Czujnik połozenia wału

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem z zapalaniem zmieniłem palec rozdielacza byłem pewny ze to to bo juz było oki a jednak nie zapalił jak był ciepły ale lokko wystarczyło pchnać i zapalił moze to byc czujnik połozenia wału??? prosze poradzcie e34 m20 2,5

Jeżeli to e34 525i m20 B25M 2494cc 87-92' 125 kW to mozesz sam sobie zdjagnozować kody błędów
A to spospób na ich odczytanie :

Odczyt:
Przycisnąć przepustnicę 5 razy w ciągu 5 sekund. Pojawią się kody błędów na lampce kontrolnej silnika.

Resetowanie:
Odłączyć ujemną końcówkę akumulatora na co najmniej 30 sekund aby zresetować ECU.

Sygnały:
- Kod uruchomienia: trzy impulsy świetlne przez 5, 2.5 i 0.5 sekundy. - Cyfra 1: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą. - Przerwa, lampka gaśnie na 2.5 sekundy. - Cyfra 2: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą. - Przerwa, lampka gaśnie na 2.5 sekundy. - Cyfra 3: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą. - Przerwa, lampka gaśnie na 2.5 sekundy. - Cyfra 4: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą. -Przerwa, lampka gaśnie na 2.5 sekundy.

Kody błędów:
1211 ECU. 1212 Drugi czujnik tlenu. 1213 Drugi czujnik tlenu. 1215 Miernik przepływu powietrza lub masowy miernik przepływu powietrza. 1216 Czujnik położenia przepustnicy. 1221 Czujnik tlenu. 1222 Czujnik tlenu. 1223 Czujnik temperatury chłodziwa. 1224 Czujnik temperatury powietrza. 1231 Zbyt niskie napięcie akumulatora. 1232 Przełącznik biegu jałowego. 1233 Przełącznik szerokiego otwarcia przepustnicy. 1251 Cylinder wtryskiwacza 1. 1252 Cylinder wtryskiwacza 2. 1253 Cylinder wtryskiwacza 3. 1254 Cylinder wtryskiwacza 4. 1255 Cylinder wtryskiwacza 5. 1256 Cylinder wtryskiwacza 6. 1257 Cylinder wtryskiwacza 7. 1258 Cylinder wtryskiwacza 8. 1261 Przekaźnik pompy paliwa. 1262 Zawór regulacyjny biegu jałowego. 1263 Elektrozawór oczyszczania pojemnika. 1283 Wtryskiwacz. 1444 Brak błędów

Po wprowadzeniu tych informacji które napisałeś progam diagnostyczny zasugerował przemiennik magnetyczny na wale korbowym Czyli jest szansa ze dobrze obstawiasz Jeśli stwierdzisz czy to jest to to moge Ci podać jak do niego sie dostać zdjagnozować wymienić Mozliwe że wystarczy wyczyszczenie styków
Pozdro

wielkie dzieki bede testował

u mnie nie da rady odczytac kodów a napisz jak go zdiagnozowac?
a czy on jest odpowiedzialny za iskre bo nie raz tak mam ze iskry nie ma a wystarczy go szarpnac i jest oki

[ wiadomość edytowana przez: groszek223 dnia 2006-03-03 16:57:49 ]

Szarpnięcie to znaczy przesunięcie samochodu ?? Nie jestem do końca pewny ale bardzo prawdopodobne ze prze niego nie ma iskry lub jest Może przesyłać błędne dane do komputera
Djagnostyka nie wiem czy Ci sie przyda :
Sprawdzić złącze(a): Sprawdzić złącze(a), w razie potrzeby oczyścić je lub przymocować aby zapewnić dobre połączenie. Sprawdzić opór: Wyłączyć zapłon .Opór to 500-800 omóe. Wyjąć złącze z czujnika zmiany biegu na wyższy. Zmierzyć opór pomiędzy dwoma wtykami cewki czujnika zmiany biegu na wyższy. Porównać z podanym oporem. Sprawdzić podłączenie do ECU: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika zmiany biegu na wyższy i ECU. Zmierzyć opór pomiędzy każdą końcówką złącza cewki i odpowiednimi końcówkami w złączu ECU. Powinny one być < 1 om. Sprawdzić podłączenie osłony, jeśli takie jest: Sprawdzić na schemacie czy końcówka osłony jest podłączona do uziemienia bezpośredniego czy do ECU. Jeśli jest ona podłączona do uziemienia bezpośredniego: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika zmiany biegu na wyższy. Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza osłony a ujemną końcówką akumulatora. Powinien być on < 1 om. W przypadku podłączenia do ECU: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika zmiany biegu na wyższy i ECU. Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza osłony a odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien być on < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie. Sprawdzić sygnał czujnika: Podłączyć oscyloskop do wtyku sygnału urządzenia ECU i uziemienia. Uruchomić lub pokręcić korbą silnik i porównać z pokazanym obrazem.

Powodzenia