Co mogło strzelić?? - układ chłodzenie e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak myślicie co mogło polecieć? Podjechałem przed chwilą pod garaż, wyłączyłem samochód, otwieram drzwi od garażu i usłysząłem takie głuche puknięcie, tak jak by coś spadło na dach samochodu. Wjechałem do garażu a pod samochodem plama płyny chłodzącego. Sprawdziłem chłodnice i jest cała, przewody doprowadzające do niej też, może coś przy pompie wodnej ??? Płyn chłodzący mam do -35 więc wątpie aby to było spowodowane różnicą tempreatur. Jak myślicie co to może być???
Samochód to e36 318is M42

No to nieźle musiałeś deptać. Zalej woda i zobacz skąd leci.

własnie jechałem spokojnie, beż żadnego katowania, i zalałem znowu płynem, włączyłem silnik żeby się zagrzał, i tak pracował z 10 min, ale nic nie ciekło. No ale przecież samo się nie naprawiło?!

Przygladałes sie korkowi chłodnicy? A do detekcji wycieków to talk podobno dobry jest a nie woda

Ciekaaawe zjawisko zobaczymy co się z tego rozwinie.
Ile tego plynu musiałeś dolać?

Korek chłodnicy był suchy, chłodnica i przewody węże docodzące do niej tak samo, pod samą cłodnicą mam odłone plastikową więc jak coś by się lało to ona by była mokra, a tak nie było. Wczoraj dokładnie obejrzałem cały spód silnika, chłodnice i najdziwniejsze jest to że wszystko wydaje się być ok, wszytskie przewody całe, chłodnica tak samo, wszędzie sucho. Jeżdze już 2 dzień i nic, nic nie cieknie, nic się nie leje.
Musiałem dolać około 600 -700 ml. Płyn wylał się dosłownie w sekunde więc musiał to być duży przeciek, ale aż niewierze że samo się naprawiło. Może jest tam jakioś "zawór bezpieczeństwa" czy coś takiego, na ale zeby aż tyle płynu i w tak krótkim czasie??

a może nagrzewnica? jeżeli nie widać żeby z chłodnicy ani z węży.. mógł z niej spaść wąż, albo coś innego jej sie mogło przytrafić... coś mi sie zdaje że nie daje ci dobrej porady ale luknąć se przeciez mozesz zeby to wyeliminowac.
pozdr

To czuł by płyn w aucie i miał problem z parujacymi szybami.. ALE mnie nic nie zdziwi w tym przypadku! chyba

Ta plama nie była z płynu chłodzącego, może kałuża była wcześniej.
Jak dla mnie to masz sprawne auto.

I cioraj dalej