| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2008-06-15 03:59:13 Prosze o pomoc w sciagnieciu boczkow. Moje wszystkie drzwi sa zjedzone przez rdze i musze je sciagnac aby od srodka zywica i mata to jakos polatac. Mam pytanie odnosnie ich demontazu. Czytalem juz (korzystajac z opcji szukaj) jak sie je sciaga i mam pare pytan.
1) tylnie drzwi - czytalem ze nie jest konieczne usuwanie rygli blokujacych drzwi oraz przelacznika od el.szyb, wystarczy ze ten przelacznik odlacze od kostki po odpieciu tapicerki? Sruby sadze ze znajde wszystkie i pytanie o spinki - te spinki sa zamocowane do boczka czy do drzwi ? Sciagajac tapicerke te spinki skad mam wypiac ? z drzwi czy z tapicerki ? 2) drzwi przod pasazera - Czy tutaj sprawa ma sie podobnie do tylnich drzwi z kostka od el.szyb ? 3) Najwiekszy problem drzwi kierowcy. Czy musze wymontowac regulacje lusterek, otwieranie klapy bagaznika, panel sterowania elektryka? Jak to zrobic? Dziekuje z gory za pomoc. Mam tez prosbe aby opisac to jak dla laika. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-06-15 16:54:41
Laik ....150 dni na forum EEee....
żaden problem.... bierzesz jakiś śrubokręt, nóż, itp. i podważasz... Jak się cały panel trochę podniesie, to go wyciągasz (wyciąga się do góry ) Następnie wypinasz wtyczkę elektryczną - po zluzowaniu takiej g... koreańskiej blokady...
U mnie ten panel był tyle razy wyciągany, że wystarczą paznokcie. Żeby zdjąć "boczek" musisz ...odkręcić śrubkę w "kieszonce" obok klamki do otwierania drzwi (i wyjąć kieszonkę) , następnie odkręcić klamkę, i ...chyba trzy śruby na samym dole boczka. Więcej śrub nie ma. boczek "jeszcze" trzyma się na takich plastikowych zatrzaskach, o których pisał Piotrek. Całość boczka należy ...wyszarpnąć. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-06-15 17:34:05
Zapomniałeś o jednej przy zawiasach zamontowanej. Paneli z guzikami nie trzeba wyrywać. Wystarczy po odkręceniu i oderwaniu boczka wypiąć je. Przydaje się do tego celu trzecia ręka. |
pawel_zal Espero & Nexia Racibórz / Rybnik | 2008-06-16 13:53:37 między boczkami i drzwiami zrobił mi się luz i całe boczki latają, w jaki sposób najlepiej je przymocować do drzwi aby wrociły do stanu pierwotnego??? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-06-16 14:05:59
Kup nowe kołki. Najlepiej te czarne. |
pawel_zal Espero & Nexia Racibórz / Rybnik | 2008-06-16 14:28:00
a pasują z jakiegoś innego samochodu? |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-06-16 14:39:46 KUP NOWE "uniwersalne" kołki - 10 gr. sztuka. To są jednorazówki - b. cieżko wchodzą ale za to solidnie trzymają - po wyjęciu jakiś z innego samochodu ....znów będziesz mial stare i luźne. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2008-06-16 15:14:26
moim skromnym zdaniem najlepsze są te zółte wielokrotnego uzytku - dobrze dolegają a przy kolejnym sciaganiu boczku nie masz problemów z silowoaniem sie i urywaniem mocowań tapicerki - niestety tych zóltych nie moglem dostac w roznych sklepach w polsce a od innych samochodow nie moglem dopasowac - w koncu po roku dostalem na szrocie z rozbitka ![]() [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-06-16 15:15:38 ] |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2008-06-16 16:45:44 a jaki jest rozmiar tych kolkow (spinek) ? widzialem kiedys na allegro 8 i 9 mm . Ktore beda pasowaly? |