Wymiana p³ynu w ch³odnicy?

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Panowie jak zlac p³yn z ch³odnicy aby wymieniæ i przepukaæ uk³ad.

czemu jestes taki leniwy
wystarczy na do;e nacisnac czerwony napis SZUKAJ a potem wpisac plyn w chlodnicy i wyskakuje ci 12 tematow razem z twoim
sprobuj

najwiecej na ten tema jest chyba >>TU<<
jesli cie to nie zadowoli to i tak wiecej porad nie uzyskasz

mam pytanko -czy po wymianie p³ynu trzeba odpowietrzyæ uk³ad? je¶li tak to gdzie s± odpowietrzniki?.

Nic nie trzeba. Kup sobie koncentrat! Moim zdaniem jest lepszy na zimê no ale zima ju¿ siê koñczy!

uklad odpowietrza sie sam, powietrze zbirea sie w zbiorniczku wyrownawczym, gdy odkrecisz na cieplo wyleci, przy wymianie pamietaj ustawic ogrzewanie na max cieplo zeby plyn zlecial z nagrzewnicy - no i wiadomo ze spuszczasz n aotwartym termostacie czyli przy okolo powyjej 90 C... warto tez przy okazji wyczyscic szczotka do myci abutelek i detergentem zbiorniczek wyrownawczy z tych osadow a plykanie ukladu ? chyba wystarczy woda destylowana... sam nie wiem tutaj

Cytat:
2005-02-06 20:19:05, dextran pisze:
uklad odpowietrza sie sam, powietrze zbirea sie w zbiorniczku wyrownawczym, gdy odkrecisz na cieplo wyleci, przy wymianie pamietaj ustawic ogrzewanie na max cieplo zeby plyn zlecial z nagrzewnicy

Primo:

Nic nie musisz odkrêcaæ, w zakrêtce zbiornicza wyrównawczego jest zaworek przez których uleci zbêdne powietrze.

Secundo:

Nie musisz ustawiaæ ogrzewania na MAX !!! to nie Polonez, ga³ka od ogrzewania nie jest po³±czona z zaworem który dozuje p³yn do nagrzewnicy, a z klapk± która reguluje stosunek ciep³ego i zimenego powietrza.

Cytat:
2005-02-06 20:19:05, dextran pisze:
...no i wiadomo ze spuszczasz n aotwartym termostacie czyli przy okolo powyjej 90 C...

A czy to nie grozi poparzeniem przypadkiem? Zawsze spuszczalem na zimno, albo na letnio Nigdy takiego wrzatku

Cytat:
2005-02-06 21:29:47, QLogic pisze:
A czy to nie grozi poparzeniem przypadkiem? Zawsze spuszczalem na zimno, albo na letnio Nigdy takiego wrzatku

No to tak jakby¶ obla³ siê dopiero co zalan± wrz±tkiem herbat±

Raczej nie polecam, no chyba ,¿e kto¶ lubi takie perwersje

Faktycznie chyba nie mialem racji w zadnym wypadku ale odnioslem to do mojej bylej Corsy, tak tak wlasnie bylo (8 V)

Witam

Dawno nic nie pisa³em ale czytam regularnie. Mam problem i nie mogê sobie z nim poradziæ a kasy na mechanika szkoda, bo chyba muszê wymieniæ ch³odnicê, ale w czym rzecz.

Rozszczelni³ mi siê zbiorniczek wyrównawczy p³ynu ch. Kupi³em nowy, wymieni³em p³yn i odpowietrzy³am - zgodnie ze znalezionymi na forum radami. My¶lalem, ¿e jest po problemie ale otó¿ nie.

Jak samochód jest zimny i go przegazujê, to podnosi mi siê poziom p³ynu w zbiorniczku - je¶li nie przestajê gazowaæ to siê wylewa.

Po otwarciu termostatu poziom p³ynu stabilizuje siê na spawie zgiorniczka, czyli ok. Po chwili po przegazowaniu i stabilizacji poziom znów sie podnosi.

Podobno jest to objaw zaowietrzonego uk³adu. Gdzie ta cholera mo¿e zasysaæ powietrze i czy wogóle mo¿e>>

Dodam, ¿e w najwy¿szym punkcie ch³odnicy mam maleñki wyciek (taki glut) ale to mam od zawsze a wcze¶niej nie podnosi³ mi siê p³yn.

Urad¼cie co¶ bo ju¿ odkladam kasê na ch³odnicê.

Miras