Czy to uszczelka pod głowicą?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam z problemem, może ktoś mi powie czy to co niżej opiszę to poważna awaria:
- dolałem do zbiornika wyrównawczego ok. 1l płynu i pozostawiłem samochód na wolnych obrotach,
- po pewnym czasie zaczęło mi z zbiornika wyrównawczego mocno parować,
- odkręciłem korek i płyn cały czas " bulgotał", czasami mocniej chwilami w cale.
- sprawdziłem olej ( wyjąłem bagnet ), czysty, bez śladu obcego płynu.
Wcześniej ( kilka dni temu), wymieniłem olej i filtr. Olej czysty bez oznak dostania sie do oleju jakiegoś płynu czy wody.
marwie się czy to nie objaw uszkodzenia uszczelki pod głowicą.
Proszę o konkretne odpowiedzi i pomoc.
Dzieki tym kolegom, którzy coś podpowiedzą.

czy płyn bulgotał jak był zimny?

Wiesz kolego, mówiąc prawdę to nie zauważyłem że bulgotało na zimnym, raczej nie....

To moze termostat nie otwiera i gotuje na małym obiegu ?

A jeszcze jedno, odkręcałem przed tym całym zdarzeniem świece i wszystkie są jasno brązowe wpadające w czerwień, wszystkie jednakowo.
Pozdrawiam.

jeżeli silnik jest na chodzie to układ wodny(węże) są mocno napompowane(twarde)

No to masz darmowy czajnik , sprawdź termostat. i popatrz na temperature silnika jak masz max i bulgocze to cos nie tak z biegiem wody, moze pompa nie pracuje i nie przegania wody po układize , jeśli walnie usczelka pod glowica nie zawsze sa bulgoczce bombelki w zbiorniczku czesto wygania wode z układu w wydech

Sprawdż termostat , temperature przy której gotuje sie woda , i popme czy pracuje a może sie łopatka ukręcila ze starości.

Bywa i tak

Pozdrawiam

RedCar

super, dzięki za podpowiedzi, a tak między nami to wczasie gdy pracuje silnik na wolnych obrotach to węże są miekkie i nagrzewnica zaczyna grzać po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Termostat jest do wymiany to juz wiem, bo nie zamyka małego obiegu, cały czas płyn goni po dużym obiegu. Ja myślę,że wymienie termostat i jak problem będzie się powtarzał to znów poklikam o poradę. Pozdrawiam. Nastepnym razem prześlę fotki essiego.