Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
irek71 omega b mv6 3,0 piaseczno | 2006-02-08 16:21:13 witam
jest specjalny preparat ktory wiaze sie z rdza wiec poszukaj w sklepach z lakierami samochodowymi. Oczywiscie przed tym nalezy oczyscic ile sie da tej rdzy.Jak najbardziej powiniennes zalozyc nadkola. Nie pamietam jak nazywa sie ten preparat ale jest on koloru brazowawego. pozdrawiam |
![]() Evert Opel Omega A Caravan ... Świnoujście | 2006-02-08 18:53:25 Ten preparat nazywa się podajże CORTANIN - jest to farba tzw. reaktywna tlenkowa (wiąże się z rdzą) - ale jest na bazie alkocholu - więc jest nietrwała na późniejszą wilgoć i po pomalowaniu trzeba inną farbą zabezpieczyć. Ale są farby reaktywne ftalowe również (trwałe) tyle że nie pamietam nazwy. A co łatania żywicą - na goły metal (bez najmniejszego śladu rdzy) to tak, ale jak coś pod spodem zostanie to niestety będzie dalej korodować. (doświadczenia z żeglarstwa i mieszkanie w wilgotnym klimacie ![]() |
![]() Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2006-02-08 21:00:58 (w mojej A sedan z obydwu stron były dziury na wylot)
poponuję przeczytać wątek Kartosa o "odrdzewianiu drzwi"!!! - omegi już tak mają, myślę, że jeśli to oczyścisz i zabezpieczysz to i tak przegnije na wylot tylko odrobinę później, a wtedy wyspawać, albo zalatać...... |
![]() Tom_J LOB NET MEMBER Tczew | 2006-02-27 17:36:05 Witam,
trochę odświeżę ten wątek jako, że idzie wiosna i po zimie auta żre korozja. Polecam preparat SUPER ROST KILLER na drobne ogniska zapalne. Preparat jest konsystencji emulsji, na bazie wody i może służyć jako podkład po lakier. Jest barwy białej ale gdy wyschnie robi się czarny. Nie jest tani ale skuteczny. Zdrapałem rdzę i pomalowałem nim jesienią kawałek maski i pod uszczelką szyby drzwi auta, bo rdza mi brała już trochę i bez zabezpieczenie nawierzchniowego (bo nie zdążyłem przed zimą a auto mam po chmurką) nic się nie dzieje w tym miejscu pomimo deszczu , mrozu i soli na drogach. CORTANIN się nie umywa, rdzewieje pod farbą i rdza wyłazi, wcześniej nim próbowałem, szkoda czasu i roboty. link pozdr. ![]() |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2006-02-27 22:44:36 Hey,Tom.Super link do tych srodkow. Profilaktycznie trzeba zakupic i siknac w pare miejsc ![]() |