Wymiana praw jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.2005.108.90
Art. 150.1. Prawa jazdy i inne dokumenty uprawniające do kierowania pojazdami lub potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i wymagania w stosunku do kierujących pojazdami, wydane na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowują ważność do czasu ich wymiany dokonywanej na koszt osoby uprawnionej w zakresie na jaki zostały wydane. Osoba uprawniona dokonująca wymiany jest obowiązana do uiszczenia opłaty ewidencyjnej.

Czyli co ? Nie wymieniać ? Skoro ważne do wymiany ?

Jak chcesz. Ja olałem wymianę (miałem wymienić do kwietnia 2005), ale zatrzymali mnie jakoś w maju za prędkość i świnie zabrali... To jeździłem przez 1,5 miesiąca bez PJ w oczekiwaniu na nowe.

Ważne do wymiany, którą musisz zrobić wg odpowiedniego rozdzielnika.
Ja właśnie w tamtym miesiącu odebrałem nowiutkie prawko

Cytat:
2006-03-07 11:03:47, kisztan pisze:
którą musisz zrobić wg odpowiedniego rozdzielnika.

Może... może...

Ustawa jest dokumentem nadrzędnym w stosunku do rozporządzenia, czyż nie ? Zatem ?

JA MAM CZAS DO CZERWCA, WKURZA MNIE TYLKO ŻE DOW. OS KOSZTUJE 30ZŁ, A PR JAZDY 70ZŁ - ZŁODZIEJSTWO !!!!!

Wszyscy którzy nie musieli, czy nie wymienili mają czas do czerwca Krzysiu ...

Cytat:
2006-03-07 14:44:58, Walus pisze:
Wszyscy którzy nie musieli, czy nie wymienili mają czas do czerwca Krzysiu ...

??????
A potem co????

Ale ustawa mówi że PJ jest ważne do wymiany a nie do czasu określonego w rozporzadzeniu

Cytat:
2006-03-07 14:58:45, piotr_ek pisze:
?????? A potem co????

A potem to najwyżej tak jak u Ciebie było.....

Z tym, że może dojść mandat 5 stówek lub odcholowanie wozu - zależy jak się glina uprze...

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-03-07 15:08:33 ]

Cytat:
2006-03-07 15:04:37, Jacenty pisze:
Ale ustawa mówi że PJ jest ważne do wymiany a nie do czasu określonego w rozporzadzeniu

Dobrze, ale rozporządzenie jest aktem wykonawczym do tej ustawy i ją konkretyzuje. Ustawa mówi, ze ważne do czasu wymiany, a rozporządzenie konkretyzuje kiedy ma być wymienione, więc nie ma tu żadnej sprzeczności.

a znacie może konkretne terminy??? czyli prawko wydane w 97 trzeba wymienić w ????

Będę na wiosne robił prawko na motor to przy okazji wymienię.

ja mam tylko takie informacje:

WYMIANA PRAW JAZDY - TERMINY

prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1971 r. a 31 grudnia 1983 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 31 grudnia 2002 r.

prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1984 r. a 30 kwietnia 1993 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 31 grudnia 2004 r.

prawa jazdy wydane między 1 maja 1993 r. a 30 czerwca 1999 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 30 czerwca 2006 r.

prawa jazdy wydane po dniu 1 lipca 1999 r., na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r., podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 30 czerwca 2006 r.

świadectwa kwalifikacji wydane na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r. podlegają wymianie do dnia 31 grudnia 2002 r .

W/w dokumenty tracą ważność po upływie terminu ustalonego do ich wymiany, przy czym organ ma obowiązek dokonać wymiany w każdym czasie po tym terminie.

Okres ważności na jaki zostały wydane dotychczasowe dokumenty praw jazdy jak i zakres wyszczególnionych w nich uprawnień zostają zachowane na nowych dokumentach o ile są zgodne z danymi zawartymi, w posiadanych przez organ wydający, aktach ewidencyjnych kierowcy. Oznacza to, że jeżeli np. na dokumencie prawa jazdy określony został jego bezterminowy okres ważności, a brak jest w dokumentacji orzeczenia lekarskiego potwierdzającego ten fakt lub orzeczenie zawiera termin kolejnego badania lekarskiego (który upłynął) nowy dokument zostanie wydany na okres wynikający z aktualnego orzeczenia lekarskiego, które osoba winna dostarczyć na wezwanie urzędu.

Cytat:
2006-03-07 17:37:31, Amissu pisze:
ja mam tylko takie informacje: WYMIANA PRAW JAZDY - TERMINY prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1971 r. a 31 grudnia 1983 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 31 grudnia 2002 r. prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1984 r. a 30 kwietnia 1993 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 31 grudnia 2004 r. prawa jazdy wydane między 1 maja 1993 r. a 30 czerwca 1999 r. podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 30 czerwca 2006 r. prawa jazdy wydane po dniu 1 lipca 1999 r., na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r., podlegają wymianie w okresie od 1 sierpnia 2000 r. do 30 czerwca 2006 r. świadectwa kwalifikacji wydane na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r. podlegają wymianie do dnia 31 grudnia 2002 r . W/w dokumenty tracą ważność po upływie terminu ustalonego do ich wymiany, przy czym organ ma obowiązek dokonać wymiany w każdym czasie po tym terminie. Okres ważności na jaki zostały wydane dotychczasowe dokumenty praw jazdy jak i zakres wyszczególnionych w nich uprawnień zostają zachowane na nowych dokumentach o ile są zgodne z danymi zawartymi, w posiadanych przez organ wydający, aktach ewidencyjnych kierowcy. Oznacza to, że jeżeli np. na dokumencie prawa jazdy określony został jego bezterminowy okres ważności, a brak jest w dokumentacji orzeczenia lekarskiego potwierdzającego ten fakt lub orzeczenie zawiera termin kolejnego badania lekarskiego (który upłynął) nowy dokument zostanie wydany na okres wynikający z aktualnego orzeczenia lekarskiego, które osoba winna dostarczyć na wezwanie urzędu.

dzięki Ci bardzo to wiem, że muszę lecieć do wydziału kom

sie zgubilem..ja mam prawko wydane w listopadzie 2002 czy ja w ogole musze wymieniac? ojciec ma wydane w 2004 i ma juz flage unii na prawku a ja wymienilame w 2002 i mam nieco inny wzor..ale tez juz takie o formacie karty kredytowej? wiec czy ja tez wymieniam?

Artykuł na ten temat.

Cytat:
2006-03-07 18:18:27, qbaj pisze:
sie zgubilem..ja mam prawko wydane w listopadzie 2002 czy ja w ogole musze wymieniac? ojciec ma wydane w 2004 i ma juz flage unii na prawku a ja wymienilame w 2002 i mam nieco inny wzor..ale tez juz takie o formacie karty kredytowej? wiec czy ja tez wymieniam?

Nie, Ty nie wymieniasz.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2006-03-07 18:55:07, Adam4302 pisze:
Nie, Ty nie wymieniasz.

Cytat:
2006-03-07 15:07:36, Walus pisze:
Z tym, że może dojść mandat 5 stówek lub odcholowanie wozu - zależy jak się glina uprze... [ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-03-07 15:08:33 ]

Nie 5 stówek, a 5 dych i nie mają prawa odcholować (chyba, że będą za to płacić), bowiem uprawnienia do kierowania nie tracą ważności, ważność traci dokument. Jedyne co mogą zrobić to zatrzymać nieważny dokument i wydać na miejscu 7-mio dniowe uprawnienie do kierowania. I jak tak miałem, tylko 5 dych nie musiałem płacić.