Chłodnica i tajemniczy otwór z boku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
byłem( i niestety kupiłem ) chłodnicę. Porównywałem chłodnicę nexi i espero obydwie mają z boku (patrząc od przodu) z prawej strony. Jest to otwór do czujnika wentylatora. Patrzyłem do katalogu espero i są tam chłodnice z czujnikem i bez czujnika (jak moja i wielu innych)
Róznica (nie wiem jak mocowania nie bardzo przypatrywałem się im)
a)z prawej strony jest mały o śr. ok. 1 cm króciec u nas jest on skierowany do kabiny a w nexi w prawą stronę
b)pod nim duży króciec u nas pod kątem do góry w nexi prostopadle
więcej grzechów nie pamiętam.
Niestety moja nowa chłodnica nie ma korka spustowego (a na razie nie ma ja na stanie) Zaśpiewali mi 540 złotych(ta z korkiem spustowym ok. 400 była, do nexi ok. 360), ale jakoś się dogadałem, na 400.

Pytaj Kolbera... on się w to bawił.

Ja piszę tylko w celach informacyjnych. Ostatnio spotkałem się z opiniami mechaników o tym iż jeżeli chłodnica ma otwór na czujnik to jest chłodnica od nexi. A teraz kupując dla siebie miałem okazje sprawdzić.

Podobo poczatkowe wersje Espero miały jeszcze jeden czujnik (mechaniczny) włącznia wentylatora chłodnicy, a nie tylko sterowanie z ECU.

Tak mi mowił kiedys elektryk w ASO jak go poprosiłem zeby wymusił mi obracanie sie wentylatora skanerem.

dokładnie jest tak jak malin pisze..

ja dałem 320 zł za chłodnice z korkiem, i za free wkręcili mi niesprawny czujnik.....

Cytat:
2006-03-04 10:37:27, maltoron pisze:
Podobo poczatkowe wersje Espero miały jeszcze jeden czujnik (mechaniczny) włącznia wentylatora chłodnicy, a nie tylko sterowanie z ECU. Tak mi mowił kiedys elektryk w ASO jak go poprosiłem zeby wymusił mi obracanie sie wentylatora skanerem.

To prawda, starsze wersje miały włącznik termiczny w chłodnicy, ale miało to miejsce tylko w starych wersjach komputera EFI-S, którego w Polsce chyba się nie spotyka,

Cytat:
2006-03-04 12:04:02, Kolber7 pisze:
ja dałem 320 zł (..) i za free wkręcili mi niesprawny czujnik.....

Ja pierdziele
Kolber, Tyś to jest chyba w czepku urodzony

MOzliwe ze nie było w Polsce.
Ale nie przeszkadza to na produkcje chłodnicy z miejscem na ten czujnik.

Tak jak w głowicach w silnikach 1.8 i 2.0 nadal jest miejsce na mechaniczna pompe paliwa, a na wałku rozrzadu grzdyl który miał ja popychac

Cytat:
2006-03-04 15:54:25, krzychu_ch pisze:
Ja pierdziele Kolber, Tyś to jest chyba w czepku urodzony

taaa poczytaj lepiej mój wątek chłodnica

Ta ten czepek to był beret

Cytat:
2006-03-05 09:50:36, maltoron pisze:
Ta ten czepek to był beret

Moherowy