci tlokow samara-klasyk wydaje mi sie ze sa takei same. Ja mysle ze wstawil bym gaznik od turbo auta, turbine-byle nie dokrecac zaworu za bardzo , intercooler, i pojezdzil, az sie nie rozsypie a pozniej ewentualnie przemyslal bym temat. |
Kuner Raszyn / Wawa | 2006-03-01 08:16:11
Gaźnik wysokociśnieniowy obowiazkowo tylko jest to śliski temat gdyz taki ods R5 lub od Uno T to troche ciezki do zdobycia ale może damy rade Przez chwile była opcja wtrysku ale szybko ten temat wyszedł z głowy...
Intercooler to nie droga sprawa, kolejna opcja to elektryczna pompka paliwa co by waszki nie zabrakło... Mysle ze najpierw złozyłbym na seryjnym totalnie silniku, załozył maszybke do robienia "haaapsss" wraz z gaźnikiem i IC a potem czekał az sie zakatuje. Jak sie zakatuje to wtedy remoncik plus cos pokombinujemy... |