| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-31 14:16:25
Jeśli chcesz zabezpieczyć samochod to odciecie rozrusznika lub stacyjki bedzie tylko chwilowym poslizgiem dla złodzieja. Proponuje robić przeszkody gdzie indziej. Podpowiem: przy zapłonie np. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-31 15:37:19
Chodzi mi glownie o elementy elektryczne czy elektroniczne jak kto woli. Jednym ze sposobow jest umasowienie cewki, jak ma sie inst. gazowa to mozna pokombinowac z elektrozaworami, nie wiem jakie sa sposoby jeszcze dla silnikow z wtryskiem. A jak dokladniej to nie bede tego opisywał na forum publicznym z wiadomych przyczyn. Jak masz znajomego ktory jest dobry w te klocki to go popros, albo jak w okolicy jest jakis dobry elektryk samochodowy to go popros o porade. Zycze powodzenia w zabezpieczaniu sprzętu. Najlepsze sa zabezpieczenia własnej roboty o ktorych wiesz tylko ty i nie sa one standardowe. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-31 18:17:37
Przewody od stacyjki oda w strone akumulatora. Jesli chcesz zrobic odciecie rozrusznika to to jest kabelek taki cienki czerwony (cienki-znaczy cienszy od tego ktorym płynie prad rozruchowy ) ktory idzie do rozrusznika do automatu (elektromagnesu) i jak chcesz zrobic odciecie stacyjki (by po przekreceniu kluczyka zapalily sie kontrolki ale nie zakrecil sie rozrusznik) to zrob wylacznik na tym kablu. Tylko nie zapomnij o jakims pozadnym wylaczniku bo tam plyna tez niemale prądy rzedu ok 20 Amper |
piter_mg Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLE Warszawa | 2006-01-19 00:19:48 hmm - u mnie w Poldku jest coś w tym stylu zainstalowane od nowości. To się chyba nawet nazywało elektroniczny odcinacz zapłonu. Niestety, od bardzo dawna już nie jest używane - ale o tym za chwilę.
Z tego co mi się wydaje (ale nie jestem pewien), kiedy zabezpieczenie było aktywne przekręcenie kluczyka w pozycję rozruchu powodowało uruchomienie klaksonu. Do rozrusznika nie dochodził wtedy prąd. Całość była sterowana w postaci małej klawiaturki, na której wpisywało się kod, bodajże 6-io cyfrowy, aby odbezpieczyć. Jeśli jesteś ciekaw, to mogę jutro zrobić fotkę tej klawiaturki. Tata przestał tego używać od kiedy któregoś pięknego mroźnego poranka nie mógł odbezpieczyć ustrojstwa. Po prostu zamarzło i za żadne skarby nie chciało się odblokować
Obecnie niestety nikt już nie pamięta dokładnie jak ten wynalazek się obsługuje i jak je ew. zresetować (o ile wyjęcie aku go nie zresetowało) - nie wiemy też czy samo urządzenie działa czy nie. Przyznam, że mnie osobiście bardzo korci żeby sprawdzić czy to działa, ale się boję, że uaktywnię i tak zostanę ![]() |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-02-25 10:07:48 ja bym sie zastanowił nad odcięciem cewki- rzecz jhasna strona pierwotna - ale - nie tak ze odcinam i jest odcięte od razu tylko z przelącznikiem czasowym - efekt zamierzony mniej wiecej wygląda tak :
wsiada ktoś obcy odpala - chodzi mu silnik okolo 15 sekund - i gasnie jakos dowolnie przeregulowac czas- 15 sekund to moze byc czasem zbyt duzo |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-02-25 11:40:45
kurna 3 razy przeczytałem i nie moge rozkminić o co chodzi... pisz składniej |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2006-02-25 12:36:11
i kim jest ów "grzybiarz" ![]() |