Gaz a pompa paliwa ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
o ile mi wiadomo gdy wlaczamy samochod i automat zmieni paliwo na gaz ( zwykla pompa paliwa caly czas chodzi )
- co myslicie o zrobieniu takiego przycisku albo nawet automatycznie zeby po zmianie na gaz wylaczal ta pompe ? nie zaszkodzi to silnikowi albo cuuś ?

Cytat:
automatycznie zeby po zmianie na gaz wylaczal ta pompe

gaziarze już takie coś robią...............ja mam manualne na trasie jak nie zapomne to wyłącze

pozdr

Ktoś mi powiedział że paliwo które jest w obiegu chłodzi wtryskiwacze.. Kiedy odłączy się pompę mają tendencję do zapiekania.. Słyszeliscie o tym? Coś nie bardzo chce mi się wierzyć!?!

A jak masz zrobione?
Jak można to zrobić bez włażenia pod Omę i robienia obejścia na zasilaniu, ciągnięcia kabli do kabiny (o wyłączniku nie wspomnę)

Jest jakieś miejscew kabinie? np.w bezpiecznikach albo przekaźnikach.

Moje "gazowe biedactwa" "zapomniały" o takowym, bo Oma wtedy nie miała zbiornika zamontowanego. Rozłączyli sobie wsuwki na zewnętrznej pompie i po sprawie.

O dopasowaniu przewodów gazowych do przyszłego zbiornika też "zapomnieli" bo było łatwiej.A ja się musiałem potem męczyć, żeby nowa bańkę wcisnąć na miejsce.

U mnie bezpiecznik od pompy ma nr 18, jeśli dobrze pamiętam. Na klapce od bezpieczników jest oznaczony jako FI).
Swoją drogą, też jestem ciekawy, czy odłączanie pompy paliwa ma jakiś sens...

wydaje mi sie to troche bez sensu. tylko i wylacznie przy braku paliwa. ale z drugiej strony (nawet jesli jest benzyna) to przy rozlaczonej pompie ponoc cierpia wtryskiwacze. ja tam woze benzyny troche ponad rezerwe i nie kombinuje...

Cytat:
2004-11-15 14:33:58, Thomi pisze:
Ktoś mi powiedział że paliwo które jest w obiegu chłodzi wtryskiwacze.. Kiedy odłączy się pompę mają tendencję do zapiekania.. Słyszeliscie o tym? Coś nie bardzo chce mi się wierzyć!?!

Lepiej zacznij bo to prawda.

hej, ja w poprzedniej omedze A miałem fabrycznie przez gazownika odcinane zasilanie do pompy w momencie gdy szeł na gazie, teraz w MV6 nie ale to zrobie z małym układem czasowym żeby przestawała pracować po paru sekundach dopiero, będe ją oszczędzął na ciężkie czasy , w poprzedniej taki układ uratował mi kiedyś autko bo pękł weżyk od zbiornika i gdyby pompa chodziła w czasie jazdy to wszystko leciałoby na silnik i mógłbym już nie dojechać do domciu, co do chłodzenia wtrysków?troche śmieszne, bo benzyna musiałaby przez nie przepływać a to się dzieje tylko kiedy jedziemy na benie więc , odcięcie zasilania pompy wystarczy robić na przekaźniku pod maską z prawej strony to jest ten pierwszy od szyby i nie trzeba robic dodatkowego włącznika w kabinie tylko nowy przekaźnik który będzie nam ją odcinał będzie brał zasilanie od zaworu gazu przy np. filtrze - gdy auto przejdzie na gaz włączy elektrozawór od gazu i jednocześnie wyłaczy pompe paliwa

Cytat:
2004-11-16 08:06:45, johnybig pisze:
co do chłodzenia wtrysków?troche śmieszne, bo benzyna musiałaby przez nie przepływać a to się dzieje tylko kiedy jedziemy na benie więc

Wyjmij popatrz i zobacz w jaki sposób przepływająca benzyna odprowadza ciepło z wtryskiwaczy.

wiadomo że zatacza koło przez szyne ale przy tych ilościach ciepła i takiej w miare małej ilości benzyny to nie za dużo daje, procek w kompie ma lepsze chłodzenie , nie upieram się stanowczo tylko tak mi się wydaje spokojnie myśląc, wtryski zapiekają sie raczej od nieużywania,

Witam

Cytat:
2004-11-15 13:43:59, xamsa pisze:
o ile mi wiadomo gdy wlaczamy samochod i automat zmieni paliwo na gaz ( zwykla pompa paliwa caly czas chodzi ) - co myslicie o zrobieniu takiego przycisku albo nawet automatycznie zeby po zmianie na gaz wylaczal ta pompe ? nie zaszkodzi to silnikowi albo cuuś ?

Ja słyszałem opinie, że to nie jest zbytnio dobry pomysł.
Nie pamiętam dokładnie czemu, bo wtedy niezbyt się w to wsłuchałem, ale podobno ma takie rozwiązanie pewne niedoskonałości.

Pozdrawiam