Ktoś już przetarł w tym roku szlaki narciarskie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak myślicie, czy warto pojechać w weekend do np. Korbielowa (no żeby wytrząść trochę tłuszcz na stoq)? Wygląda toto na dzisiaj jeszcze w miarę atrakcyjnie: Zgórkinapazurki . Dzwoniłem - podobno to świeże zdjęcia.
Ktoś tam może mieszka w pobliżu? A może Ktos tam planuje szusować w weekend (jakiś mikrospocik )? A może jeszcze gdzieś indziej (kiepski ze mnie narciarz/snowborder, ale no... i tak to lubię )? No nie mogę się już doczekać .
Aha -> i proszę mi nie sugerować górki szczęśliwickiej (górka ze sztuczną nawierzchnią w Wawie), czy symulatorów komputerowych .

Jeszcze nie przetralem, ale narciaz zemnie jest
Wiec teoretycznie wyglada to tak(kumpel z zakopca)
"Gubajka" ponoc cala(tylko nie wiadomo czy puszcza ciuh ciuch)
Na nosalu do polowy.
Szymoszkowa tez ok.
Kaspr u gory.

Generalnie slyszalem ze ludzie chodza na piechte.
Ja i moja leniwosc poczekaja jeszcze troche.
Co do korbielowa-pilska, to nie znaju.

Podejzewam tez ze SVK w gorkach tez daje mozliwosci

Cytat:
2004-12-02 15:03:13, Krzysztof-Fleszer pisze cos niezrozumiale:
Podejzewam tez ze SVK w gorkach tez daje mozliwosci

... że jak znaczy...? Za szybko przeleciało, nie chwyciłem Fleszerq

Ja jeździłem dość często do Korbielowa, ale przestałem, bo to miejsce jest dla mnie pechowe. Dwa lata pod rzad wracałem albo połamany albo pokiereszowany. Ale ogólnie jedno z lepszych miejsc na uprawianie narciarstwa i polecam goraco. Moge to jedynie porownac ze Szklarska i ewentualnie z GAT'owskim osrodkiem w Szczyrku.

O Korbielowie można powiedzeić tyle, ze jest tam najwcześniej śnieg i najdłużej leży (stok północny). No i jest teraz nowo otwarte schronisko na Hali Miziowej.

Sam Korbielów to zaaaadupie jakich mało no i mieszkają tak buraczki (zostałem tam napadnięty przez pijanych autochtonów). Niestety jeszcze dużo musi wody we Wiśle przepłynąć, żeby ci ludzie zmienili się pro-turystycznie).

Ale ogólnie polecam i po 16 polecam jechac do Żywca albo do Bielska - bliżej cywilizacji.

Edit: jak bede w domu to wstawie tu pare fotek z Pilska.

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2004-12-02 15:36:22 ]

Podhale odpada - bedzie odwilz zwiazana z halnym, ktory nadszedl byl wczoraj.
przy halniaku temperatura w ciagu doby moze z -5 skoczyc do +10.
Podobne jaj z cisnieniem. Fajnie jest, pare razy dane mi bylo to przezyc.tu jest pogoda w zakopcu z podgladem.tu www.zakopane

a tu w miare aktualne warrunki sniegowe.

na narty dla poczatkujacych i srednio zaawansowaqnych polecam ZĄB, skrzyczne i okolice. Stoki oswietlone, dosniezane, malo zaludnione, ceny nizsze jak w "renomowanych" stacjach.
i dojazd lepszy, bezkorkowy...
wypozyczalnie z przyzwoitym sprzetem tez sa.... nawet carvy maja...

...u nas wyciagi ruszaja teoretycznie w sobote.... w miescie sniegu nie ma specjalnie ale widzialem ze na trasy "naprodukowali"...
...
polecam strony:
Czeskie karkonosze i izery

chyba najprzyjeniejsze miejsce w jakim jezdzilem i ceny rozsadne - Paseky nad Izera (CZ)

Szklarska - SkiArena - i cudowna trasa FIS

[ wiadomość edytowana przez: qba_szklarska dnia 2004-12-02 16:57:34 ]

Dźwięki.
Jak już się ten sezon na dobre rozkręci, to można by zrobic sobie jakiś spot w miłej, górskiej scenerii z szusowaniem na nartach/snowboardzie, itd. . W grupie to i milej, i bezpieczniej (byśmy dali popalić ew. pijanym autochtonom, co nie Leszq ).

W okolicach lutego planuję sobie wyskoczyć na tydzień do Szklarskiej.

Niestety z racji odległości nie mają sensu wyjazdy weekendowe na narty. No ewentualnie moge sobie pojechać do Wieżycy albo na Łysą Górę w Sopocie.

Z pozdrowieniami wasz klubowy pomocnik instruktora PZN

Tak jak obiecywałem kilka zdjęć z Korbielowa 2003.

Jak widać ze szczytu można zobaczyć przy dobrej pogodzie panorame Tatr.

Z dolniych partii Pilska tez widac Tatry .

Nartostrady sa bardzo szerokie i dobrze przygotowane.

Taki sobie widok na Beskidy prawie ze szczytu Pilska.

Widok na szczyt (po lewej), stare małe schronisko (tez po lewej) i na 2 z 4 natrostrad powadzacych ze szczytu na Halę Miziową (do mapek odsyłam na stronę GAT'u).

Babia góra - widać ją prawie z każdego punktu na Pilsku.

"Centrum" Korbielowa .

SVK - Slovakia - i jej tatry.
Ale to oczywiscie tylko do 16 godziny
Ale dla mnei superowsko - oczywiscie nie wiem jakim jestes narciarzem, ale ja polecam Strbskie Pleso(albo jakos tak) prawie 2tys m.n.p.m - z tym ze tam juz trzeba miec pojecie i odwage(wasko miejscami)
Oczywiscie w tej miejscowosci w tym samym miejscu mozna pojezdzic nieco nizej i tez jest fajowo.
Ale czy tam jest snieg, to tego nei wiem, - zgaduje ze tak.

ja się wybiorę w połowie grudnia gdzieś do kotliny kłodzkiej

Cytat:
2004-12-02 20:44:28, rogacek pisze:
ja się wybiorę w połowie grudnia gdzieś do kotliny kłodzkiej

z kotliny to chyba wspominana juz przeze mnie Czarna Gora najlepsza...

taaa, ladnie....
Ale za to Podhale robi ostatnio wstrząsające wrażenie

Cytat:
2004-12-02 18:57:02, Leszek_Gdynia pisze:
Tak jak obiecywałem kilka zdjęć z Korbielowa 2003.

Ale cudnie

W tamtym tygodniu ( w czwartek ) byłem na kasprowym - śniegu niby 93cm ,ale w kotle gąsienicowym wystają kamienie, na goryczkowej to samo...
Leszek - ja mam na zdjęciach panoramę ale ... pilska i babiej góry, którą widziałem z kasprowego Pogoda zupełnie podobna czyli - piękna
W każdym razie - na narty jeszcze za wczesnie u nas - choć pod nosalem i krowkią - armatki hulają na całego
Paweł

A jakby ktoś chciał powozić się w Białce Tatrzańskiej - to podaje linkę:
Białka_Kamery

Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-02 19:40:25, Krzysztof-Fleszer pisze:
SVK - Slovakia - i jej tatry. Ale to oczywiscie tylko do 16 godziny Ale dla mnei superowsko - oczywiscie nie wiem jakim jestes narciarzem, ale ja polecam Strbskie Pleso(albo jakos tak) prawie 2tys m.n.p.m - z tym ze tam juz trzeba miec pojecie i odwage(wasko miejscami) Oczywiscie w tej miejscowosci w tym samym miejscu mozna pojezdzic nieco nizej i tez jest fajowo. Ale czy tam jest snieg, to tego nei wiem, - zgaduje ze tak.

Ja byłem na przełomie 2002/2003 roku w Tatrach Słowackich na nartach. MASAKRA. Strbskie Pleso tak zawalone, ze nawet sobie nie pojezdzilismy. No i jest strasznie drogo, np. jeden wjazd krzesełkiem na samą górę pod schronisko 200 koron Jak jest malo sniegu wystaja kmienie.
Jest fajny oswietlony stok w Tat. Lomnicy, ale to raptem jeden wyciag, wiec bida. Fajnie jest z okolicy Zdiaru (sa 2 ski-areny). Ale podobno lepsze rejony na nartki na Słowacji to Tatry zachonie i Tatry Niskie.

Ja swego czasu byłem na nartach w Słowacji na Chopoku i było całkiem, całkiem . No podobało mi się raczej. Po nartach -> możliwa kąpiel w gorących źródłach, zwiedzanie jaskiń, tanie jedzonko i takietam .

Tak sobie przegladam te inf. o warunkach i myslę, ze może lepiej niestety będzie jeszcze trochę poczekać, niż na siłę zjeżdżać po topniejących resztakach śniegu...

Za 2 tygodnie wybieram sie ze znajomkami na narty do Harrachova.. i tu moje pytanie..

Czy nocowal juz ktos z was w Harrachovie, i zna jakies dobre miejsce, tak powiedzmy za 300-350 koron/dzien ???

Cytat:
2004-12-21 23:19:05, humel pisze:
Za 2 tygodnie wybieram sie ze znajomkami na narty do Harrachova..

Ale masz fajnie!