MotoNews.pl

Piszczenie i zgrzytanie -czy to sprzęgło?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Dawno nie pisałem choć problem który chcę opisać pojawił się dość dawno, teraz przybrał na znaczeniu. W czasie ruszania (teraz zawsze) piszczy okropnie, nawet w czasie jazdy przy obciążeniu, np zmiana biegu z 1na 2 i po dodaniu gazu. Nigdy na postoju przy włączonym silniku. Jadą np. 4 80km/godz nie słychać tego a lekki zgrzyt, silniejszy gdy auto jedzie wolniej i też zwykle zaraz po zmianie biegu. Fakt że nasiliło sie to teraz po zimie dodatkowo daje znak zapytania. W warsztacie powiedział ze pewnie docisk sprzęgła. Pytanie moje czy raczej na pewno, bo to kosztowna naprawa?
Prosze zyczliwych o pomoc i sorki za długi tekst. Pozdrawiam.

zapomniałem napisać istotne informacje: przebieg 100tys, silnik1.3

Jak się tego nie słyszy to z samego opisu ciężko wyczuć, miałem kiedyś podobne objawy przy zdychającej skrzyni biegów (czego nie życzę), więc może zwróć uwagę na skrzynię.

Na 50% to skrzynia i 50% docisk sprzegła i łozysko dociskowe trzeba rozebrac aby sie dowiedzieć

co lepiej zrobić? wymienic tylko sprzegło (w sumie tzreba i tak wyciągać skrzynię) i zobaczyć czy od razu grzebać w skrzyni. Łożysko dociskowe sprzegła wydaje mi sie prawdopodobną usterką(piszczenie) a co z tym zgrzytaniem w czssie jazdy, metaliczny hałas(żęźi) -jaka usterka skrzyni? Wycieków oleju nie widać,ale olej nie był dolewany.

Sprzegło to kompletm z dociskiem, łożyskiem. A co do skrzyni to radze wymienić całą bo naprawa to za duży koszt