| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
NightFox Daewoo Espero 1.5 Poznań | 2006-02-05 16:19:31 Hej
Dostałem bzika na samodzielnym tuningowaniu.. i mam pytanie bo zamierzam zmienić zegary na czerwone diody oraz wentylacje (narazie) i nie wiem jakie i ile kupić tych diód... jak podłończyc to oki.. ale nie chce rozbierać patrzyć jakie kupic i potem znowu rozbierać by podłańczać... a w objaśnieniu za bardzo nie kapuje jakie mam kupić...!!!
Pomocy...!!! |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-02-05 16:48:47 A nie prościej skorzystać z wyszukiwarki (ba, rozejżeć sie troszke po forum, bo ostatnio był poruszany i jeszcze sie za daleko nie schował) i znaleźć sobie i przeczytać ten wątek? Wszystko bardzo ładnie wyjaśnione. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-05 22:46:40 gdyby co to mam fotki rozebranych pokreteł od ogrzewania.. i jak to zrobić-moge wrzucic na forum jak ktos chce |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-05 23:19:10
szukam |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-06 00:15:23 ">
">
">
">
"> |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-06 00:43:37 Jest tu klika fotek na których widac rozebrane zegary przed i po
przeróbkach-na jednym ze zdjęć widac ze dorobilem dwie diodki-to oczywiscie po to aby uzyskac jednolitosc podswietlania-dodatkowo jedna z tych diodek jest czerwona-do podswietlenia koloru czerwonego na wskazniku od ogrzewanie-niestety niemam fotki na której widac efekt moich prac ale zapewniam ze jest to rzecz którą mozna najlepiej przerobic-tzn tak aby wygladało jak orginalnie/aby podswietlenie bylo równomiernie jasne itd. Pozatym jak widać na fotkach przykleilem na silicon kawalki wyciętej follii aluminiowej jako odbłyśniki-pozatym wstawilem taka ścianke z siliconu która miala spowodowac aby kolor niebieski nieprzebijał sie do tego miejsca w którym jest czerwona dioda Co do tych dodatkowych diodek to są to najzwyczajniejsze diodki tylko ze bardzo małe. Co do zastosowanych diód to na jednej z fotek widac taką specjalną diodke rozpraszającą (8zł-ostatnie zdjecie-na dole kolo daty) ale mozna równiez zastosować zwykła diodkę chyba 5mm- tylko UWAGA-dioda musi byc koniecznie na 12v-a to dlatego ze inne-tzn takie do których trzeba dołaczyc rezystor są diodami posiadającymi soczewkę skupiającą-co spowoduje świecenie punktu-natiomast diody na 12V są diodami rozpraszającymi-i dają zupelnie inny efekt-podobny do tych specjalnych za 8zł Wlasciwie patrząc na tą 12Voltową czy na ta słabszą niewidać różnicy jednak jesli sie przyjrzysz to widac ze te slabsze diody w srodku mają budowe troszke podobną do żarówki-mówiąc w dużym uproszczeniu jest tam drucik i taka blaszka. Natomiast co do diód na 12V jesli sie jej przyjrzysz to zauwazysz że wewnątrz szkła/bańki jest taka malutka płytka drukowana na której jest od razu rezystor-i tu w duzym uproszczeniu mozna powiedziec że świeci tak jakby ta płytka w środku Więc pomimo tego ze różnica w wyglądzie jest niewielka to w sposobie świecenia jest zasadnicza Co do ceny to za taką specjalna jaka widac na jednej z fotek dalem 8zł- a róznice pomiedzy tymi diodkami zwykłymi-słabszą a na 12v są właściwie żadne-cena do 1,5zł Co moge jeszcze doradzic to: -uwazac aby niepogubic czesci -nieprzekladać pokręteł kolejnością-np. pokrętła od dmuchamy z pokrętłem od temp. ogrzewania. -aby wyjąć cały panel nalezy przedewszystkim odkrecic taką czarna oslone nad nogami pasażera a następnie odkrecic jedną śróbke która trzyma linke (od pokrętła ogrzewania) i zdjąć ją z takiego bolca -Przydałby się jeszcze jakis akumulatorek czy jak w moim przypadku zasilacz od drukarki aby mozna bylo to podłączać w domu i na bierząco sprawdzać -Pozatym należy koniecznie sprawdzic plus i minus i tak montować diody aby sie wszystko zgadzało-bo jak wszyscy wiemy diody to niezarówki i + a - mają generalne znaczenie [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-02-06 00:46:21 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-06 02:14:54 super swietne zdjecia..dzieki
ale jeszcze powiedz czy latwo jest rozebrac ten panel..czy wszystko jest na wcisk..nic sie nie polamie? jak to zrobic jednym slowem ![]() |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-02-06 09:22:02 Powiedz mi jeszcze jak zdjąc te cholerne pokrętła żeby nic nie uszkodzic.
Diody tego typu 12 V widziałem nawet po 8 zł za 2 sztuki wiec koszty mozna zmniejszyc ![]() |
NightFox Daewoo Espero 1.5 Poznań | 2006-02-06 11:01:47 Hej Tommi3737 jak mozesz zrób liste konkretną co so czego i jakie i ile diód jak możesz... ??
pozdro. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-06 23:37:21 qbaj-rozuemiem ze juz wiesz jak wyjąć panel z auta i wziąć
go do domu-jeśli go juz masz w chacie to napewno sobie poradzisz-ja rozbieralem ten panel z 10razy i nic sie niepolamalo -wydaje mi sie ze jest niemozliwe aby cos popsuc tylko trzeba pamietac co jest od czego-pozatym moge powiedziec ze: *trzeba zdjąć takie czarne zawleczki które blokują pokretła aby niewypadły i ich niepogubic *-nalezy uwazać bo przy jednym z pokręteł jest taka srężynka i kulka-ja tą kulke zbubilem ale dobralem sobie od jakiegos starego łóżyska rowerowego *niepomylić pokręteł kolejnością-np pokretła od szybkosci dmuchawy z kierunkiem wlotu powietrza ******jednym słowem nic sie niebój tylko rób to w chacie i niczego niepogub******* maltoron-o których diodach mówisz??o takich jak ta którą widać na ostatnim zdjęciu na dole koło daty??wydaje mi sie to malo prawdopodobne bo ja takie diody kupowalem po 8zł za sztuke na gieldzie samochodowej w Łodzi-a w sklepie takim do tunningu widzialem je za 28zł dwie sztuki -pozatym niekazda dioda niby
niebieska swieci tak naprawde na niebiesko-polecam JACKY SPORT natomiast "bl....cos tam" sa troche tansze ale ten niebieski jest wpadający w zieleń wiec jesli juz ktos chce oszczedzać to ja polecam za 1,5zł taka diodę zwykłą niebieską TYLKO ŻE NA 12V Night Fox-co do ilosci diód to juz zalezy tylko od ciebie standardowo są zamontowane dwie żarówki takie na wcisk jak w pozycji-wymien je na dwie takie niebieskie(czy inny kolor) 5mm a co dalej juz bedziesz chcial z tym zrobic to ja niewiem -tak jak juz mówilem i jak widac na zdjęciach ja wrzucilem jeszcze takie dwie malutkie diodki (chyba 2mm) po zewnetrznych krańcach panelu -jedna doświetla jeden koniec a druga-czerwona doświetla to czerwone pole od temperatury jakbyś mial jeszcze ochote to mozesz bardzo prosto wymienić podświetlenie przycisku od zamkniętego obiegu byle jaka dioda 5mm tutaj pasuje czyli to co ja potrzebaowałem to: -dwie diody 5mm niebieskie koniecznie na 12V -dwie diody chyba 2mm jedna niebieska jedna czerowna i do nich takie male rezystorki zeby chodzily na 12V po 10gr -troche folii aluminiowej -troche siliconu -i jakies małe wiertła |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-02-07 00:45:13
Możesz troche dokładniej opisac jak zdjąc te pokrętła i w których miejscach szukac tych zawleczek. Tak dokładnie takie diody w niebieskim "opakowaniu" widziałem, była też wystawaka jak swiecą (wsrod około 50 innych rodzajów). Były pakowane po 2 sztuki i kosztowały 7,49 zł za opakowanie. Bodajrze firmy "bosma" albo jakoś tak. Jak bede w Toruniu to sprawdze w Arpolu, bo to tam było. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-07 01:19:40 co do tych diód-to wlasnie O TE mi chodzilo ze są kijowe bo świeca
raczej na zielono niz na niebiesko-ponieważ moje zegary sa od tyłu podświetlone na niebiesko wlasnie takimi diodami tylko ze firmy jacky sport kiedy jedna ulegla spaleniu pojechalem na gielde i kupilem te BOSMA-troche tańsze- i dopiero w porównaniu z Jacky Sport widac jaka jest róznica-że BOSMA świeci na taki zielonkawy odcień niebieskiego-ale zrób co chcesz co do tych pokretel i zawleczek to cięzko mi to wyłumaczyc-ale zapewniam cię ze jesli przyniesiesz te pokrętła do domciu i je zaczniesz sobie na spokojnie rozbierać to napewno zauważysz gdzie sa te zawleczki,jak je zdjąć itd. wiec nic sie niebój tylko do roboty. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-07 01:24:12 te zawleczki-widać na pierwszym zdjęciu-
widać jedną po lewej stronie-czarna-jest to taka jakby półpodkładka którą trzeba wyjąć/wypchnąć Oprócz tego na tym samym zdjęciu widać na górze jak w gniazdo bo tej zarówce wsadzilem taką zwykła niebieska diodę na 12V za 1,5zł Za kilka dni jak bede mial swój aparacik zrobie fotki tych zegarów-pokręteł jak wyglądają w nocy |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-02-07 09:02:27 Czyli, jak rozumiem to pokrętła odchodzą od panelu razem z tą osłona z przodu z obrazkami). Bo ja za nic nie mogłem tego plastiku od frontu zdjąć i myslałem że mozne trzeba najpierw pokrętła zdjąc zeby dostać sie do srodka, dlatego tak dopytuje.
Co do diód to mam to szczescie ze w sklepie mają wystawke i widac jak swiecą. |
riko espero 1.5 GLX lpg limanowa, warszawa | 2006-02-07 14:38:27 przy okazji że temat jest o zegarach potrzebuje skanu lub ksero blatów zegarów (dal mniej rozgarniętych samych tarcz ) i panelu sterowania dmuchawą w skali 1:1 oczywiście mam zamiar inaczej ożywić wygląd tablicy swojego "bolidu" niż zmieniając sam kolor podświetlenia w sumie już wielu klubowiczom zegary świecą in'blue! |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-07 14:45:03
![]() |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-02-07 15:08:01 riko zegary esperaka i tak sa wklesle i dorobienie ich w domu bedzie stanowilo wielki, cholerny problem, w firmie rowniez bo my nei znalezlismy chetnych do zrobienia wkleslych nakladek na tarcze lub samych innych tarcz. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-07 15:40:36
po za tym ja sie zupelnie nie zgadzam z tym ze zegary musza byc wklesle...po za tym podalem juz firme IRGA z krakowa ktora bylaby w stanie to zrobic..kwestia ceny ale mniejsza z tym..moim zdaniem wcale tarcze nie musza byc wklesle..mozna to obejsc podnoszac wskazowki nieco do gory..nie umiem tego opisac w dwoch slowach ale moim zdaniem jest to spokojnie do zrobienia trzeba tylko chciec |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-02-07 17:27:41
A pozniej w czasie jazdy wskazówka odpadnie ze swojej osi... taki przypadek miała BASIS... sam jej to poprawiałem... i chyba szanowna wskazówka sie obraziła ze jest na swoim miejscu bo nie pokazuje odpowiedniej predkosci. |