| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tomekk58 Renault Laguna Grand ... Rybnik | 2006-03-04 14:55:03 mam taki problem... mam omege b 2.5 td i jak tylko włacze zapłon to zaczyna sie krecic wentylator na chlodnicy(ten po prawej) i nie dziala klima co to moze byc?? szukalem w wyszukiwarce ale nie znalazłem nic co by mnie uspokoilo.. .
aha rocznik '94 i klima normalna ... [ wiadomość edytowana przez: tomekk58 dnia 2006-03-04 15:10:56 ] [ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2006-03-06 10:59:44 ] [ powód edycji: zmiana teamtu ] |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-03-06 10:58:09 Przyczyna może leżeć w elektryce. Musisz podjechać do serwisu klimatyzacji. Być może to jest zwarcie, przekaźnik, coś przy pompie: może zaśniedziałe styki, lub ... w ostateczności brak paska (pękł, ślizga się?). Jeżeli klima się prawidłowo załącza, to spalanie widoczne na wyświetlaczu powinno być o około 0,2 l wyższe, a oznacza to tylko, że działa pompa klimatyzacji.
Samemu można próbować to naprawić sprawdzjąc elektrykę. Wjechać na kanał (wcześniej sprawdzić przekaźnik), zdjąć osłonę silnika no i poszperać w połączeniach. Radziłbym jednak jechac do serwisu, jeżeli znają się na elektryce - usuną awarię, a przy okazji sprawdzą jej stan (szczelność, ilość czynnika, łożysko na pompie), jest to i tak nie uniknione przynajmniej co 2 lata - samemu tych obowiązkowych czynności się nie wykona. Prawdopodobny koszt (naprawa elektryki + szczelność + dopełnienie czynnika) to około 400 zł |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-03-06 15:01:05
Tzn. załącza się silniczek tegoż wentylatora, czy tylko "śmigło" się ospale obraca? |
![]() tomekk58 Renault Laguna Grand ... Rybnik | 2006-03-06 16:28:06 kreci sie normalnie (silniczek sie wlancza) bylem dzis w serwisie i podobno jest to jakis czujnik na chlodnicy (ten na dole... chyba ...niewiem nie znam sie na tym wogole) na czwartek jestem umowiony na naprawe ... |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-03-06 20:31:02 No i po małym. Rzekł rolnik wyciągając swój interes
z sieczkarni
Znaczy, klub w ratowaniu powolny jest |