Kamizelki odblaskowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegos czasu widze ze mnostwo kierowcow wozi zolte kamizelki odblaskowe (nie wiedziec czemu najczesciej na oparciach siedzen). Wiem ze takowe sa wymagane bodajze w Austrii, ale w Polsce? Czy wszedl jakis nowy przepis na ten temat, czy po prostu posiadacze kamizelek czuja sie dzieki nim bardziej trendy?

Nie poruszam tutaj problemu przydatnosci wspomnianego odzienia, bo rzeczywiscie lepiej byc widocznym np. podczas zmieniania kola na drodze.

Słyszałem, że ma wejść, że wszedł, że coś tam...też z chęcią się dowiem jak to jest naprawdę

Nie jestem pewien, czy przypadkiem kierowcy ciężarówek nie mają takiego obowiązku.

podobno od 1 stycznia wszyscy muszą taką mieć na pokładzie

Nie musza ale wiekzosc ludzi wydała te 5 zł.
W przypadku firm spedycyjnych zakładaja jeszcze na zagłówek czapeczke z daszkiem dziek itemu wygląda jakby jechali we dwóch ...

Zaj****cie. To moze sobie w końcu takie cudo kupie, no i kolo zapasowe i lewarek

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-03-04 11:52:04 ]
[ powód edycji: Regulamin ]

jako zawodowy kierowca ciezarowki wiem ze mam obowiazek to wozic.. ale w osobowce to nie mam pojecia

Cytat:
2006-03-04 11:41:06, adasco01 pisze:
Nie musza ale wiekzosc ludzi wydała te 5 zł. W przypadku firm spedycyjnych zakładaja jeszcze na zagłówek czapeczke z daszkiem dziek itemu wygląda jakby jechali we dwóch ...

Ja widziałem takiego kolesia we mgle.... szedł w moją stronę ale jakoś długo... wkurzyłem się i okazało się że to znak

Cytat:
2006-03-04 10:48:30, kobzacz pisze:
Od jakiegos czasu widze ze mnostwo kierowcow wozi zolte kamizelki odblaskowe (nie wiedziec czemu najczesciej na oparciach siedzen). Wiem ze takowe sa wymagane bodajze w Austrii, ale w Polsce? Czy wszedl jakis nowy przepis na ten temat, czy po prostu posiadacze kamizelek czuja sie dzieki nim bardziej trendy? Nie poruszam tutaj problemu przydatnosci wspomnianego odzienia, bo rzeczywiscie lepiej byc widocznym np. podczas zmieniania kola na drodze.

A co, przestraszyłeś sie bo myślałeś w pierwszej chwili że to niebieski patrol w cywilu? .
BTW - gdzie to można kupić? Ja sie przymierzam do czerwonej, co by pod kolor auta była

Gadałem ze znajomym komendantem, i od teraz(nie pamietam daty) kazdy auto musi byc wyposarzone w takowa kamizelke odblaskową, w przypadku jej braku mogą zabrac DR :] Jest to tez wymagane na Przegladach i Itp.

Cytat:
2006-03-05 01:55:25, wrc126p pisze:
Gadałem ze znajomym komendantem, i od teraz(nie pamietam daty) kazdy auto musi byc wyposarzone w takowa kamizelke odblaskową, w przypadku jej braku mogą zabrac DR :] Jest to tez wymagane na Przegladach i Itp.

Nie sugeruj sie tym co Policja mowi, bo oni znaja przepisy dosc ogolnie a jak czegos nie wiedza albo im sie nie spodobasz to tworza sobie dowolne paragrafy w czasie rzeczywistym

Szukalem w przepisach (konkretnie to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia ) i nic takiego nie znalazlem, tzn. na wyposazeniu auta ma byc trojkat i gasnica (o kamizelkach nic nie ma). O tyle logiczne ze skoro nie musimy miec kola zapasowego, a tym samym nie musimy go zmieniac to i kamizelki miec nie musimy.

A z odbieraniem Dowodu Rejestracyjnego to bzdura bo policjant moze zatrzymac dowod tylko "w razie uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska". Brak kamizelki nie zagraza bezpieczenstwu a tym bardziej nie zanieczyszcza srodowiska.

z tego co ja wiem to nie jest to obowiazek. Ja kupilem, bo 5zl to nie pieniadz jesli chodzi o bezpieczenstwo.

Co do czubow co wieszaja te kamizelki na siedzeniach to noz sie w kieszeni otwiera. Ostatnio widzialem jak jeden as kupil sobie 2 takie i powiesil na siedzeniah ze by bylo symetrycznie. Mowie do niego:
-widze ze nowe trendy w tuningu i sie smieje
a on dal wymijajacą odp:-kupilem bo mowia ze paly sie czepiają

Ale po co mu 2?? Jak bedzie jechal z kobieta to tez j ą do zmiany kola zagoni

Cytat:
2006-03-05 21:53:04, Tomas128 pisze:
Ale po co mu 2?? Jak bedzie jechal z kobieta to tez j ą do zmiany kola zagoni

W Austrii trzeba mieć tyle kamizelek ilu pasażerów na pokładzie , Nie wolno opóścić samochodu na drodze bez założonej kamizelki.

Pozatym To jest Przespis UE a to ze Polska jest w niej to obowiazuje tez i nas :]
Kobzacz.. a co bedzie jak trafisz na kolesia który jest swiecie przekonany ze kamizelka musi byc ? jak nie czepi sie kamizeli to czepi sie czekam innego ! wiec lepiej kupic i miec jeden problem z głowy a 5zł to nie tak duzo

Cytat:
2006-03-05 01:55:25, wrc126p pisze:

No raczej nie sa wymane na przegladach, bo niedawno mialem i nawet nie pytal mnie diagnosta o to.
BTW: Pierwsze slysze wogole o tych kamizelkach.

Cytat:
2006-03-06 12:52:24, wrc126p pisze:
Pozatym To jest Przespis UE a to ze Polska jest w niej to obowiazuje tez i nas :] Kobzacz.. a co bedzie jak trafisz na kolesia który jest swiecie przekonany ze kamizelka musi byc ? jak nie czepi sie kamizeli to czepi sie czekam innego ! wiec lepiej kupic i miec jeden problem z głowy a 5zł to nie tak duzo

Jesli gliniarz zechce to i tak zawsze cos znajdzie i nie ma na to sily. Jesli bedzie mial racje to uznam ze mialem pecha trafiajac na niego a jesli nie to bede sie z nim sadzil (chociaz pewnie przegram), ale nie zamierzam sie przed nikim plaszczyc tylko po to zeby uniknac klopotow. Nie chodzi tu o 5zl tylko o zasade

Na terenie RP obowiazuje polski Kodeks Drogowy. Przepisy krajowe moga byc dostosowane do zalecen unijnych, ale nie ma czegos takiego jak Nadrzedny Kodeks Drogowy UE (nie mowie o Konwencji Wiedenskiej, bo co to innego).

Cytat:
2006-03-06 12:52:24, wrc126p pisze:
Pozatym To jest Przespis UE a to ze Polska jest w niej to obowiazuje tez i nas :] Kobzacz.. a co bedzie jak trafisz na kolesia który jest swiecie przekonany ze kamizelka musi byc ? jak nie czepi sie kamizeli to czepi sie czekam innego ! wiec lepiej kupic i miec jeden problem z głowy a 5zł to nie tak duzo

ta za 5zł to mozna sie podetrzec bo nie spelnia wymogów homologacji. Najtansza z homo kosztuje 20zł

ale te za 20zł nie maja trzech pasków: ;] wiec ja takiej nie bede nosił
Kobzacz a pozatym to Ty bedziesz jezdził bez kamizelki wiec mi to obojetne ! ;] ja sobie kupiłem dla swietego spokoju !

prekursorem takiego zachowania byl znajomy mlotek. wozil to pare lat temu na siedzeniu w swojej corolli i udawal gliniarza. ze niby jak ktos go mija i katem oka widzi taki kolor to mu noga z gazu sama schodzi. potem poszedl dalej i zalozyl niebieskiego koguta na desce rozdzielczej. jak w radiowozie z NY. ale zeby byc w zgodzie z przepisami wyjal zarowke i wlozyl gumowego misia do srodka

-----------------
http://plepleple.pl