MotoNews.pl

Rysa na przedniej szybie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Temat dotyczy mojej Essinki ale takie coś może zdażyć się właściwie w każdym aucie (także mojej Ładzie) więc mam nadzieję że pomożecie.
Wczoraj zauważyłem na przedniej szybie od zewnątrz dwie rysy. Jak na złość obie są na wyskokości oczu kierowcy. Obie ok 10cm niezbyt głębokie. Właściwie nie przeszkadza to podczas jazdy, ale jak już o tym wiem to to widze. Poza tym potrafi wytworzyć refleks i wtedy to widać. Podejrzewam, że załatwiłem sobie to sam, skrobiąc szybę.
I moje pytanie: czy da się coś z tym zrobić?

poszukaj firm montujacych szyby i u nich popytaj o polerowanie. Da sie zetrzec nawet dosc glebokie rysy. Ja na wiosne jade, mam cos w podobie na przedniej szybie, a na tylnej to juz w ogole sajgon....
U nas robi to np JAAn

Witam.
Mialem podobna sytuacje takze na przedniej szybie. Przez uderzenie kamyka wystrzelonego z pod opony auta pedzacego z przodu powstalo zaglebienie przez dlugi czas nie grozne, lecz z czasem szyba zaczela pekac, powstala malenka rysa i z czasem pokonywania wiekszej ilosci wybojow powiekszala sie. Na szczescie szyba ta jest zrobiona z 2-och warstw peknieta byla zewnetrzna.
Na jakis czas wystarczylo wiertelko do szkla i nawiercenie otworku na koncu rysy co ja zatrzymalo ale zbyt plytkie nawiercenie rysa pokonala i dalem sobie spokoj, wymienilem szybe (po 270 000 km na autobanie i tak zajechana byla) lecz dowiercenie sie do 2-ogiej warstwy (wew) powinnko skutecznie zlikwidowac problem (prawo fizyki) poki jest maly.

Pozdro.

Nie no to jest taka powierzchowna rysa. To napewno nie jest pęknięcie. No z resztą jeszcze się dziś temu przyjrzę.

no to wymiana. Poczekaj do wiosny i wstawiaj nowa, wraz z uszczelka.

raz polecasz polerowanie, a teraz wymianę
przecież napisal,ze to zwykła rysa

czyli zrób tak jak napisał Adas w pierwszym poście
jedź do jaana,czy innego nordglassu
pewnie będzie to kosztowac z 50 zł,ale przypolerują i będzie git

Kurde, grzesiu, zle doczytalem. Zrozumialem, ze "to jednak jest pekniecie" - stad wale o wymianie.
niewazne, mozg mi sie dizs zlasowal.

Ja też cos takiego miałem w swojej ładzie.... polerowanie kosztowało 65zł...a teraz po rysie ani sladu.... lepiej opłaca sie polerka niż wymiana, po polerce jeżdże jakis czas i nic sie nie dzieje.......lepiej wydać 65zł niż 200 pozdro!!