Wymiana emulatora na nowy- brak możliwosci podłącz. kompa??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mój brat ma kadetta 1.4 i jakiś czas temu był problem taki, że palił jednocześnie benzyne i gaz, gazownik stwierdził, że trzeba wymienić emulator (bingo),a więc odciął od niego kabelki i podłączył jakiś nowy do którego nie da sie podłączyć kompa!!!!od tego czasu da sie wyregulować tylko pokrętłem ale to za duzo nie daje bo pali mu w mieście 13l/100 to troche duzo jak na 1,4, przedtem palil 10 litrow,mam pytanie czy da sie z tym cos zrobic zeby mniej palil czy poprostu gazownik olal sprawe wymieniajac na ten tani emulator do ktorego kompa nie mozna podlaczyc????Prosze o pomoc!Pozdrawiam!

Witam, emulator to jedno, a komp to drugie. Jednak duża część kompów LPG obecnie jest zintegrowanych z emulatorami, ale jeśli emulator jest oddzielnym urządzeniem to nic nie stoi na przeszkodzie dołożyć kompa np. AL700 Autronica. Kwestia jeszcze o jakim emulatorze piszesz, wtrysku czy lambdy (z opisu wynika, że piszesz o wtryskowym). W związku z tym założenie AL700 nie powinno stanowić problemu. Zastanawiam się tylko nad celowością takiego rozwiązania, nie prościej było wymienić całego kompa na nowy, ale taki sam? Koszt byłby porównywalny, o ile nie niższy, niż założenie emulatora i kompa.
Coś ten gaziarz jakiś taki sobie .

Chodziło mi o to ,że do tego emulatora (chyba dobrej nazwy używam, taka mała czarna skrzynka założona przy silniku która wszystkim steruje) nie da sie podłączyc laptopa żeby ustawić spalanie, wczesniej jak był bingo to sie dało podłączyc a teraz sie nie da,

Tomeek83, przede wszystkim zobacz co na tej czarnej skrzyneczce pisze. Jak już pisałem jeśli założył Ci tylko emulator to nic dziwnego, że nie możesz podpiąć "lapka". Ja bym na Twoim miejscu zażądał demontażu tego "wynalazku" i pojechał do innego warsztatu. Podejrzewam, że gościu założył Ci emulator wtrysków i ewentualnie lambdy, albo tylko zwykły przekaźnik odcinający i z instalacji II gen. zrobił I gen.
Jeśli miałeś kompa Bingo i miałeś pewność, że to jego wina to wystarczyło kupić nowy, podmienić, zaprogramować i z czapki.