| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-12-13 21:59:50 Jako że na forum pojawia się coraz więcej tematów związanych z pisanymi przez nas magisterkami, dyplomami itp więc i ja postanowiłem założyć taki temat , moja magisterka jak można wywnioskować z tematu dotyczy układów wydechowych silników głównie 4 suwowych z położeniem nacisku nie na normy a maksymalne wykożystanie możliwości silnika.
Temat założyłem głównie w celu zbierania i wymiany ciekawych informacji, wiem że nie dostane tu żadnych magicznych formułek i przepisów na gotowy wydech bo tego w zasadzie nie ma , poprostu jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe artykuły czy inne materiały na temat wydechów (praktycznie wszystko zdjęcia, testy, linki, literaturę itp) i nie uważa tego za tajemną wiedzę to chętnie się z nimi zapoznam.
Z drugiej strony jeżeli ktoś chce rozpocząć ciekawą dyskusję na ten temat tutaj (a myśle żę wielu z nas się tym ineteresuje) to nie widze przeszkód i w miare swojej wiedzy będe w niej brał udział .
A na początek mam pytanie do fizyków i studentów , potrzebuje tytuły dobrych książek na temat drgań i fal od ogólnych informacji do tych bardziej zaawansowanych, ja niestety z tą dziedziną rozstałem się 3 lata temu jak skończyłem fizykę na studiach i nieiwele mi w pamięci zostało a to jest dosyć ważne w tym temacie |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2005-12-13 22:27:13 Kordziński pewnie do ciebie dotrze (chyba że już dotarł), a podobno lepszych książek made in Poland na ten temat nie ma.
Z internetowych źródeł pewnie znasz http://www.grabowski.com.pl/ ale profilaktycznie wkleję ![]() |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-12-13 22:36:33 dzięki za odpowiedź kordziński już jest grabowski też , tak na marginesie to pierwsza pozycja jest troche zakręcona a druga w zasadzie za prosta
a język w zasadzie nie gra roli może być każdy no najlpiej jak zbliżony do angielskiego ale inne też mile widziane |
Smutny_Gizd F&F Sympatyk drutwagen Allenstein, Ostpr. | 2005-12-14 12:51:50 Bardzo ciekawe rzeczy. Sam bym chętnie poczytał, choć ogólnie spojrzał (i może nawet coś z tego zrozumiał ) na fachową wiedzę na te tematy. Bo od czytania bzdur jakie często można znaleźć na necie flaki się wywracają. Jak jest dokładnie tytuł książki Kordzińskiego? Jest to wogóle pozycja do zdobycia, czy totalny unikat? |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-12-14 21:26:12 dokładny tytuł to: "Układy wylotowe szybkobierznych silników spalinowych" Czesłąw Kordziński, w zasadzie jeżli chodzi o rynek to można ja uznac za unikat ale sa dostępne w bibliotekach akademickich, napewno na Politechnice Krakowskiej, tylko trzeba dodac że ta książka to klasykwa z każdej strony, począwszy od roku wydania 1964 ![]() |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2006-02-28 17:33:01 odkopuje trupa tym razem szukam konkretnych pozycji i sa to:
Alfredson R.J. Davies P.O. “Performance of exhaust silencer components”, Journal of Sound and Vibration vol.15 1971r. s.175 Alfredson R.J. Davies P.O. “The radiation of sound from an engine exhaust”, Journal of Sound and Vibration vol. 13 1970r. s.389 Beranek L. “Noise and Vibration Control Enginering", New York 1992r. pierwsze dwie to artykuły z czasopisma Journal of Sound and Vibration, wiem że jest dostępne na paru uczelniach (min. AGH. politechnika warszawska, politechnika łódzka itp.) tyle tylko że te artykuły sa w pierwszych numerach tzn z lat 1970 i 1971 a nie we wszystkich katalogach bibliotecznych jest to umieszczone w ersji elektronicznej i jedynie mozna sprawdzic na miejscu jak ktoś by miał dostęp do nich i mógłby zrobić jakieś ksero to byłbym wdzięczny [ wiadomość edytowana przez: barakuda dnia 2006-02-28 17:35:28 ] |