Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-17 12:13:42 Panowie mam pytanie:
Jak sie maja modyfikacje ekstremalne, na przklad instalacje nitro i turbo do polskiego prawa ? czy na przyklad na przegladzie technicznym przejdzie instalacja nitro i butla z gazem N2O w bagazniku? Jak sie mja sprawy z turbo ? czy taka modyfikacja w samochodach ktore nie maja jej fabvrycznie jes problemem dla przejsca pozytywnie przegladu technicznego ? Wytlumaczcie mi sczegolnei sprawe z nitro bo to jest w zasgu moich mozliwosci finansowych ![]() |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-17 13:28:04 Ja chcialbym dopał nitro ograniczyć do 25% - 30% nei wiecej czyli wystardczy mi ten najmnieszy zestaw NX za 1599 albo zestaw mneisjzy od Grabowksiego za 2199 zl
ale zastanwaim sie jak to bedzie jelsi chodzi o prawo |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-17 13:52:41 prosze bardzo:
http://allegro.pl/show_item.php?item=13140701 http://allegro.pl/show_item.php?item=13140464 http://allegro.pl/show_item.php?item=13140702 http://allegro.pl/show_item.php?item=13140699 ceny zaczynaja sie od 1599 za najrostszy zestaw wreszcie nitro trafia pod strzechy i walsnei tkai mlay zsetawik badz nitro GMS chce sobie zakupuic w wakacje ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-17 14:01:14 Ten najtańszy starczy tylko na niecałe 6-7 wyścigów (malutka butla). Co kosztuje jakieś 40 zł ![]() A sprzedaje je Kajman. Właściciel ponad 300 konnego Corrado ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2003-05-17 15:17:47 hmm nie wiem jak z turbo ale z tego co sie orientuje to nitro JEST ZABRONIONE nie chce mi sie teraz szukac odpowiednich przepisow..ale na 90% to jest nielegalne i tlumaczenie sobie tym ze przeciez mnostwo zakladow to montuje to zaden argument..a zreszta co za problem Lasombra podjec na pierwsza lepsza stacje diagnostyczna i zapytaj..tam chyba najlepiej cie poinformuja |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-05-19 00:04:57 Lasombra, kiedyś na tym Allegro się przejedziesz.
Instalacja Nitro za niecałe 2000 zł. jest dość podejrzana ![]() Nie wiem, dlaczego Kajman sprzedaje to tak tanio, ale mogę się popytać. W każdym razie, jeśli to nowa instalka, to dużo na tym interesie nie zarabia ![]() Poza tym pakowanie Nitro do seryjnego silnika Espero nie ma większego sensu, bo np. pierścionki długo Ci nie pociągną. Poza tym są to już spore przeciążenia dla ukł. korbowo - tłokowego. Moda w Polsce na nitro jest wogóle bardzo zabawna. Ludzie naoglądali się jednego filmu, montują podtlenek i uważają, że jak to przejdzie w stanach to i u nas bez problemu. A prawda jest niestety troszkę inna. |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-05-19 14:49:45 Wydaje mi sie, że prosciej jest załozyć turbo (ale nie w jakiejść firmie tuningowej za worek pieniędzy) - po pierwsze polskie przepisy nie odnoszą się do tego tematu (te same silniki są z turbo i bez - zarówno benzynowe jak i diesle i zakłądanie turbin jest dość powszechne, a na przeglądzie nikogo to nie interesuje - jeśli spełnia normy czystosci spalin i nie przekracza głośnosci). Po drugie istnieje cały sprawdzony osprzet do silnika 2,0 turbo poniewaz opel robił taką wersje - trzeba poprostu ograbić w niemczech taki egzemplarz na szrocie. Z nitro jest problem bezpieczeństwa - jest to wysokociśnieniowa instalacja gazowa która w razie wypadku stanowi poważne zagrozenie (większe niż lpg - podtlenek azotu jest uznawany za trucizne ponieważ jest narkotykiem) i dlatego jest zabroniona. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-20 20:48:43 Ziaja - Silnik C20LE i C20LET
Bo o takich silnikach piszesz sa ZUPELNIE innymi silnikami. W silnikach OPLA jest zupelnie inne oprzyrzadowanie. Komputer, wiazka elektryczna, czujniki (niektorych w Espero nie ma - np czujnik przeplywu powietrza). Silnik C20LET jest wykonany z silnika C20NE zas protoplasta C20NE byl silnik C18NE. Wydawaloby sie ze najlepszym rozwiazaniem byloby dla silnikow 1.8 przewiercenie ich na 2.0 co tak naprawde jest najwiekszym bledem. Bloki silnikow 2.0 i 1.8 sa niby podobne ale... - maja rozne kanaly chlodzeniowe - maja roznej grobosci plaszcz - maja inne uklady korbowodowe to podstawowe roznice - spojrzysz do katalogu zobaczysz ze roznia sie jeszcze kilkoma drobiazgami. Silnik C20LET byl robiony od samego poczatku i nie ma nic wspolnego z silnikiem C20LE. Oznaczenia GM - LE czy NE mowia o stopniu sprezania w silniku. Bledem jest kojarzenie tych silnikow. Rzeczywiscie nie ma problemu z przekladka tego silnika do Espero - pasuje bez wiekszych problemow (nawet mam mozliwosci kupna takiego C20LET) ale trzeba wymienic cala wiazke elektryczna. Poniewaz orginalna klima w Espero jest w tak dzikim miejscu nie jestem przekonany czy nie bylo by z tym klopotu. Tak wiec zakladajac silnik C20LET i tak trzeba bedzie sie udac do WK UM i pogadac z Pania Kazimiera ![]() |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-20 20:57:49 P.S ![]() Co do zakladania turbo... Moim zdaniem jak juz zakladac TURBO to tylko sprawne, atestowane i w pelne. Sa tak naprawde rozne instalacje, i tak jak to pisales za worek pieniedzy, to niestety te spelniaja swoja role. Nie sztuka wydac 4 tys na "turbo" ktore nic nam nie da albo bardzo malo. Turbo musi miec uklad sprezania, bo inaczej sie nie wyrobi (tak tak Macieku GT policzylem to ![]() Espero nie ma silnikow w ktorych mozna by bylo robic tzw tunning ekstrymalny. Mozna sie bawic, np tak jak Maciek GT, ale jest to jedynie "namiastka" tego co mozna zrobic z silnikami, i traktujmy to jako hobby. Z Espero nie da sie zrobic siedmiosekundowca. Pogodzcie sie z tym ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-20 21:23:37 Nie da się na naszych silnikach ![]() Ale Let + Nitro ![]() ![]() ![]() |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-21 01:55:11 NOX i TURBO ???
Malo ktory silnik by to wytrzymal ![]() |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-21 08:08:50 kiedys w GT opisywali takiego Lanosa ![]() |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-05-21 12:11:56 Każdy silnik nadaje się do ekstremalnego tuningu - tylko różne silniki wymagają różnych nakładów (szczególnie finansowych). Skoro da się wsadzić turbo z R5 (garett T1) do cc900 (z bardzo pozytywnym skutkiem) czy z R11 do poloneza 1.4 (rover - też ciekawe efekty) za kwote poniżej 3kzł to czasem warto poeksperymentować - trzeba sobie uświadomić fakt, że espero to nie drogi nowy samochód za 100 tysięcy tylko już nieco leciwy produkt upadającej koreańskiej firmy poskłądany z oplowskich zapasów (w tym momencie wiem, że mnie inni zjedza - ale taka jest prawda) i ładowanie w niego pakietów tuningowych od "znanych firm" według mnie mija się z celem - mozna osiągnąc lepsze efekty za mniejsze pieniądze - tylko trzeba włożyc troche własnej pracy.
Co do kosztów turbo homemede: Turbina po regeneracji kosztuje ok 1000-1200 zł (wytrzymuje 200kkm, niewiele mniej niż nowa - sprawdzone organoleptycznie u znajomych) trzebaby poszukać stosownego osprzętu z opli (opel jest bardzo konserwatywny jeśli chodzi o konstrukcje silników - tam wszystko "z czegoś" się wywodzi i jest szeroko kompatybilne) - wydaje mi sie, że przy odpowiednim dogadaniu z "importerem" zamkneło by się to w kwocie 2kzł i zrobić eksperyment - jak sie uda to inni mają otwartą droge i gotowy przepis - a jak nie to osprzęt na allegro i wracamy do oryginału - jesteśmy w plecy kilka weekendów, pare zarwanych nocy, do 500zł (kupno - sprzedaz) i bogatsi w doświadczenie co i jak należało zrobic. Prawda jest taka, że z roku na rok espero tanieje, i coraz więcej będzie egzemplarzy szrotowych - wiec nawet jeśli sie uda cos popsuć to można to tanio naprawic. PS - wiem, ze moja opinia jest dośc kontrowersyjna, że inni mają nieco inne podejście do tuningu, ale poprostu takie jest moje osobiste zdanie ![]() |
![]() Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-05-21 12:22:01 BLUZNIERCA ![]() ![]() |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-21 14:38:40 a wedlug mnie Ziaja ma racje, co tu duzo urywac...
Ciekaw ejstem jakie sa potrzebne elementy zestawu Turbo ? wiem to szalone nigdy sie nei podeje ale jestem ciekaw w ilu tys. zl mozna sie zmiescic i jak bardzo zdziera z ludzi Grabowski ![]() ![]() ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-21 15:53:27
Dużo nie zarabia. Lecz te jego turbo to padaczka... W lepszych autach zupełnie nie ma sensu pakować się w jego instalacje... Powód prosty. Montaż i błędy jakie popełnia. |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-05-21 21:58:51 Z wymaganych elementów potrzebne jest (na podstawie doświadczeń znajomych i wywiadu technicznego na zlotach):
- turbosprężarka - regenerowana kosztuje 1000-1200 i jest na nią rok gwarancji - znajomi zakładali takie do cc i jeden do korsy (rozmawiałem też z gościem z polonezem 1,4) i wszyscy twierdzą, że niema problemów. Podejrzewam, że grabowski i inni też nie montują nowych turbin. - kolektory dolotowy i wydechowy - powinny pasować z turbo silników opla - mimo nieco zmodyfikowanych konstrukcji sam sposób mocowania kolektorów prawdopodobnie nie uległ wielkiej zmianie - trza coś pomierzyć i dopasować i zobaczyć. Najważniejsze, zeby pasował kolektor wydechowy - bo dolotowe sie robi w polsce na zamówienie za dosć rozsądne pieniądze. - osprzęt wtryskowy wraz z komputerem - jw kolektory, osprzęt itp nalezałoby znaleźć na niemieckim szrocie - jak ktoś ma znajomego "importera" lub pojedzie sam na "polowanie" to koszty powinny wyjść niewielkie. Do tego należy doliczyć troche roboty (jak własnej to gratis). Ogólnie cienkolowcy zamykają się w 3k zł czasem nawet mniej (do sportinga wchodzi pełna instalacja z punto gt z turbiną garrett t2 mimo, ze to niby zupełnie inne silniki) Ogólnie w europie używane są turbiny firmy garrett (napewno w grupie fiata, renault, citroenach, peugeotach, VWgroup - trzebaby popytać jak w oplach) i w sumie jest tylko kilka modeli do benzynowych silnikó więc kompatybilnośc powinna być dość szeroka. |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-22 15:55:35 az mi sie wierzyc nie chce ze to takie proste ![]() troche to przerazajace ![]() ![]() |