Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2006-03-07 13:19:21 radzilbym uważać przy kupnie
ja się kiedyś nadziałem znalazłem w dobrym stanie wyglądaly elegancko bierznik prawie nówka, a jak zalożylem i zaczełem jeździć to się okazało że ktoś na nich musial ostro hamowac bo byly starte w jednym miejscu i telepało jak się jeździło (można rozwalić łożyska) |
Mart78 TOYOTA FRIEND now is ........ Czestochowa | 2006-03-07 13:33:17 Ja raz kupilem uzywki, i naprawde byly ok, byly to zimowki,
Cromm, a ile kosztuja i jakie??? |
![]() marcin032 TOYOTA MANIAK E11, E12 Białystok | 2006-03-07 19:18:52
Ojjojjoj ![]() ![]() ![]() ![]() |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2006-03-07 21:38:56 Witam!
Jak w dobrym stanie to może warto kupić. Wszystko zależy od tego jak jeździsz. Powiem wam że ja jeździłem już na zdartych i łysych gumach w zime ale miałem świadomość że takie są - i nic mi sie nie stało. Myśle że od stanu gum ważniejszy jest stan naszej świadomosći i to jak jeździmy. Nawet najlepsze gumy nie uchronią nas od wypadku jak będziemy szaleć na drodze. W normalnej jeździe to czy michelin czy frigo to jeden pies . Wszystkie inne dane to efekt marketingu i opinie "wyczynowców" na drogach) Pozdrawiam. |
Mart78 TOYOTA FRIEND now is ........ Czestochowa | 2006-03-07 21:43:54 PiterK, masz w zupelnosci racje, tak samo czy ESP ASC itd. najwazniejsza jest rozwaga i swiadomosc tego co sie robi na drodze ![]() ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-03-07 21:52:39
Zimowki Debicy to wyjatek ![]()
Na passio jezdzilem, jak troszke popada to sie robi nieciekawie ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-03-07 21:53:26 ] |
![]() looqasch T E L E T U B I Ś 2x Mitsubishi Galant ... .... | 2006-03-07 22:06:18 Ja kupiłem używki letnie Continental za 65zł/szt (175/65/14) i naprawdę w dobrym stanie.
Trzeba też zwracać uwagę czy ma jakieś łatki wewnątrz i pęknięcia gumy na bokach (wygiąć w rękach bok) |
![]() Grzesiek TOYOTA FRIEND Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-03-07 22:57:06 Niektóre firmy importujące uzywane opony, dają np 1 miesiąc tzw gwarancji
jeżeli okaze się,ze opona(y) ma guzy,czy bicie, wymieniają na inne,lub oddają kasę-to już indywidualna sprawa sprzedawcy, jedni robią tak,drudzy tak więc jeżeli brak gotówki, to lepiej kupić niezłe uzywki na dwa-trzy sezony-zalezy ile się jexdzi,niz jeździc na slikach. co do głębokości bieżnika-co to znaczy 1.6? 1.6 mm? to za mało,kupuj min 4-5 mm. patrz na rocznik, lepiej dać po 10 zł wiecej za sztuke i kupić młodsze powiem tak, kumpel kupił w listopadzie ub, roku, good year ug 6, 16 calowe, 2004 rok produkcji, za 650 za komplet-cena razem z montażem i wyważeniem. nie wiem ile mm miał bieznik zresztą popatrz na allegro na uzywane opony to mniej więcej dojdziesz o co biega ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-03-07 23:18:18 Dokladnie , 1.6 milimetra to jest dolna granica ![]() |
![]() pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2006-03-08 15:43:24
dokładnie b. ważny jest rocznik, żebyś nie kupił jakiś "leżaków" bo mimo dobrego bieżnika nie będą miały już swoich właściwości, a w najgorszym razie może sie zrobić bum i po oponie ![]() wedle zasad sztuki to po 5 latach powinno się zmienić opony, nie zależnie od stanu bieżnika, także na pewno nie kupuj starszych |
![]() szmyk TOYOTA DRIVER Yaris III/IS300/ForTwo PL-FR/Marseille | 2006-03-08 16:15:56
jezeli chodzi o opony starsze niz 5 lat to tez nie dokońca jest tak ze sie nie powinno zakładac , jezeli opona była przechowywana w pomieszczeniu gdzie były narazane na warunki atmosferyczne , czynniki zewnetrzne , czyli naprzykład jak ktos miał na zapasie opone od nowości i nigdy nie uzywana i załozył drugą taką równiez z zapasu nigdy nie uzywanego to jak najbardziej moza , z tego wzgledu iz ta opona nie miała stycznosci z czynnikami które by mogły ja uszkodzić , jezeli natomiast opona nowa była przechowywana chcby w pomieszczeniu gdzie przez okno padalo na nią promienie słoneczne to jak najbardziej tak , co do uzywanych to teoraia jest ze 7 letnich opon nie powinno sie zakładac ale kazdy wulkanizator co innego mówi i ksiązki tez kazda co innego opisuje , na temat opon troche sie na czytałem swego czasu a wiec co nie co wiem , jezeli natomiast opony sa uzywane i starsze niz wiek okreslony ze nalezy opony zmienic to rózne sytuacje mogą byc , mozna przejezdzić nimi scierajac je do zera i nic sie nie stanie a moze puścić kord w oponie na biezniku , zwykle tak to sie kończy i opona staje sie jojem i bicie ma wtedy znak ze do wymiany [ wiadomość edytowana przez: szmyk dnia 2006-03-08 16:40:57 ] |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2006-03-09 20:41:23 Wszystko zależy ile i jak się jeździ. Moi starsi mają opony jeszcze z salonu Michelin już 10 lat w Peugeocie 306 przebieg 7 tys kkm. Życzyłbym niejednemu stanu takich gum , spokojna jazda , zero gwałtownego hamowania...
Wydaje się iż ograniczenia czasowe (ja słysząłem już o 3 latach) to wymysł firm oponiarskich. Wiadomo interes musi się kręciś . Trzeba zarabiać i wmówić klientowi że musi wymienić opony. Jak w gre wchodzi kasa to nie ma żadnych sentymentów. Ideałem dla oponiarzy to klient opony zima inne lato, całkowita wymiana gum po trzech latach bez względu na przebieg. Większość 'testerów" siedzi w " kieszeni" wielkich koncernów i to oni robią szum w mediach o wymianie opon. Jak zwykle trzeba zachować zdrowy rozsądek w takich sprawach) "Wymyślenie" oponu zużywającej się bardzo szybko to jedno z zadań dla oponioarskich potentatów. Kto wie może już to działa) Stosowanie wyrafinowanych systemów ABS i innych prowadzi do brawury i ryzykanctwa kierwowcy , bo ma dobrą fure i może se pozwolić na więcej. Efekt to wzrost wypadków na drogach i nowe jeszcze lepsze systemy zabezpieczeń . Koło się zamyka a interes się kręci a kierowca myśli że jest bezpieczny. A przepchnij jeden z drugim samochód 100 metrów pod górke wtedy mamy pojęcie jak naprawde duże siły działają w przypadku jazdy samochodem . Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2006-03-09 20:53:34 ] |
![]() pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2006-03-10 11:48:10
o 3 latach to nie słyszałem, powyżej 5 lat baczniej bym im się przyglądał, purchle lubią sie robić od wewnętrznej strony, wiec "na oko" wszystko wygląda ładnie, a oponkę należy wymienić, guma jest guma, nie masie co oszukiwać, starzeje się, do 10 lat to bym paniki nie robił, zwłaszcza jak opony są dobrej klasy ale dłużej.... po co ryzykować |
![]() gladiator TOYOTA DRIVER TOYOTA ZS/ZPL | 2006-03-10 12:15:19 Moim zdaniem lepiej dołożyc i kupic Nowe naprzykład Debicy przeciez je robi GoodYear i na 5 lat jest spokoj chyba ze ktos codziennie rusza z piskiem. nawet w dobrym zakładzie rozłoża na dwie raty naprzykład po 250 i masz 4 NOWE. |