Moja oma zwariowala

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
moja oma od dlugiego juz czasu miewa kaprysy np po zgaszeniu zimnego silnika nie odpali przez dlugi czas (mowa o benzynie bo takie cos na gazie wiadomo standard) pali ile chce raz wezmie 16 litrow na 100 czasami 35!!!! te same drogi ta sama stacja a spalanie inne, bywa ze rano zapali i szybko gasnie i potem musze dlugo czekac zeby znowu zapalila Czasami znowu jest idealnie zadnych klopotow .Dzisiaj odpalila z problemami nie chciala mi wejsc na obroty zapalil sie chek (pierwszy raz) i juz mialem nadzieje ze sprawdze co jest nie tak no ale po podpieciu "testera diagnostycznego" (czytaj spnacz biurowy ) nie pokazal mi sie zaden blad odpalilem jeszcze raz odpiolem przeplywomierz zapalila sie kontrolka silnika chwile popracowal z bledem wylaczylem auto sprawdzilem kody i znowu nic (sprawdzilem dwa razy nie zapamietal bledu) w aucie wymienilem chyba wszystko sa nowe siwiece ngk , kable ngk,sonda ,czujnik temp silnika ,kopulka ,palec ,cewka zaplonowa nowy wydech wyjety katalizator a auto dalej nie jedzie ,kiedys (w lato)zrobilo sie bardzo slabe po podpieciu na chamowni podwoziowej na gazie mialem 46km na benzynie 38km po jakims czasie odzyskala konie sama, przeplywomierz wyglada ze jest ok ,silnik igla oleju nie wezmie od wymiany do wymiany nawet 0,5 litra ,moze zmienic kompa?? skoro nie zapamietal bledu moze z nim jest cos nie tak ( wczesniej bledy zapamietywal)albo jakies inne sugestie bo juz mi rece
opadaja
Oma A silnik c20 ne motronic ml 4.1 (dwa zedy pinow)
A moze ma ktos z okolic Czeladzi pozyczyc na chwile kompa??
bede bardzo wdzieczny

[ wiadomość edytowana przez: Stiker dnia 2006-02-26 19:26:52 ]

Siemka moja stoi rozbita wiec mozesz kompa na chwilke pozyczyc ,ale musialbys sie zjawic po niego w Gliwicach

pabelo, ty masz chyba motronic 1.5... nie pasuje.

trza by sprawdzic rok 93 silnik C20ne, jak bedzie potrzeba jakies dodatkowe dane to pytac

Cytat:
2006-02-27 15:59:53, Pabelo pisze:
trza by sprawdzic rok 93 silnik C20ne, jak bedzie potrzeba jakies dodatkowe dane to pytac

mot1.5 jest montowany od wrzesnia 89 w c20ne...

Dzieki Pabelo ale jak masz 93rok to do mojej niestety nie spasuje
Wielka Szkoda

Witam mam Motronika 1.5 na luzie jak ci pasi to daj znać

Cytat:
2006-03-01 07:19:02, guard pisze:
Witam mam Motronika 1.5 na luzie jak ci pasi to daj znać

NIE PASUJE!

Cytat:
2006-02-26 18:43:44, Stiker pisze:
Oma A silnik c20 ne motronic ml 4.1 (dwa zedy pinow)

nikt nie pomyslu co jej jest ??!! wymielilem przeplywomierz i dalej to samo pali 30 litrow gazu i podobnie benzyny a jak zrobie okolo 30 km non stop to czasmi zaczyna przerywac zwlaszcza przy dodawaniu gazu tylko na benzynie tak jak by nie palila na 4 cylindry na gazie tego nie ma a dalej nie sprawdzilem tylko kompa bo nie mam od kogo pozyczyc sprawnego (starego typu 2 zedy pinow) a moze ktos wie gdzie w okolicy katowic moga podlaczyc sie do komputera mojej omy?? gdzie nie zajade to mowia ze od roku 89 tak a starsze nie podlacza
POMOCY!!!

Pogadaj z Mariosomegos (to dobry człowiek) ma kilkanaście omeg na części - powinien posiadać kompa do Twojego silnika i bywa w Twoim rejonie

Witam od wczoraj moja oma juz na benzynie prawie nie dziala (w miare pracuje dopiero od okolo 2000-2500 obrotow a na gazie jest ok .Wymienilem kompa (motronic)i spalanie na gazie pokazuje teraz 1.1-1.2 litra na godzine przed wymiana komputera 2.0 litra na godzine ale wymiana nie pomogla w pracy na benie ,co do zeczywistego spalania gazu jutro sprawdze ale mysle ze powinno byc ok -wlasnie takie spalanie 1.1 litra pokazywak komp zanim zaczely sie klopoty(zaznaczam ze i na gazie i na benzynie sonda pracuje bardzo ladnie w pelnym zakresie obrotow nawet wtedy gdy silnik na niskich obrotach na benzynie telepie sie jak stara mlockarnia- sprawdzalem jej prace przez program do instalacji gazowej voila plus)

Jak ci telepie na wolnych na benzynie ,a na gazie nie to nic innego jak zasyfione wtryski inaczej jak dodajesz gazu to się zadławia i telepie furą i po chwili wchodzi ociężale na wysokie tak?
Jeżeli tak jest to zmień wtryski ,ich już nie ożywisz.
Co do zapalania to też może to być wina wtrysków , jak nie to sprawdź kopułke , palec i świece.

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-03-07 01:11:08 ]

Dzieki za odpowiedz

[ wiadomość edytowana przez: Stiker dnia 2006-03-07 01:30:45 ]

Witam możesz jeszcze spróbować je wyczyścić w myjce ultradzwiękowej w Sosnowcu-Zagurzu .50 zetek za komplet efekty są dobre

Witam,
Ja również postawiłbym na wtryski. Przezyłem to samo, prawie wszystko wymienione i nic. Ewentualnie sprawdź stan uszczelek pod listwą wtrysków. Istnieje prawdopodobieństwo że tam dostaje sie lewe powietrze. Poczytaj moje posty, może coś przyjdzie Ci na mysl...
Pozdro!

Z pracą na benzynie doszedlem do ladu sprawdzale wczesniej instalacje od wtryskiwaczy az do kompa (lacznie z emulatorem wtryskiwaczy i bylo ok) no i same wtryskiwacze i bylo ok!!!!
a okazalo sie ze ten kto zakladal mi gaz wkladajac we wtyczke od wtryskiwaczy koncowke miernika rozginal dosc mocno konektory do pewnego czasu dzialalo mialo luz ale jednak laczylo az w koncu zasniedzialy na tyle ze przejscia juz nie bylo no i problem.wymienilem dzisiaj tylko dwie wtyczki (wiecej nie mialem )i jest ok musze jeszcze kupic dwie nastepne tak dla pewnosci
Ciekawe jak spalanie gazu jeszcze nie przelitrazowlem auta po wczoranszej wymianie komputera (cos mi sie wydaje ze stary byl ok tylko przez ciagla jazde ze slabymi stykami rozjechaly mu sie ustawienia)
Jak sie okaze ze przez taka drobnostke mialem tyle klopotow to sie spije no ale za to oma dostala sporo nowych i nie najtanszych czesci (kable ngk , swiece ngk ,sonda ngk, kopulka ,palec ,filtr powietrz bosch,czujnik temp silnika dla komputera,olej tez dosc dobry schela itp a do tego od jakiegos czasu gaz tylko z dobrych stacji benzyna tez tylko w tylu supreme itd do tego na blysk wyczyszczona przepustnica i przeplywomierz sprawdzony praktycznie kazdy przewod, zlaczka i czujnik,czyli mozna jechac na objazdowe wakacje dookola europy