2.5td wentylator chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem... mam omege b 2.5 td i jak tylko włacze zapłon to zaczyna sie krecic wentylator na chlodnicy(ten po prawej) i nie dziala klima co to moze byc?? szukalem w wyszukiwarce ale nie znalazłem nic co by mnie uspokoilo.. .
aha rocznik '94 i klima normalna ...

[ wiadomość edytowana przez: tomekk58 dnia 2006-03-04 15:10:56 ]

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2006-03-06 10:59:44 ]
[ powód edycji: zmiana teamtu ]

Przyczyna może leżeć w elektryce. Musisz podjechać do serwisu klimatyzacji. Być może to jest zwarcie, przekaźnik, coś przy pompie: może zaśniedziałe styki, lub ... w ostateczności brak paska (pękł, ślizga się?). Jeżeli klima się prawidłowo załącza, to spalanie widoczne na wyświetlaczu powinno być o około 0,2 l wyższe, a oznacza to tylko, że działa pompa klimatyzacji.
Samemu można próbować to naprawić sprawdzjąc elektrykę. Wjechać na kanał (wcześniej sprawdzić przekaźnik), zdjąć osłonę silnika no i poszperać w połączeniach.
Radziłbym jednak jechac do serwisu, jeżeli znają się na elektryce - usuną awarię, a przy okazji sprawdzą jej stan (szczelność, ilość czynnika, łożysko na pompie), jest to i tak nie uniknione przynajmniej co 2 lata - samemu tych obowiązkowych czynności się nie wykona.
Prawdopodobny koszt (naprawa elektryki + szczelność + dopełnienie czynnika) to około 400 zł

Cytat:
2006-03-04 14:55:03, tomekk58 pisze:
mam taki problem... mam omege b 2.5 td i jak tylko włacze zapłon to zaczyna sie krecic wentylator na chlodnicy(ten po prawej)

Tzn. załącza się silniczek tegoż wentylatora, czy tylko "śmigło" się ospale obraca?

kreci sie normalnie (silniczek sie wlancza) bylem dzis w serwisie i podobno jest to jakis czujnik na chlodnicy (ten na dole... chyba ...niewiem nie znam sie na tym wogole) na czwartek jestem umowiony na naprawe ...

No i po małym. Rzekł rolnik wyciągając swój interes
z sieczkarni

Znaczy, klub w ratowaniu powolny jest