Dziwne spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,

przegladnalem cale forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem, wiec moze cos poradzicie :
instalacja I gen, Lovato, samochod mercedes 123 na gazniku
nie moge dojsc co moze byc przyczyna nadmiernego spalania gazu w trasie, pali 16-17 l/100km przy sredniej predkosci 100km/godz, i co dziwne jest to taka sama wielkosc spalanie jak po miescie, spalanie benzyny w trasie 10l/100km, czyli gazu powinno byc ok 12, a jest 17.
mieszanka nie jest za bogata, wyglad swiec jasnobrazowy, mam troche przyspieszony zaplon ( fabr jest 10-18 przy 850 obr ja mam ustawiony na 20 )
myslalem ze moze gdzies jest nieszczelnosc powodujaca zubozenie mieszanki przy duzej predkosci, ale wtedy by gasl po wrzuceniu na luz i mial slaba moc, a te objawy nie wystepuja

jakies sugestie?

Piotr

przyczyną mogą być zużyte membrany w parowniku.Ja tak miałem palił mi po 18/100(tez mam lovato) a na regulacjach niby było wszystko Ok wymieniłem parownik i wszystko wróciło do normy

ale czy membrany mogly sie zuzyc od lata?
latem wymienilem je, ale musze przyznac ze kupilem troche tansze nieoryginalne ( takie czarne ), dodam tez ze samochod prawie zawsze odpalam na gazie, nawet jak bylo po -15 C

To najpierw zapraszam do lektury Tutaj , a potem proponuję zakupić oryginalny zestaw naprawczy i zregenerować reduktor jeszcze raz. A na pszyszłość w czasie mrozów odpalać jednak na benzynie i dać się silnikowi i reduktorowi trochę rozgrzać.

moze i faktycznie trzeba membrany wymienic na oryginalne, ale powiedzcie czy to nie dziwne ze odpala nawet na mrozie super i wolne obroty trzyma rowniutko, czy pomimo tego to moze byc wina membran?

moje podejrzenia kieruja sie tez w strone zaplonu, mam spor przyspieszony ( fabr 14 u mnie 20 na 800 obr ), jednak na wysokich obrotach kat wyprzedzenia zwieksza mi sie bardzo duzo, a jak wiadomo krzywa zaplonu dla gazu wyglada tak ze na niskich obrotach wymaga sporego wyprzedzenia ( i tu mam dobrze ), natomiast od ok 300obr powinno bys juz nieco mniej niz na benzynie, a u mnie jest duzo wiecej.