Pomoc w wyborze glosnikow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam klasyczny samochod z 70'tych lat (2 drzwiowe coupe). Chce wymienic glosniki w drzwiach, myslalem o zestawie 2-droznym jednak pojawia sie pare problemow. Jedyne miejsce gdzie moge umiejscowic tweetery to gorny przedni rog paneli drzwiowych (otwory po regulacji lusterek), tweetery byly by dokladnie naprzeciwko siebie i do siebie skierowane. W stosunku do glowy kierowcy i pasazera jest to miejsce oddalone jakies 20cm w dol i 60cm w przod (mniej wiecej na wysokosci kierownicy). Jakiekolwiek konstrukcje czy dystanse ukierunkowujace tweetery nie wchodza w gre ze wzgledu na klasyczny charakter auta, poprosu nie chce ingerowac w oryginalna tapicerke. Czy w takim przypadku jest wogole sens montowania 2-droznych glosnikow czy moze lepiej zainwestowac w lepszy glosnik wspolosiowy? W gre wchodzi tylko 13cm.
Jezeli tak to jaki zestaw zamontowac? Ktos mi polecal Hertz ESK130 lub PowerBass PB-BK5v2 lub CK5v2. Co o tym myslicie? Jestem w stanie wydac do 400zl za przod.

Drugie sprawa, co z tylem samochodu? Do tej pory mialem glosniki w polce 6x9 i tylko takie moga tam wejsc. Jakie najlepiej zastosowac (tu znowu ok400zl)? Wiem ze glosniki w polce to nienajlepsze rozwiazanie ale znowu z racji charakteru auta zadna skrzynka w bagazniku nie wchodzi w gre, a chcialbym jakos wypelnic tyl samochodu.

Dodam tylko ze radio to JVC KD-SH55 (w przyszlosci moze Nakamichi lub jakis stary model Alpine), wzmacniacza nie ma i nie bedzie. Prosta instalacja oparta na radioodtwarzaczu i glosnikach.
Nie zalezy mi specjalnie na bardzo glosnym czy mocnym basie, ma ladnie i czysto grac.

Pozdro i z gory dzieki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: kubol dnia 2006-02-24 01:32:03 ]

zestaw odseparowany miejsce na tweetery wzglednie nienajgorsze a inne głosniki sprawdz sobie za pomoca wyszukiwark na forum ful juz tu o nich było

Niektorzy producenci daja do glosnikow wysokotonowych takie adaptery ktore pozwalaja zamontowac je pod katem.

a nie mozesz tweeterow zamontowac na podszybiu z przodu przy pomocy adapterkow nawierzchniowych ?? sa juz w zestawie z głosnikami Przyklejasz je klejem na goraco czarnym lub przezroczystym, jak trzeba odklejasz delikatnie i nie ma sladu nawet Ja bym polecał powerbass CK5v2

Cytat:
2006-02-24 12:51:44, Vyzn-R pisze:
a nie mozesz tweeterow zamontowac na podszybiu z przodu przy pomocy adapterkow nawierzchniowych ?? sa juz w zestawie z głosnikami Przyklejasz je klejem na goraco czarnym lub przezroczystym, jak trzeba odklejasz delikatnie i nie ma sladu nawet Ja bym polecał powerbass CK5v2

Wlasnie chcialbym tego uniknac, chodzi o to zeby tweetery nie byly za bardzo widoczne a na podszybiu dosyc mocno rzucaja sie w oczy Wlasciwie jedyne mozliwe miejsce to opisane wczesniej.

Co do PowerBassow to poszperalem troche po necie i widze ze maja chyba niezla opinie w tej klasie, ale wszyscy zgodnie twierdza ze idealnie nadaja sie do muzyki techno, a co przy innej muzie? Slycham troche ostrzejszej muzyki gitarowej, do tego rock, pop, duzo radia. Czy dalej PB to dobe rozwiazanie?

Cytat:
2006-02-24 19:23:35, kubol pisze:
Slycham troche ostrzejszej muzyki gitarowej

i niech Ci Bóg za to w dzieciach wynagrodzi PB beda ok maja dosc szeroki zakres

do ostrzejszej muzy gitarowej to chyba jednak bardzie sinusy by sie nadawały Chociaz tez maja bardzo ostre wysokie ale jednak wooferek lepiej z taka muzyka sobie radzi

Widze ze to nie taka prosta sprawa wlasciwie bylem juz zdecydowany na PowerBassy a tu musze sie jeszce zastanowic

Jeszcze jedna sprawa : konstrukcja drzwi po malych modyfikacjach spokojnie pozwala mi na wlozenie glosnika 16,5, ale otwor w tapicerce jest pod 13 (a nawet troche mniejszy) i za cholere nie chce go powiekszac. Czy moge wlozyc glosnik 16,5 i przykryc go maskownica 13 zamocowana tylko go tapicerki. Czy to bardzo nie ograniczy pracy glosnika przez to ze bedzie mial malo miejsca na "oddech"? Aha tapicerka w tym miejscu jest bardzo blisko konstrukcji drzwi wiec prawie dotykalaby zewnetrznej krawezdi glosnika.

pozdro

bedzie budzec trzeszczec harczec

Cytat:
2006-03-01 13:05:21, kubol pisze:
Widze ze to nie taka prosta sprawa wlasciwie bylem juz zdecydowany na PowerBassy a tu musze sie jeszce zastanowic Jeszcze jedna sprawa : konstrukcja drzwi po malych modyfikacjach spokojnie pozwala mi na wlozenie glosnika 16,5, ale otwor w tapicerce jest pod 13 (a nawet troche mniejszy) i za cholere nie chce go powiekszac. Czy moge wlozyc glosnik 16,5 i przykryc go maskownica 13 zamocowana tylko go tapicerki. Czy to bardzo nie ograniczy pracy glosnika przez to ze bedzie mial malo miejsca na "oddech"? Aha tapicerka w tym miejscu jest bardzo blisko konstrukcji drzwi wiec prawie dotykalaby zewnetrznej krawezdi glosnika. pozdro

hmmmmm... jezeli juz masz tam otwor wyciaty na głosnik to prawde mowiac nie zrobi roznicy czy go powiekszysz pod głosniki

Cytat:
2006-03-01 21:07:19, Vyzn-R pisze:
hmmmmm... jezeli juz masz tam otwor wyciaty na głosnik to prawde mowiac nie zrobi roznicy czy go powiekszysz pod głosniki

zrobi, zrobi o ile maskownica 13 jeszce jakos komponuje sie z tapicerka to 16,5 zajmuje juz jej znaczna czesc i staje sie najbardziej rzucajacym sie w oczy elementem wnetrza
Wiec wole juz zostac przy glosnikach 13 ale dziury nie powieksze