Proszę o porade

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam od niedawna esperko 1.5 16V z gazem i ogólnie jestem zadowolony ale na gazie na wolnych obrotach te obroty są nie równe raz większe raz mniejsze więc pojechałem wyrególować sobie gaz a tam mi powiedzieli że silnik nie w pełni pracuje i że najpierw powinienem wymienić świece i sprawdzić kopułke bo to może być przyczyna. Ale ja bym chciał wiedzieć co może być że ono nierówno pracuje ja się na tym nie znam a esperko mam trzy tygodnie czy to może zawry coś nie tak że nie pracują czy co?? a i jeszcze jedno jak jade to do 2.5 tyś obrotów ssamochód rozpędza się powoli a potem dostaje tak jakby kopa i odrazu lepiej idzie. Co to może być?? Czekam na wasze rady? Swiece może wymienie dziś ale w esperko są świece krótkie czy długie?? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Cytat:
2006-03-24 12:30:16, Norbii21 pisze:
Swiece może wymienie dziś ale w esperko są świece krótkie czy długie??

Długie... krótkie...? A co to za różnicą? Są takie:
1.5 - BKR6E-11
1.8 - R43XLS
2.0 - R4XLS
Co do reszty pytań... byłeś u mechanika... niech kombinuje.

Cytat:
..a i jeszcze jedno jak jade to do 2.5 tyś obrotów ssamochód rozpędza się powoli a potem dostaje tak jakby kopa i odrazu lepiej idzie.

Co to może być?? ...

Selektor oktanow

Gaz najlepszy jest do zapalniczek...

Cytat:
2006-03-24 19:12:46, Szreder pisze:
Gaz najlepszy jest do zapalniczek...

tiaaaaa...Bogaty może Więcej

Cytat:
Mam od niedawna esperko 1.5 16V z gazem i ogólnie jestem zadowolony ale na gazie na wolnych obrotach te obroty są nie równe raz większe raz mniejsze więc pojechałem wyrególować sobie gaz a tam mi powiedzieli że silnik nie w pełni pracuje i że najpierw powinienem wymienić świece i sprawdzić kopułke bo to może być przyczyna. Ale ja bym chciał wiedzieć co może być że ono nierówno pracuje ja się na tym nie znam a esperko mam trzy tygodnie czy to może zawry coś nie tak że nie pracują czy co?? a i jeszcze jedno jak jade to do 2.5 tyś obrotów ssamochód rozpędza się powoli a potem dostaje tak jakby kopa i odrazu lepiej idzie. Co to może być?? Czekam na wasze rady? Swiece może wymienie dziś ale w esperko są świece krótkie czy długie?? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Zacznij więc od początku czyli świece, przewody i kopułka jak mechanior radził. Czy strzela ci w dolot na gazie?
Przy okazji - masz silnik 16V czyli po kupnie niezależnie pd przebiegu wypadałoby zmienić rozrząd (pasek, napinacz, rolki). Chyba że jesteś pewien, że był zmieniany niedawno. Koszt wymiany ww. części jest dużo mniejszy niż remont / wymiana silnika w przypadku zerwania się paska.

Co do zauważonej zmiany dynamiki silnika - nie wiem czym jeździłeś wcześniej, ale charakterystyczną cechą silnika 16V jest to, że wyraźnie wyższy moment obrotowy pojawia się pow 3 000 obrotów. A najbardziej lubi zakresy AFAIK pow 4 tyś. W niskich zakresach jest po prostu mułowaty. W 1,8 i 2,0 jest inaczej - one są mułowate w pełnym zakresie obrotów (żartowałem )